Chrupiące ogórki w miodzie

Sprawdź jak smakują słodko kwaśne ogórki w miodzie. Są dobre już po 7 dniach od zamknięcia w słoikach. To znakomita, chrupiąca zakąska na każdą imprezę oraz dodatek do obiadu lub potraw z grilla.

Przy robieniu moich ogórków do słoików na zimę nie ma dużo pracy. Dlatego każdego roku warto zrobić zapas chrupiących ogórków w aromatycznej zalewie z miodem. Posmak słodkiego miodu doskonale komponuje się z kwaśną zalewą. Dla mnie niebo w gębie. Zapraszam na fantastyczne plastry ogórków w miodzie.

Składniki

1 szklanka to 250 ml. Proporcje są na 1 kg ogórków i 2 słoiki 720 ml, więc łatwo obliczysz większą ilość.

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • pół średniego ząbka czosnku na każdy słoik
  • pół łyżeczki gorczycy na każdy słoik
  • po 2 lub 3 ziarna pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego na każdy słoik
  • 1 listek laurowy na każdy słoik

Zalewa octowo miodowa

  • 1 litr wody
  • 200 ml octu
  • 200 g miodu (8 łyżek)
  • 170 g cukru (około 3/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki soli do przetworów (kamienna i nie jodowana)
słoik z ogórkami w miodzie i miód wielokwiatowy

Jak zrobić ogórki w miodzie?

1 – myję i wyparzam słoiki oraz nakrętki

Słoiki dokładnie myję i wyparzam wrzątkiem. Możesz wykorzystać zmywarkę do naczyń lub wyparzyć w piekarniku (temperatura 100 – 110 stopni C). Ważne jest, aby słoiki nie były poszczerbione. Oczywiście najlepiej jest użyć nowych nakrętek.

2 – umieszczam przyprawy w słoikach

Do każdego słoika wrzucam: po 2 lub 3 ziarna pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego, listek laurowy, pół łyżeczki gorczycy, a także pół ząbka czosnku.

3 – myję i kroję ogórki

Ogórki gruntowe myję w zimnej wodzie. Możesz użyć gąbki do naczyń. Jeśli masz kupione ze sklepu, to namocz je w wodzie przez 2 godziny, aby nabrały sprężystości.

Z ogórków usuwam twarde końcówki i kroję w plastry o grubości około 1,5 cm.

Plastry ogórków umieszczam w słoikach.

3 – zalewam miodowo octową zalewą

W garnku zagotowuję wodę i zdejmuję z ognia. Następnie wsypuję cukier i niejodowaną sól kamienną. Dodaję też mój miód. Wszystko mieszam, aż się rozpuści. Na koniec wlewam także ocet i całość mieszam.

Polecam 100% naturalne miody z mojeje rodzinnej pasieki Miodowe Wzgórze: