Miód rzepakowy – właściwości i na co pomaga

Lubicie miód rzepakowy? Ja uwielbiam i czekam na niego przez cały rok! Dowiedz się jak rozpoznać i na co pomaga miód rzepakowy. Poznaj właściwości oraz zastosowanie na co dzień.

Miód rzepakowy – jak rozpoznać.

Miód rzepakowy jest pierwszym miodem towarowym w większości polskich pasiek. To najobficiej wystepujący produkt pszczeli i jednocześnie najtańszy na rynku. Miłosników miodu rzepakowego ucieszy fakt, że jest jedynym pewnym miodem, który jest dostępny każdego roku. Rzepak kwitnie w maju przez 3 – 4 tygodnie i pszczoły zawsze potrafią wykorzystać chociaż kilka lotnych dni, aby zebrać pyszny miód. Pozyskiwany jest na przełomie maja i czerwca. Niesposób pomylić z innym produktem pszczelim, ponieważ jest biały jak smalec. Klienci czekają na miód rzepakowy przez cały rok. Trudno się dziwić, bo jest najczęściej pierwszym, płynnym miodem w sprzedaży. Zaraz po miodobraniu ma słomkowy kolor. Płynność, a raczej jej brak to kolejna cecha rozpoznawcza. Już po kilku dniach lub maksymalnie 2 tygodniach ulega krystalizacji i staje sie kremowo biały. Jeśli w pobliżu pola z rzepakiem są łąki i sady, miód rzepakowy może przyjąć jasnożółtą barwę.

5 skrystalizowanych miodów wiosennych i 1 płynny

Na zdjęciu 1 miód płynny zaraz po miodobraniu oraz zeszłoroczne miody skrytalizowane. Świeży miód ma ciemno, słomkowy kolor. Natomiast miody skrystalizowane są śnieżno białe.

Ma świeży, raczej neutralno miodowy zapach. Smak miodu rzepakowego również jest neutralny, powiedziałbym mdły, ale dzięki temu ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Bardzo lubię robić z niego lemoniadę. Świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw kulinarnych. Neutralny bukiet nie zakłuca smaku potraw wykonanych na bazie miodu rzepakowego. Jest delikatny w smaku i przez to bardzo lubiany przez dzieci.

Jak stosować miód rzepakowy?

Jak już wspomniałem, miód rzepakowy ma szerokie zastosowanie w codziennej kuchni. Jego neutralny smak idealnie słodzi i nie zmiania nuty potraw kulinarnych. Miód rzepakowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do napojów. Polecam:

Miód rzepakowy ma bardzo dużą zawartość glukozy i moim zdaniem jest najsłodszym produktem pszczelim. Doskonale nadaje się do słodzenie napojów oraz potraw. Na bazie miodu rzepakowego przygotujesz miód z kurkumą. Usmażysz lub upieczesz karpia z migdałami i miodem lub dodasz do sosów np musztardowo miodowego.

Miód z rzepaku doskonale nadaje się do regularnego stosowania w profilaktyce. Przeczytaj także artykuł: ile jeść miodu dziennie, jak spożywac miód.

Na co pomaga miód rzepakowy?

Miód rzepakowy ma niezliczone właściwości lecznicze. Przede wszystkim pozytywnie wpływa na serce. Reguluje pracę mięśnia sercowego i idealnie nadaje się po zawale. Zapobiega miażdżycy i pozostałym dolegliwościom układu krążenia. Wszystko za sprawą dużej zawartości potasu.

Dodatkowo pozytywnie wpływa na układ moczowy: nerki, cewkę moczową oraz pęcherz. Ceniony jest przez osoby z problemami dwunastnicy oraz żółądka. Regeneruje stany zapalne spowodowane wrzodammi żołądka. Redukuje także wzdęcia. Świetnie sprawdza się przy oczyszczaniu wątroby i nerek z toksyn. Dodatkowo ułatwia przemianę tłuszczów w wątrobie i usprawnia pracę woreczka żółciowego.

Rzepakowy podobnie jak każdy miód sprzyja regeneracji i gojeniu ran.

Kup nasz miód rzepakowy – wielokwiat wiosenny.

Jedynie osoby z cukrzycą powinny unikać miodu rzepakowego, który posiada wysoki indeks glikemiczny.