Surówka z ogórków kiszonych z musztardą i miodem to wspaniałe przełamanie smaków. Sprawdzi się jako przystawka do obiadu lub do kanapek. Jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu. Zapraszam po sprawdzony przepis.
Czas wykonania: 5 minut.
Ilość porcji: dla 4 osób.
Składniki na surówkę z ogórków kiszonych
- 4 – 5 średnich ogórków kiszonych (około 350 g)
- 1 średnia cebula (biała lub czerwona około 150 g)
- płaska łyżeczka miodu
- 2 płaskie łyżki musztardy
- pieprz czarny
Sposób wykonania surówki z ogórków kiszonych, musztardy i miodu
Potrzebne nam będą przede wszystkim: miska, ostry nóż oraz deska do krojenia. Zobacz jak w 3 prostych krokach zrobić pyszną surówkę z ogórków kiszonych, musztardy i miodu.
1. Większe ogórki kroję po długości na pół i 4 mm pół plasterki lub ćwierć plasterki, a mniejsze sztuki w 4 mm talarki.
2. Cebulę obieram z łupinek i kroję w 4 – 5 mm kostkę. W tym momencie jeśli masz czas i oczywiście ochotę, możesz dodać również starowaną na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz pokrojone w kostkę jabłka.
3. W misce łącze ze sobą 2 płaskie łyżki musztardy oraz 1 łyżeczką miodu. Pokrojone ogórki oraz cebulkę wrzucam do miski. Posypuję także do smaku świeżo zmielonym pieprzem i całość mieszam.
Surówkę z ogórków kiszonych z musztardą i miodem podaję na obiad. Życzę smacznego i oczywiście zachęcam do eksperymentów z dodatkowymi warzywami!