Czym słodzić, aby być szczupłym i zdrowym? Pod lupę weźmiemy miód, cukier biały, trzcinowy, aspartam, stawię i ksylitol. Obalimy fakty i mity na temat spożywania miodu, cukru i słodzików.
Czym słodzić: miodem czy cukrem? Sprawdźmy także inne popularne słodkości.
Miód świetnie smakuje i obfituje w substancje wspomagające naszą odporność. Na rynku dostępne są naturalne i przetworzone substancje słodzące. Są nimi: cukier biały, trzcinowy, aspartam, stawię i ksylitol. Wymienione produkty charakteryzują się różnym poziomem kalorii oraz wyrzutem insuliny. Poznajmy je bliżej:
Cukier biały i trzcinowy czyli sacharoza.
Sacharoza jest cukrem złożonym, która obciąża trzustkę i wątrobę. Bardzo wysoki poziom IG (Indeks Glikemiczny) powoduje gwałtowny wzrost i równie szybki spadek poziomu insuliny. Prowadzi to do tycia i obciążenia pracy trzustki. Aby strawić sacharozę, nasz organizm musi przetworzyć go na cukry proste. Rozkład sacharozy, powoduje w krwiobiegu 3-krotnie większy poziom toksyn, niż w przypadku spożywania cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Miód składający się głównie z prostych cukrów: glukozy i fruktozy, zdecydowanie lepiej wpływa na metabolizm i pracę wątroby. O negatywnych skutkach nadmiernego spożywania białego cukru nie trzeba nikogo przekonywać. Podnosi poziom niezdrowego cholesterolu, sprzyja rozwojowi
- cukrzycy,
- miażdżycy,
- uszkodzenia trzustki,
Ponadto nadmiar białego cukru przyspiesza starzenie się skóry oraz sprzyja rozwojowi infekcji. Nadmiar cukru w diecie dzieci prowadzi do problemów z koncentracją. Pod tym względem miód jest kompletnym przeciwieństwem białego cukru, co udowodnię w ostatnim podpunkcie. Cukier uzależnia. Po jego spożyciu, nasz mózg bardzo późno (dopiero po kilkudziesięciu minutach) wysyła sygnał o nasyceniu słodkością. Z tego powodu nadużywamy spożycie cukru.
Aspartam.
Aspartam jest sztucznym słodzikiem powstałym z połączenia związków chemicznych. To trucizna, która w małych dawkach nie zabija. Ma bardzo niski poziom IG = 8 oraz zero kalorii. Na temat tego środka jest bardzo dużo publikacji o powodowaniu raka. Są także publikacje, które negują dowody na wywoływanie chorób. W takich przypadkach najczęściej chodzi o pieniądze.
Stewia.
Stewia jest rośliną pochodzącą a Ameryki Południowej. Pomimo, że ma niski poziom IG, powoduje identyczny wyrzut insuliny jak w przypadku białego cukru. Po spożyciu stewii nasz mózg daje trzustce identyczny sygnał jak w przypadku cukru. Stewia jest niewskazana dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. Gwałtownie rośnie i opada poziom insuliny i w efekcie zamiast chudnąć, tyjemy.
Ksylitol.
Ksylitol jest naturalnym cukrem wytwarzanym z kory brzozy. Nie ulega fermentacji w przewodzie pokarmowym. Reguluje naturalną florę bakteryjną w układzie jelitowym. Wspomaga mineralizację w naszym organizmie, np. przyswajanie wapnia. Ksylitol to jedyny produkt, który polecam obok miodu. Ma bardzo niski poziom IG = 7, z którego wynika, że nie powoduje wyrzutu insuliny. Zawiera połowę mniej kalorii niż tradycyjny biały cukier.
Miód prosto z pasieki
Jako pszczelarz postaram się zachować obiektywizm 🙂 i przede wszystkim operować na faktach. Miód znany jest ludzkości od tysięcy lat na każdej szerokości geograficznej. Gdyby miał jakikolwiek niezdrowy wpływ na nasze zdrowie, to do dnia dzisiejszego nie byłby nam znany. Jedyną grupą społeczną, której nie zaleca się spożywanie miodu, są osoby z cukrzycą. Jest to współczesna choroba cywilizacyjna rozwiniętego społeczeństwa, którą wywołują głównie złe nawyki żywieniowe, obfitujące w przetworzone produkty. Spożywanie niezdrowego cukru w nadmiarze, prowadzi do powstawania cukrzycy.
-
Miód nektarowo spadziowy40,00 zł
-
Miód odsklepinowy z odsklepin219,00 zł