Rodzaje mateczników. Mateczniki rojowe, ratunkowe i cichej wymiany.

Przyszłe królowe – matki pszczele rozwijają się w matecznikach, które swoim kształtem przypominają wiszące nosy na plastrze. Maj i czerwiec to czas napotykania mateczników podczas przeglądów. Nie zawsze są to mateczniki rojowe. Możemy spotkać się także z ratunkowymi oraz cichej wymiany. Rozróżnianie mateczników to podstawowa wiedza pszczelarza. Poznaj przyczyny budowania mateczników, na podstawie czasu ich […]

Pogoda i pszczoły w kwietniu

Po mroźnej, czyli dobrej dla prawidłowej zimowli pszczół zimie, doczekaliśmy się najzimniejszego od wielu lat kwietnia. Co oznacza zimna wiosna dla pszczelarza oraz jak obecnie wyglądają zapasy i rozwój pszczół, dowiesz się z dzisiejszego artykułu. Kwiecień 2021 w porównaniu do ostatnich lat. W ostatnich latach kwiecień przyzwyczaił nas do dynamicznego przypływu ciepła i pięknego rozwoju […]

Aeropress – jak działa, gdzie kupić i jak używać

Już od lat alternatywne metody parzenia kawy cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników tego aromatycznego napoju. Podobnie jest z AeroPressem, czyli bardzo prostym w konstrukcji urządzeniem pozwalającym na przygotowanie doskonałej kawy o intensywnym smaku i zapachu. Choć z AeroPressem możemy się dziś spotkać niemal w każdej kawiarni, to coraz częściej widujemy go także w domach. […]

Jakie wymagania stanowiskowe ma tulipanowiec?

Tulipanowce to miododajne drzewa, który zaliczane są do rodziny magnoliowatych. Najpopularniejsze gatunki, spotykane najczęściej to tulipanowiec amerykański oraz chiński. Pierwszy z nich, jak sama nazwa wskazuje występuje wyłącznie we wschodniej części Ameryki Północnej , drugi natomiast najczęściej spotykany jest na obszarze południowych Chin oraz w północnej części Wietnamu. Tulipanowce to niezwykle efektownie wyglądające rośliny, które […]

Owsianka bez gotowania z jogurtem, orzechami i miodem

Pyszne i zdrowe śniadanie w 5 minut? Owsianka bez gotowania z jogurtem, orzechami, miodem i ulubionymi owocami, to szybkie i zdrowe FIT śniadanie. Poznaj niezwykle prosty przepis na syte danie, po którym na kilka godzin zapomnisz co to głód. Składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki są na 1 porcję. szklanka płatków owsianych (górskich) […]

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele jest eliksirem młodości, którym odżywia się królowa – matka pszczela. Poznaj właściwości, zastosowanie i efekty po spożywaniu mleczka pszczelego. Dowiedz się jak powstaje, gdzie kupić prawdziwe mleczko pszczele oraz jaka jest jego cena. Czym jest, jak powstaje, właściwości i zastosowanie mleczka pszczelego. Mleczko pszczele jest eliksirem młodości. Wystarczy zwrócić uwagę, że z tego […]

Kwiecień w pasiece

Kwiecień w pasiece to okres dynamicznego rozwoju rodzin pszczelich, a dla nas pszczelarzy to początek intensywnych prac. Dowiedz się jakie prace należy przeprowadzić w kwietniu i na co zwrócić uwagę. Główny przegląd wiosenny przypada najczęściej w kwietniu. W kwietniu temperatura rośnie na tyle, że można śmiało przeprowadzić główny przegląd wiosenny. Zaglądam do ula jeśli temperatura […]

Najsmaczniejsze odmiany pomidorów do uprawy w gruncie i pod osłonami

Pomidory wbrew pozorom nie są trudne w uprawie. Oczywiście niezbędna w tym przypadku okazuje się szklarnia czy odpowiedni tunel foliowy. Warto jednak wiedzieć o tym, w jaki sposób hodować pomidory w przydomowych szklarniach i jakie można wyróżnić najsmaczniejsze odmiany? Co oznacza symbol F1 na nasionach? Zakup dobrej jakości nasion Aby można było cieszyć się ekologicznymi, […]

Sok z brzozy. Kiedy i jak zbierać oraz dlaczego warto go pić.

Sok z brzozy – oskoła, to w 100% naturalny napój energetyczny. Wzmacnia i odtruwa organizm. Dowiedz się kiedy i jak zbieram sok z brzozy oraz jak go piję z miodem. Poznaj właściwości, na co pomaga, przeciwwskazania i zastosowanie bzowiny. Wyjaśnię dlaczego warto samodzielnie pozyskiwać naturalny sok z brzozy, zamiast pasteryzowanego ze sklepu. Sok z brzozy […]

Herbata z miodem – 8 powodów dla których warto pić herbatę z miodem.

Do jakiej herbaty dodawać miód? Miłośników herbaty, podobnie jak kawoszy, można podzielić na słodzących oraz nie słodzących. Słodkość przełamuje gorycz herbaty i nadaje subtelnego smaku i aromatu. Jeśli słodzić to tylko miodem, który oprócz pustych kalorii posiada szereg zdrowotnych właściwości. Miód śmiało możemy dodawać do herbaty czarnej, która ma najwięcej goryczy. Miód przełamuje gorzki smak. […]