Nalewka z propolisu.

Nalewka z propolisu to moje skuteczne remedium na dolegliwości zdrowotne. Propolis jest najsilniejszym, naturalnym antybiotykiem, niszczy wirusy, bakterie i stany zapalne. W artykule poznasz magiczne właściwości oraz sposób wykonania nalewki z kitu pszczelego. Dowiesz się dlaczego warto samemu wykonać miksturę, niż kupić gotową.

Aby uaktywnić magiczne właściwości propolisu, musimy rozpuścić go w mocnym alkoholu.

Czym jest propolis oraz jakie ma właściwości znajdziesz w moim wcześniejszym artykule https://miodowewzgorze.pl/blog/propolis-kit-pszczeli-wlasciwosci-i-dawkowanie-jak-stosowac-propolis/ . Gorąco zachęcam do przeczytania artykułu bazującego na wielu źródłach naukowych, medycznych oraz własnych doświadczeń.

Pszczoły używają kitu pszczelego, czyli propolisu do uszczelniania i przede wszystkim odkażania i dezynfekcji ula. Właściwość antybiotyczną kitu pszczelego znano już w starożytności. Propolis jest substancją żywiczną, która nie rozpuszcza się w wodzie. Aby uaktywnić i wydobyć jego magiczne właściwości lecznicze, musimy rozpuścić go w mocnym alkoholu 70% – 74%. W rezultacie otrzymamy fantastyczną nalewkę z propolisu.

Cena nalewki z propolisu. Gdzie kupić, a może jednak zrobić samemu?

Cena nalewki z propolisu (stan na luty 2021r.) waha się od 35 do 50 zł za 100ml. Można uznać, że nie jest to wygórowana cena, zważywszy na koszt spirytusu oraz cenę kitu pszczelego.

Jeśli wykonasz nalewkę samodzielnie, to z moich proporcji w popularnym słoju 0,9L uzyskasz około 800 ml nalewki za około 100 zł (około 50 zł za 100g propolisu oraz około 50 zł za alkohol). Czyli 100ml uzyskasz za około 8 zł + oczywiście Twój nakład czasu, pracy oraz wiedzy. Taka porcja 800 ml mikstury z propolisu wystarcza na moją 4 osobową rodzinę przy stosowaniu profilaktycznym kilka – kilkanaście kropel na osobę co kilka dni. W dobie obecnych wirusów podwoiłem zażywanie propolisu do 2 słoików na rok.

Koszt rocznej kuracji dla 4 osobowej rodziny.

Nalewkę z propolisu do rocznej kuracji dla 4 osobowej rodziny kupisz za minimum: 8 dawek po 100ml x 35zł= 250 zł. Koszt własnej nalewki wynosi około 64 zł. Oszczędzasz niecałe 200 zł rocznie. Dużo czy nie dużo? Pytanie okaże się nie ważne jeśli powiem Ci, że nie zaufałbym jakości nalewki propolisowej oferowanej na rynku.

Propolis to deficytowy produkt pszczeli. Jest go bardzo mało na rynku. Ja przykładowo nie sprzedaję propolisu. Czy firmy farmaceutyczne dysponują deficytowym propolisem? Prawdopodobnie jest tak jak z miodem manuka, którego popyt przekracza podaż. Jeśli kupisz nalewkę propolisową od przedsiębiorstwa pszczelarskiego, to pytanie brzmi jaki procent propolisu jest w nalewce? Bardzo trudno smakowo i wizualnie stwierdzić czy mamy do czynienia z 10% nalewką z propolisu, czy 2-5% podróbką.

Kit pszczeli jest wrażliwy na % alkoholu, w którym będzie rozpuszczany. Poniżej 70% nie uaktywni się, a powyżej 74 straci swoje cenne właściwości. Nie wiesz czy osoba sprzedająca nalewkę poprawnie wyliczyła lub zbadała moc alkoholu.

Dlatego warto samodzielnie wykonać nalewkę z propolisu. Masz pełną kontrolę: wiesz od kogo i w jakiej postaci kupujesz podstawowy produkt jakim jest propolis. Wiesz czy to jest aktywny biologicznie: świeży, tegoroczny miękki propolis, czy suchy zeszłoroczny produkt o zanikających właściwościach leczniczych.

Prosty i sprawdzony przepis na nalewkę z propolisu. Zobacz jak krok po kroku zrobić magiczną miksturę.

Do przygotowania nalewki z propolisu będziesz potrzebować zaledwie 2 składników oraz: słoika 0,9L, nakrętki, opcjonalnie alkoholomierza by mieć 100% pewność co do otrzymanego alkoholu.

Składniki:

propolis
  • 100 g propolisu
  • 800 ml alkoholu o mocy 70-74% (*)

Jak uzyskać, wyliczyć, zmierzyć odpowiednią moc, proporcję alkoholu?

* 800ml alkoholu ok 72% uzyskamy z proporcji 600 ml spirytusu 96% oraz 200 ml wody (przegotowana i ostudzona). Jeśli posiadasz jedynie 500 ml spirytusu dodaj 165 ml wody i otrzymasz 665 ml alkoholu o mocy około 72%. Wówczas zamiast 100 g daj około 65 g propolisu, aby mieć 10% stężenie propolisu. Możesz także dać 500ml spirytusu + 200ml wódki oraz 100 ml wody, otrzymasz wymagane 800 ml alkoholu o mocy około 72,5%. Celujemy w moc 72% by mieć +-2% do minimalnej i maksymalnej dopuszczalnej granicy alkoholu, w którym można rozpuszczać kit pszczeli.

Ja używam alkoholomierza (cena ok. 25-30 zł), dzięki czemu mam pewność, że nie mylę się w proporcjach i obliczeniach. Pamiętaj, że alkoholomierz działa i jest skalibrowany do pomiaru alkoholu w temperaturze pokojowej ok 20 st. C.

Sposób wykonania nalewki z kitu pszczelego.

Do słoika wsypuję 100 g propolisu. Wlewam około 800 ml alkoholu o mocy około 70-74%.

Zakręcam słoik nakrętką. Potrząsam kilka razy, aby propolis swobodnie pływał w alkoholu.

W zależności jaki masz propolis, na górze wypłyną brudki ulowe (zasuszone pszczoły, skrzydełka i nóżki pszczół, drobne drzazgi). Są to naturalne dodatki, które są zbierane podczas pozyskiwania propolisu. Propolis pozyskiwany jest z zakamarków uli i ramek pszczelich, czasami ze specjalnych krat do poławiania kitu pszczelego. Niestety podczas prac pasiecznych część owadów lub ich obnóży zostaje przygnieciona i pozostaje w propolisie. Możesz to z grubsza zebrać sitem lub łyżką.
Już po pierwszym potrząsaniu słoikiem, propolis zaczyna się rozpuszczać i przeźroczysty alkohol staje się brązowawy.

Tak przygotowaną nalewkę odstawiam w ciemne miejsce w kuchennej szafce w temperaturze pokojowej na około 3 tygodnie. Co kilka dni potrząsam słojem by równomiernie rozpuszczać propolis. Po 3 tygodniach nalewka jest ciemno brązowo-czarna.
Nalewkę przecedź przez gazę i przelej do wygodnych, brązowych buteleczek (specjalnie kupione lub pozostałość po lekach, oleju lnianym…). Możesz także z braku buteleczek przechowywać propolis w słoiku w ciemnej szafce.

Wskazówki.

To co ci zostanie po przecedzeniu możesz ponownie zalać 70-74% alkoholem. Nie cały propolis rozpuścił się w alkoholu. Dlatego ja, aby nie marnować kitu pszczelego zalewam go jeszcze do około 1/3 – 1/2 wysokości słoika i odstawiam na 2-3 tygodnie mieszając co kilka dni. Otrzymuję może mniej wartościową nie 10% nalewkę, ale równie zdrowotną miksturę. Z odcedzonej pulpy możesz także zrobić maść propolisową. Wystarczy, że mazistą część osadu propolisowego zmieszasz z wazeliną lub innym tłuszczem.

Uważaj podczas rozlewania, przelewania i dawkowania propolisu. Nalewka żywiczna jest silnie brudząca. Nie domyjesz zachlapanych ubrań i bardzo ciężko zmyjesz z mebli. Dla bezpieczeństwo pod słoikiem z nalewką trzymam ręcznik papierowy i uważam przy dawkowaniu.

Dawkowanie nalewki z propolisu.

Prawdziwy, domowy propolis to intensywna mikstura. Wystarczy, że kilka kropel wlejesz do szklanki z ulubionym napojem i jej kolor zamieni się na mleczny. To niewiarygodne, jak tak mała ilość potrafi zmienić inną ciecz.

Nalewka z propolisu jest już gotowa. Możesz ją spożywać według następującego dawkowania https://miodowewzgorze.pl/blog/propolis-kit-pszczeli-wlasciwosci-i-dawkowanie-jak-stosowac-propolis/#dawkowanie-propolisu

2 thoughts on “Nalewka z propolisu.

  1. Krystyna

    Nalewkę z propolisu należy pić na czczo czy po jedzeniu? Ile kropli oraz z czym?

  2. MW

    Na końcu artykuł jest link https://miodowewzgorze.pl/blog/propolis-kit-pszczeli-wlasciwosci-i-dawkowanie-jak-stosowac-propolis/#dawkowanie-propolisu z przykładowym dawkowaniem propolisu.
    Przy spożywaniu małej ilości, warto pić na czczo, wówczas lepiej się wchłonie. Przy większych ilościach ok 10ml dziennie nie zwracam uwagi na stan żołądka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *