Złote mleko – przepis

W chłodne, jesienno-zimowe dni nic tak nie rozgrzewa, relaksuje wieczorem i budzi z samego rana, jak Złote Mleko. Z artykułu dowiesz się co to jest i na co pomaga ajurwedyjskie złote mleko. Czy Golden Milk można pić codziennie, ile razy dziennie? Poznasz dawkowanie dla dzieci, osób dorosłych i przy chorobach z cukrzycą. Podpowiem także, jak zrobić złote mleko z kurkumy, poznasz nasz sprawdzony przepis na mleko z kurkumą i miodem. Wyjaśnię znaczenie i kolejność dodawania wszystkich składników.

Co to jest złote mleko?

Złote mleko czyli „Haldi ka doodh” to mikstura z ajurwedyjskiej sztuki leczenia, stosowana od starożytności w Indiach. Jogini pili złote mleko, aby poprawić swoją odporność oraz trawienie. Obecnie mikstura zdobyła uznanie w zachodniej części świata. Przepis i skład został wzbogacony o kilka produktów, które wzmagają działanie kurkumy oraz poprawiają smak.

W dalszej części artykułu podaję składniki i sposób wykonania. Wyjaśniam jakie znaczenie mają poszczególne składniki w złotym mleku oraz kolejność ich dodawania. W większości przepisów popełniane są te same błędy, które sprawiają, że kurkumina nie oddziałuje na nasz organizm tak jak powinna.

Złote mleko

Złote mleko jest zdrowym, rozgrzewającym napojem, składającym się z kurkumy oraz dowolnego mleka (może być krowie, kozie, sojowe, owsiane, migdałowe lub domowe mleko kokosowe). Ja dodaję jeszcze miodu przede wszystkim dla uszlachetnienia smaku oraz dodatkowych właściwości leczniczych.

Kurkuma ma korzenny smak, który w połączeniu ze słodkością mleka i miodu, tworzy magiczny smak. Napój ma piękny, złoty kolor i jest bardzo smaczny. Złote mleko poprawia pracę mózgu poprzez wspomaganie koncentracji i zapamiętywania, spowalnia starzenie się organizmu, pobudza układ odpornościowy.

Idealnie zastępuje herbatę i z pewnością jest ciekawą alternatywą dla kakao. Mikstura wzmacnia naszą odporność, pobudza krążenie, doskonale relaksuje i uspokaja.

Na co pomaga Ajurwedyjskie złote mleko?

Złote mleko ma ponad 150 zbadanych, leczniczych właściwości. Wykorzystywane jest w medycynie chińskiej, ajurwedyjskiej oraz japońskiej. Korzystne właściwości mikstury udokumentowane są w licznej literaturze medycznej.

Napój zawdzięcza swoje lecznicze właściwości przede wszystkim kurkuminie – substancji obecnej w kurkumie (przyprawie pochodzącej z Indii, uzyskiwanej z korzenia ostryżu). Mikstura jest bogatym źródłem witamin (przede wszystkim z grupy B, C oraz E), substancji mineralnych (wapń, żelazo), przeciwutleniaczy.

Ajurwedyjska mikstura pita regularnie pomaga na:

  • przeziębienie i kaszel (działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo)
  • odchudzanie poprzez przyspieszenie przemiany materii
  • regulację ciśnienia i krążenia krwi
  • opóźnianie procesów starzenia się tkanek
  • gojenie się ran
  • procesy pamięciowe, koncentrację
  • stawy
  • sen

Przy przeziębieniach, kaszlu i bólach gardła popijaj złote mleko kilka razy na godzinę. Możesz także spożywać po pół łyżeczki pasty z kurkumy. Po ustąpieniu dolegliwości rzadziej – kilka razy w ciągu dnia, gdy jesteśmy przeziębieni.
Przy problemach ze stawami takimi jak: bóle, sztywność, skrzypienie, pij minimum 1 szklankę Złotego Mleka każdego dnia przez okras 45 dni.

Złote mleko a cukrzyca.

Ajurwedyjskiej miksturze przypisywane są właściwości obniżające poziom cholesterolu i cukru we krwi, za sprawą kurkuminy. Dowodzą temu badania laboratoryjne przeprowadzone na szczurach. Nie mniej jednak osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą, powinny skonsultować spożywanie złotego mleka z lekarzem prowadzącym.

Dr. Pieczyńska twierdzi, że nie powinno się łączyć leków na cukrzycę, obniżających stężenie glukozy we krwi z kurkumą bez konsultacji z lekarzem. Kurkumina zawarta w kurkumie, również obniża stężenie glukozy we krwi. Połączenie obu preparatów może prowadzić do hipoglikemii.

Kurkuma, a ściślej mówiąc kurkumina, jest badana jako potencjalny lek na cukrzycę oraz pozostałe choroby cywilizacyjne:

  • nowotwory
  • układu krążenia,
  • neurodegeneracyjne w tym chorobę Alzheimera.

Złote mleko dla dzieci.

Nie ma jednoznacznych badań, które potwierdziłby przeciwwskazania do podawania złotego mleka dla dzieci. Przyjmuje się, że miksturę podaję się dla dzieci od około 3 roku życia. Na wielu blogach rodzice piszą, że regularnie podają miksturę swoim dzieciom. Największą przeszkodą jest przekonanie dzieci do nowego smaku. Po zaakceptowaniu smaku mleka z kurkumą, napój jest doskonałą alternatywą dla popularnego kakao. Złote mleko wzmacnia odporność dzieci i ułatwia zasypianie. Dodanie miodu do mikstury jest szczególnie mile widziane przez dzieci, dla których sama kurkuma może mieć zbyt gorzyki i korzenny smak. Miód polepsza walory smakowe złotego mleka.

Czy złote mleko można pić codziennie, ile razy dziennie? Dawkowanie.

Złote mleko możesz pić każdego dnia przez cały rok. W miesiącach jesienno-zimowych świetnie rozgrzewa, a latem zachwyca magicznym smakiem i koi pragnienie. Ajurwedyjską miksturą możesz z pewnością zastąpić: kawę, herbatę, kakao.

Jak często pić złote mleko?

Miksturę możesz pić kiedy tylko masz ochotę. Osobiście piję Złote mleko praktycznie każdego dnia w ilości 1 szklanki dziennie. W czasie przeziębień spożywam pastę z kurkumy lub złote mleko kilka razy w ciągu godziny. Po ustąpieniu pierwszych objawów kilka raz w ciągu dnia. Profilaktycznie zaleca się picie złotego mleka minimum 2 – 3 razy w tygodniu. Przy pierwszych objawach infekcji zaleca się zwiększyć spożycie do 5 szklanek dziennie. Przy problemach ze stawami kurację polegająca na piciu 1 szklanki mikstury należy stosować przez około 45 dni.

Wielką zaleta kurkuminy jest jej niska toksyczność. Badania zostały prowadzone na zwierzętach oraz ludziach. Długotrwałe spożywanie niewielkich ilości (12g) nie wywołuje niekorzystnych efektów i jest uznawane za jeden z powodów zmniejszających zachorowania na nowotwory – zwłaszcza przewodu pokarmowego (Mohandas i Desai 1999).(2*).

Według dr Pieczyńskiej pomimo naukowo udowodnionego prozdrowotnego działania kurkumy, nie możemy uznać jej za lek, lecz jako związek wspierający leczenie. Powodem tego stanu jest niska biodostępności i wchłanialności kurkuminy w przewodzie pokarmowym oraz słaba rozpuszczalność w płynach ustrojowych. Dlatego w naszym przepisie na złote mleko używamy czarnego pieprzu oraz tłuszczy, które wspomagają wydzielanie kurkuminy z kurkumy, wchłanianie i przyswajanie przez organizm.

W zależności od tego jakiego mleka użyjesz, możesz uzyskać napój wegetariański, wegański oraz dla osób nietolerujących laktozy.

Kiedy najlepiej pić złote mleko?

Złote mleko najlepiej wypić zaraz po przygotowaniu. Gdy jest ciepłe ma najlepszy smak i doskonale rozgrzewa. W lodówce warto mieć pastę z kurkumy do szybkiego przyrządzenia złotego mleka. Pasta szczególnie przydaje się w jesienne i zimowe dni, kiedy chcemy wzmocnić organizm i zapobiec przeziębieniom. Wielu ludzi jest zatwardziałymi miłośnikami kawy, yerba mate lub herbaty. Nawet oni zmienią codzienne nawyki kiedy skosztują ciepłą szklankę złotego mleka.


Kiedy najlepiej pić złote mleko? Wszystko zależy od Twoich upodobań i trybu życia. Jedni potrzebują dawki kofeiny / teiny z samego rana, inni lubią zacząć dzień od rozgrzewającego napoju. Z pewnością mikstura doskonale sprawdzi się wieczorem, pozwoli zrelaksować się i wyciszyć przy ciepłej filiżance przed snem. Miksturę warto pić wieczorem, ponieważ działa przede wszystkim relaksująco, uspokajająco oraz wyciszająco.

Pij złote mleko kiedy tylko masz na nie ochotę. Idealnie sprawdzi się podczas śniadania. W chłodne dni rozgrzeje po powrocie ze spaceru. Wypite wieczorem, zrelaksuje i ułatwi zasypianie. W jesienno-zimowe dni napój z mleka, kurkumy i miodu z pewnością jest naszym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniami. Koniecznie spróbuj złotego mleka i spraw, aby dbanie o dobre samopoczucie i zdrowie było naturalne i smaczne.

Jak zrobić złote mleko z kurkumy? Poznaj mój sprawdzony przepis.

Aby przygotować złoty napój możesz użyć dowolnego mleka (krowie, kozie, sojowe, migdałowe lub domowe mleko kokosowe). Dla osób uczulonych bądź nie akceptujących smaku tradycyjnego mleka, polecam użyć mleka roślinnego.

Składniki:

złote mleko składniki
  • szklanka (250 ml) mleka
  • płaska łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
  • płaska łyżeczka masła klarowanego (ewentualnie extra 82%) lub oleju sezamowego, konopnego, kokosowego, z wiesiołka lub ostropestu
  • mały kawałek świeżego imbiru

Zobacz jak przygotować rozgrzewający napój.

Mleko podgrzewam w garnuszku na małym ogniu. W międzyczasie obieram imbir i kroję go na drobną kostkę, możesz także zetrzeć go na tarce. Gdy mleko się zagotuje, wsypuję kurkumę, przygotowany imbir i szczyptę pieprzu.

wsypuję kurkumę i pieprz, imbir
Na zdjęciu: wsypana kurkuma oraz pieprz do zagotowanego mleka.

Całość jeszcze przez 8 – 10 minut gotuję i mieszam na małym ogniu. Po zdjęciu garnka z ognia, dodaję tłuszcz (opcjonalnie masło, olej sezamowy, konopny, kokosowy, z wiesiołka lub ostropestu).

gotujące się złote mleko po dodaniu tłuszczu
Na zdjęciu: gotujące się złote mleko po dodaniu masła.

Wyjaśnienia. Pieprz pozytywnie oddziałuje na kurkumę. Piperyna zawarta w świeżo zmielonym, czarnym pieprzu, potęguje o 2.000 % biodostępność kurkuminy. Dodatek tłuszczu (masło, olej sezamowy, konopny, kokosowy, z wiesiołka lub ostropestu ) ułatwia wchłanianie kurkuminy przez nasz organizm i zapobiega usuwaniu przez naszą wątrobę (1*). Kurkumina dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Ajurweda zaleca spożywanie dobrych tłuszczów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Dodaję kurkumę dopiero jak mleko się zagotuje, gdyż dopiero w zetknięciu z wysoką temperaturą wydziela się z niej większa ilość kurkuminy.

Garnuszek zdejmuję z ognia i przelewam do ulubionego kubka. Dodaję łyżeczkę miodu i całość mieszam do rozpuszczenia. Uwaga miód traci cenne właściwości lecznicze zawarte w enzymach pszczelich w temperaturze powyżej 40 stopni C. Dlatego jeśli chcesz je zachować, posłodź napój, gdy lekko ostygnie. Z drugiej strony nasze babcie piły gorące mleko z miodem jako skuteczny lek na przeziębienie.

Złote mleko, w tle miód i kurkuma
Na zdjęciu: 2 porcje Złotego mleka, w tle miód i kurkuma.

Na wierzch napoju możesz z pewnością posypać kakao, zmielony kardamon, gałkę muszkatołową, anyż, goździki lub cynamon, oczywiście jeśli lubisz. Egzotyczne przyprawy nadają wyjątkowego smaku i dbają o nasze zdrowie. Złote mleko ma nam smakować, rozgrzewać, wzmacniać i poprawiać samopoczucie.

Pasta z kurkumy, z której szybko przygotujesz złote mleko

Pasta z kurkumy to fenomenalny produkt, z którego szybko wykonasz złote mleko. Pastę możesz dodać także do innych dań lub koktajli. Podstawową zaletą jest możliwość wykorzystywania jej każdego dnia przez 2-3 tygodnie od zrobienia.

Składniki na pastę z kurkumy:

  • 3 łyżki kurkumy w proszku
  • pół szklanki wody
  • 3 szczypty suszonego imbiru
  • 3 szczypty świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

Sposób wykonania pasty z kurkumy.

W garnuszku gotuję pół szklanki wody. Do wrzątku wsypuję: kurkumę, pieprz oraz imbir. Całość gotuję na małym ogniu przez około 8 – 10 minut, cały czas mieszając, aż uzyskam gęstą pastę. Cały czas podczas gotowania utrzymuję lekkie bulgotanie masy. Uważaj przede wszystkim, aby nie przypalić pasty. Jeśli uzyskasz za gęstą pastę, oczywiście dolej trochę wody. Jeśli uzyskasz za rzadką masę, dosyp trochę kurkumy.

Pastę z kurkumy przechowuję w lodówce w szklanym słoiku (opakowanie plastikowe się nie nadaje) do 2 tygodni.

Z tak przygotowanej pasty możesz w każdej chwili w szybki sposób przygotować złote mleko. Wystarczy, że do szklanki mleka (zimnego, ciepłego lub gorącego) dodasz 1 łyżeczkę pasty z kurkumy, tłuszcz oraz miód i wymieszasz. Oczywiście pastę z kurkumy możesz użyć do innych dań czy koktajli. Przykładowo Yogi Bhajan spożywał jogurt naturalny z kawałkiem banana oraz 1 łyżeczką pasty z kurkumy.

Jakiej kurkumy użyć?

Na rynku dostępne jest kilka postaci kurkumy. Z pewnością najlepiej wybrać ekologiczną. Najczęściej spotykana jest suszona kurkuma w proszku. Najlepsza jest świeża kurkmu w korzeniu, ale w przeciwieństwie do coraz popularniejszego imbiru, nie wszędzie dostaniesz taki produkt. Świeżą kurkumę należy obrać i zetrzeć na tarce. 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy to ok. 25 mm kłącza świeżej kurkumy,

Możesz także kupić suszone kłącza i samodzielnie je zmielić. Masz wówczas pewność, że kupujesz czystą kurkumę bez obcych dodatków.
Lekarze ajurwedy oraz jogini zalecają, aby kurkumę poddać około 8 – 10 minutowej obróbce termicznej np w gotującej się wodzie lub mleku. Wówczas wydziela się większa ilość drogocennej kurkuminy.

Złote mleko, poznaj działanie i zdrowotne właściwości.

Kurkuma jest najpopularniejszą, indyjską przyprawą. Posiada ponad 300 związków, w tym najcenniejszą kurkuminę, która stanowi około 5% składu przyprawy. Wspomniana kurkumina to jeden z najsilniejszych w przyrodzie przeciwutleniaczy, który działa:

  • przeciwzapalnie
  • antyoksydacyjne
  • przeciwwirusowo
  • przeciwbakteryjnie
  • przeciwgrzybiczne
  • antynowotworowo
  • wzmacniająco
  • przeciwdepresyjnie: poprawia nastrój oraz samopoczucie
  • uspokajająco
  • oczyszczająco na wątrobę oraz nerki

Złote mleko wzmacnia odporność, doskonale relaksuje i uspokaja. W przeciwieństwie do produktów aptecznych, jest naturalnym produktem bez grama chemii. Mikstura ma magiczne właściwości zdrowotne:

  • rozluźnia przed snem i ułatwia zasypianie
  • podnosi poziom serotoniny w układzie nerwowym
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • przeciwdziała osadzaniu się tłuszczu w żyłach
  • reguluje poziom cholesterolu
  • regeneruje uszkodzone naczynia krwionośne
  • reguluje prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego
  • usuwa toksyny z organizmu
  • pobudza produkcję płynu żółciowego i soków żołądka

Złote mleko przygotowane z naszego przepisu możesz pić przez cały rok, ale idealnie sprawdza się na przeziębienie oraz wychłodzenie. Doskonale sprawdzi się podczas śniadania, rozgrzeje po powrocie ze spaceru, a wypite wieczorem ułatwi zasypianie. Jesienią oraz zimą mikstura jest naszym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami. Koniecznie spróbuj naszego złotego mleka i spraw by dbanie o dobre samopoczucie i zdrowie było naturalne i smaczne.

W czasach suplementów diety i dominacji przemysłu farmaceutycznego, zapomnieliśmy o naturalnych środkach na odporność. Sprawdź także nasze pozostałe naturalne środki na bazie produktów pszczelich:

Przeciwwskazania do stosowania złotego miodu

Z powodu pobudzania produkcji płynów żółciowych oraz soków żołądka, kurkumy powinni unikać osoby z nadkwasotą oraz wrzodami żołądka. Może u nich dochodzić do podrażniania błon śluzowych żołądka oraz jelit. Złotego mleka nie zaleca się także kobietom w ciąży. Mikstura spożywana w większych ilościach może przyczyniać się do powodowania skurczy macicy. Wymienione osoby powinny skonsultować się lekarzem przed stosowaniem złotego miodu w swojej diecie.

Źródła:

(1) „Piersi. Poradnik dla każdej kobiety” Autor: Kristi Funk.

(2) „Kurkumina – od medycyny naturalnej do kliniki.” Kosmos Problemy Nauk Biologicznych. Tom 57 rok 2008, nr 1-2 (278-279) strony 53-65. Kamila Wolanin, Katarzyna Piwocka Instytut Biologii Doświadczalnej PAN im. M. Nenckiego.

One thought on “Złote mleko – przepis

  1. Jola

    Zrobiłam bez imbiru, bo nie miała akurat w kuchni. Pyszna alternatywa dla kakao. Zapisuję przepis w ulubionych. Złoty miód bardzo przyjemnie relaksuje . Nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *