Kurkuma z miodem poznaj magiczne właściwości złotego miodu

Kurkuma w połączeniu z miodem tworzy najsilniejszy, naturalny antybiotyk, którego skuteczności nie potrafią wyjaśnić nawet współcześni lekarze i naukowcy. Łącząc słodkość miodu z orientalną kurkumą otrzymasz złoty miód o oryginalnym smaku i magicznych właściwościach wspomagających organizm. Dowiesz się dziś jak przygotować złoty miód oraz jak go zażywać. Wypróbuj naturalny antybiotyk zanim sięgniesz po syntetyczne leki.

Kurkuma oraz miód

Kurkuma w połączeniu z miodem tworzy najsilniejszy, naturalny antybiotyk, którego skuteczności nie potrafią wyjaśnić nawet współczesna nauka. Poznaj wspaniałe właściwości miodu z kurkumą. Mikstura znana jest od tysięcy lat jako złoty miód.
Czym jest miód, jaki ma smak oraz właściwości z pewnością większość z nas wie.

Kurkuma to przyprawą pochodzącą z Indii. Jest rośliną imbirowatą, która w naszych kuchniach dostępna jest w sproszkowanej formie. Charakteryzuje się orientalnym, korzennym, pikantnym smakiem oraz pomarańczowym kolorem. Kurkuma znana jest ze zwalczania wirusów, bakterii oraz infekcji i stanów zapalnych. Łagodzi wzdęcia oraz uciążliwe problemy jelitowo – żołądkowe.

Indyjska przyprawa oczyszcza nasz organizm i zapobiega powstawaniu nowotworów. To właśnie antyoksydacyjne działanie polegające na usuwaniu wolnych rodników, skutecznie wspomaga zapobieganiu nowotworom. Kurkuma jest wykorzystywana w medycynie Indii i Indonezji. W tych regionach Azji śmiertelność na raka oraz choroby serca jest wielokrotnie niższa niż w Polsce.

Właściwości kurkumy z miodem

Kurkuma w połączeniu z miodem tworzy naturalny i najsilniejszy antybiotyk, który idealnie walczy z leko-odpornymi bakteriami. Złoty miód posiada przede wszystkim właściwości:

  • przeciwgrzybiczne
  • przeciwutleniające
  • przeciwzapalne
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwwirusowe
  • wykrztuśne
  • przeciwgruźlicze
  • przeciwrakowe
  • odchudzające
Łyżka miodu z kurkumą
Łyżka miodu z kurkumą

Kurkuma oraz miód posiadają kilkaset związków chemicznych. Łącząc owe cudy natury otrzymujemy miksturę, której właściwości powodują zdumienie lekarzy i naukowców. Miód z kurkumą wzmacnia i rozgrzewa organizm. Jest cennym źródłem energii, wspomaga nas w okresie wyczerpania psychicznego i fizycznego. Wspomaga pracę układu trawiennego, oczyszcza wątrobę oraz przyspiesza przemianę materii. Połączenie obu składników potęguje przeciwpatogenowe działanie. Razem skutecznie przeciwdziałają wszelkim szczepom grzybiczym i bakteryjnym.

Według badań BenefitsOfHoney złoty miód jest skutecznym, naturalnym lekarstwem na:

  • przeziębienia i grypę
  • niestrawność
  • nadciśnienie
  • stany zapalne organizmu i zapalenie stawów
  • rany oraz oparzenia
  • cukrzycę i wysoki poziom cukru we krwi
  • choroby serca
  • astmę
  • trądzik i łuszczycę
  • starzenie się organizmu
  • depresję oraz lęki

Złoty miód stymuluje produkcję komórek odpornościowych, dzięki którym organizm przede wszystkim zwiększa odporność na choroby.

Jak wykonać naturalny antybiotyk

  • 1 kg miodu (słoik 0,72 L)
  • 4 do 5 płaskich łyżeczek mielonej kurkumy

Miód z kurkumą łączymy ze sobą i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Najłatwiej jest to zrobić ze świeżym, płynnym miodem. Na początku odbieram ze słoika kilka łyżek miodu w celu pozyskania miejsca na kurkumę oraz swobodne mieszanie.

Przygotowanie miodu z kurkumą
Przygotowanie miodu z kurkumą

Do mieszania możesz użyć: łyżki, widelca lub noża kuchennego. Bardzo wygodnie miesza się za pomocą noża do smarowania masła. W zależności od wprawy czas potrzebny do wymieszania wynosi do 5 minut. Puste miejsce w słoiku uzupełniam odebranym miodem i całość mieszam. Wymieszaną miksturę odkładam i po 1 – 3 dniach ponownie mieszam całość aby, masa była jednolita.

Miód z kurkumą nadal pozostaje miodem i ulega krystalizacji. Taka mikstura ma tendencje do osiadania na dnie słoika kilka mm czystego miodu i wypływania na górę lżejszej frakcji sproszkowanej kurkumy. Nie zmienia to faktu, że 99% mikstury będzie połączona w jednolitą masę. Jest to naturalny proces.

Jeśli nie posiadasz płynnego miodu – bo dobry miód prosto od pszczelarza szybko krystalizuje, równie łatwo wymieszasz składniki. Pszczelarze posiadają suszarki do pyłku, które służą także jako dekrystalizator miodu. Domowym sposobem teoretycznie możesz poddać miód kąpieli wodnej jak przy roztapianiu czekolady. W praktyce jest to długotrwały proces i trudny do przeprowadzenie z zachowaniem rygoru temperatury poniżej 40 st.C. Kurkuma bardzo łatwo łączy się nawet ze skrystalizowanym miodem!

Jak zrobić miód z kurkumą?

Do połączenia skrystalizowanego miód z mieloną kurkumą nie ma potrzeby używania profesjonalnego dekrystalizatora ani rozpuszczania miodu w kąpieli wodnej.

Mieszam miód z kurkumą
Mieszam miód z kurkumą

Użyłem skrystalizowanego jasnego, wiosennego miodu wielokwiatowego. Za pomocą łyżki wyjąłem 2/3 miodu do talerzyka. Następnie wsypałem do słoika połowę dawki kurkumy i za pomocą noża kuchennego rozdrabniałem miód i mieszałem z kurkumą. Sukcesywnie dodawałem miód z talerzyka, posypywałem kurkumą i całość mieszałem. Uzyskałem idealnie jednolitą masę zdrowotnej mikstury łączącej w sobie moc miodu i kurkumy.

Tak w kilka minut zrobiłem złoty miód!
Miód z kurkumą idealny na odporność, odchudzanie oraz walkę z rakiem
Miód z kurkumą idealny na odporność, odchudzanie oraz walkę z rakiem

Złoty miód jak sama nazwa wskazuje ma przepiękny intensywnie żółto – pomarańczowy kolor. Smakuje rewelacyjnie. Zaledwie pół łyżeczki kurkumy na 100 gramów miodu zupełnie odmienia produkt pszczeli. Lekko gryzący i korzenny smak doskonale przełamuje słodkość miodu. Z pewnością śmiało mogę powiedzieć, że nie czuć mdłości miodu i ciężko powstrzymać się by zjeść mniej niż profilaktyczną 1 łyżeczkę złotego miodu!

Możesz wzmocnić moc mikstury i wzbogacić smak!

Dodatkowo, aby wzmocnić moc mikstury i wzbogacić smak możesz dodać następujące składniki na wspomniany 1 kg miodu:

  • 5 cm korzenia imbiru startego na drobnych oczkach lub 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • płaską łyżeczkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  • 1 lub 2 łyżki nalewki z propolisu

Dodatkowe składniki mieszamy z miodem tak jak kurkumę. Pieprz ma działanie rozgrzewające, antybakteryjne (jest naturalnym konserwantem żywności) i wspomaga walkę w początkowej fazie infekcji. Propolis jest wyjątkowym produktem pszczelim – obiecuję oddzielny artykuł na jego temat. Imbir rozgrzewa, poprawia krążenie, działa: antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Dodatkowo możesz dodać 2 łyżeczki cynamonu, który ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne.

Dawkowanie miodu z kurkumą. Profilaktycznie spożywam na czczo kilka razy w tygodniu

Miód spożywaj każdego dnia. Zobacz ile należy jeść miodu dziennie, aby nabyć odporności! Miksturę z kurkumy i miodu jedz profilaktycznie na czczo minimum 3 razy w tygodniu, najlepiej regularnie w ilości 1 łyżeczki każdego dnia. Łyżeczkę złotego miodu powoli ssiemy, rozpuszczamy powoli w jamie ustnej i połykamy wraz z wytwarzaną śliną. W przypadku infekcji oczywiście zwiększ spożycie do kilku łyżeczek w ciągu dnia co kilka godzin.

Miód z kurkumą łączę z mlekiem i otrzymuję złote mleko!

Mikstura powstała ze sproszkowanych przypraw dodatkowo zagęszcza i konserwuje miód na długie miesiące. Użycie świeżego imbiru może mieć wpływ na szybsze psucie się miodu, dlatego lepiej przechowywać go w lodówce.

Kurkuma z miodem i cytryną
Mikstura wbrew pozorom nie jest słodka, aby przełamać korzenny smak tuż przed spożyciem możesz wycisnąć kilka kropel cytryny na łyżeczkę złotego miodu. Nie można przechowywać miodu z dodatkiem soku z cytryny, grozi to skiśnięciem.

Dlaczego naturalny antybiotyk zamiast leków z apteki?

Daleki jestem od deprecjonowania przepisywanych przez lekarzy leków z apteki. Są takie stany chorób, przy których naturalne metody okażą się nie skuteczne. W obecnych czasach konwencjonalne leki są jednak nadużywane. Zewsząd bombardują nas reklamy, a lekarze przypisują syntetyczne antybiotyki bez sprawdzania czy przyczyną choroby jest wirus lub bakteria.

Zanim sięgniesz po syntetyczne leki sprawdź działanie naturalnych antybiotyków, których działanie jest skuteczne jeśli będziesz spożywał je regularnie. Dlatego tak ważne jest profilaktyczne, a nie doraźnie spożywanie produktów pszczelich.