Apiterapia – co to jest?

Dowiedz się co to jest Apiterapia i jak może pomoc Ci w codziennych dolegliwościach. Sprawdź się jak ja stosuję produkty pszczele: miód, pyłek, pierzgę, propolis, wosk, mleczko oraz jad pszczeli. W artykule poznasz wykorzystanie miodu i pozostałych produktów pszczelich w leczeniu chorób i schorzeń. Sprawdź czy znasz je wszystkie!

Apiterapia od starożytności do współczesności.

Apiterapia z łaciny apis oznacza pszczołę, a z greckiego therapia oznacza leczenie. Lecznicze właściwości produktów pszczelich znane było już na starożytnych terenach Słowian, Chin, Grecji oraz Egiptu. Starożytny lekarz Hipokrates żyjący w latach 460 – 377 p.n.e. pisał:


„By pokarm był lekiem, a lek pokarmem”.

Hipokrates.


Hipokrates przede wszystkim słodził miodem napary ziołowe.

Współcześnie apiterapia zaliczana jest do medycyny niekonwencjonalnej, a w Rosji do terapii medycznej. Obecnie apiterapia wraca do łask, z powodu powrotu do produktów pochodzenia naturalnego. Nie obciążają one organizmu jak chemiczne środki lecznicze. W Polsce najznamienniejszym lekarzem wykorzystującym produkty pszczele jest oczywiście prof. dr hab. Ryszard Czarnecki.

W apiterapii wykorzystujemy przede wszystkim:

  • miód
  • pyłek pszczeli
  • pierzgę
  • propolis
  • mleczko pszczele
  • jad pszczeli.
    Zachęcam gorąco do zapoznania się z leczniczymi właściwościami wymienionych produktów w przytoczonych linkach.

Miód – najpopularniejszy w apiterapii.

Każdy z nas zna lecznicze właściwości miodu. Miód jest najpopularniejszym produktem pszczelim. Pomimo tego, że na bazie własnych obserwacji twierdzę, iż najważniejsza jest ilość i regularność spożywania miodu na co dzień, niż jego rodzaj, opiszę właściwości najpopularniejszych miodów dostępnych na polskim rynku.

Miód rzepakowy i wielokwiatowy – wzmacnia organizm, zwiększa odporność i przede wszystkim pozytywnie oddziałuje na nasze serce. Poprawia stan skóry oraz włosów. Miód wielokwiatowy jest najbardziej uniwersalnym środkiem leczniczym za sprawą miksu tysięcy kwiatów, z których powstaje.

Miód akacjowy – najzdrowszy miód dla cukrzyków, stabilizuje poziom cukru we krwi. Reguluje pracę układu trawiennego oraz moczowego.

Miód lipowy – charakteryzuje się działaniem wykrztuśnym, napotnym i przeciwgorączkowym. Jest niezastąpiony podczas przeziębienia oraz grypy. Wspomaga układ oddechowy i łagodzi kaszel. Ułatwia zasypianie i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.

Miód gryczany – odtruwa organizm i wspierając pracę wątroby, wspomaga wydzielanie się toksyn. Poprawia także funkcjonowanie układu krążenia. Zapobiega powstawaniu miażdżycy.

Miód spadziowy – spadź iglasta poprawia pracę wątroby oraz poprawia funkcjonowanie układu moczowego. Spadź liściasta łagodzi stany nerwicowe. Wspomaga walkę z biegunką i zaparciami.

Miód wrzosowy – wspomaga leczenie prostaty oraz stanów zapalnych jamy ustnej. Reguluje układ pokarmowy oraz krążenia.

Miód nawłociowy – charakteryzuje się właściwościami moczopędnymi i bakteriobójczymi. Posiada także jedną z największych aktywności antybiotycznych wśród miodów. Poprawia cerę i zapobiega powstawaniu zmarszczek.

Sprawdź naszą ofertę miodów:

Miód posiada działanie: przeciwzapalne, antybakteryjne oraz antybiotyczne. Przyspiesza gojenie się ran. Wzmacnia i prewencyjnie chroni nasz organizm. Można go bezpiecznie wprowadzając do diety dzieci od 1 roku życia.

Pyłek pszczeli w apiterapii.

Pyłek pszczeli zwany także kwiatowym, jest prawdziwą bombą witaminową. Nie wyobrażam sobie codziennej diety bez pyłku pszczelego. O magicznych właściwościach pyłku przeczytasz na pyłek pszczeli – porcja 500g. Polecam także film:

Świetny film Skarbnica Zdrowia – Pyłek kwiatowy – Sądecki Bartnik

Suszony pyłek jest trudno wchłanialny przez nasz układ pokarmowy, dlatego musi być rozpuszczony w wodzie. O ile smak pyłku jest przyjemny, o tyle po rozpuszczeniu w wodzie, jego smak staje się mdły.


Dla mnie pyłek kwiatowy reguluje: układ trawienny oraz sercowy. Widzę bardzo pozytywny wpływ na swoje zdrowie. W internecie przewija się dużo fałszywych informacji na jego temat. Jakoby nie miał przypisywanych mu właściwości leczniczych. Skoro zawiera większość witamin i związków mineralnych to jakim cudem miałby być nie skuteczny w poprawie funkcjonowania naszego organizmu?

Znam odpowiedź na to pytanie! Pyłek pszczeli podobnie jak miód traci swoje cenne wartości zdrowotne powyżej 40 stopni C. Zakonserwowanie pyłku polega na jego wysuszeniu, które musi przebiegać z dala od promieni słonecznych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Proces jest żmudny i długotrwały. Prawidłowe suszenie trwa w zależności od stopnia wilgotność pyłku od 2 do 3 dni. Nieuczciwe osoby nie przestrzegają zasad suszenia i w efekcie oferują nic nie warty produkt. Kupuj produkty pszczele z pewnego źródła prosto od pszczelarza. Polecam go szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza dieta jest uboga w witaminy i związki mineralne.

Cena pyłku pszczelego w chwili pisania, wynosi od 50zł do 100zł za 1kg.

Propolis w apiterapii.

Propolis jest jednym z najsilniejszych antybiotyków występujących w naturze. Wszelkie informacje na jego temat znajdziesz w artykule Propolis (kit pszczeli) – właściwości i dawkowanie. Jak stosować propolis?

Propolis używam zewnętrznie do okładania trudno gojących się ran. Mogą to być zarówno trudno gojące się rany u osób starszych jak i popularne u każdego afty i stany zapalne jamy ustnej. Do spożycia wewnętrznego używam nalewki z propolisu <– zobacz jak ją zrobić w prosty sposób. Nalewka z propolisu zapobiega powstawaniu przeziębień. Niszczy wszystkie odmiany bakterii i wirusów w tym popularnej grypy. Nalewkę z propolisu spożywam regularnie jako dodatek do wody z miodem.
Cena propolisu w chwili pisania, wynosi około 50 zł za 100g.

Mleczko pszczele.

Mleczko pszczele jest pokarmem, którym odżywiana jest królowa pszczela. Dzięki niemu żyje oczywiście wielokrotnie dłużej niż zwykła pszczoła robotnica. O właściwościach mleczka pszczelego przeczytasz w artykule https://miodowewzgorze.pl/blog/mleczko-pszczele/. Ma specyficzny kwaśno-słodki, octowy smak.
Jako pszczelarz spożywam mleczko pszczele podczas przeglądów uli i wycinaniu mateczników. Jako klient masz według mnie nikłe szanse trafienia na prawdziwe mleczko pszczele. Mleczko szybko traci trwałość i jest trudno dostępne. Nieuczciwi sprzedawcy oferuję ścięte i zmiksowane larwy trutniowe jako mleczko pszczele. Pozostawiam w wątpliwość mleczko pszczele dostępne na rynku poza zaufanym pszczelarzem. Najrozsądniej byłoby kupić bezpośrednio od bartnika świeżo ścięte mateczniki pszczele. Kolejnym wyjściem jest także zakup miodu z 2% dodatkiem mleczka – oczywiście tylko i wyłącznie od zaufanego pszczelarza, aby taki miód nie okazał się z dodatkiem kwasku cytrynowego. Prawdziwy miód z dodatkiem mleczka pszczelego jest 2-3 krotnie droższy.

Wosk pszczeli.

Wosk pszczeli ma zastosowanie przy produkcji świec. Zalecam raz w tygodniu na 1 godzinę zapalić świecę z wosku pszczelego. Działa kojąco na nasze oczy oraz układ oddechowy. Tego typu terapia była dostępna podczas mszy świętych do czasu, gdy używano naturalnych świec z wosku pszczelego. Dowiedz się czy można jeść wosk pszczeli?

Jad pszczeli.

O jadzie pszczelim i jego wykorzystaniu w apiterapii przeczytasz w moim wcześniejszym artykule Jad pszczeli leczy boreliozę oraz stawy
Leczenie jadem pszczelim jest metodą obciążoną wysokim ryzykiem wystąpienia stuków ubocznych. Dlatego powinien być stosowany pod okiem doświadczonego apiterapeuty. Jako pszczelarz oczywiście uodporniłem się na małe ilości jadu pszczelego i przy każdej wizycie na pasiece podopieczne stale aplikują mi lekarstwo na reumatyzm 🙂

Pierzga.

Pierzga powstaje z ukiszenia przez pszczoły: pyłku pszczelego z dodatkiem miodu mleczka pszczelego oraz enzymów. Wielokrotnie przewyższa swoimi właściwościami leczniczymi pyłek z którego powstaje. Podobnie jak mało wartościowe ogórki przemieniają się w kiszone ogórki. Pierzga jest dużo smaczniejsza od pyłku pszczelego. Wykorzystuje się ją przy schorzeniach: kardiologicznych, zapaleniu wątroby, problemach z układem trawiennym. Wzmacnia i regeneruje nasz organizm. Polecam ją szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza dieta jest uboga w witaminy i związki mineralne.

Apiterapia – podsumowanie. Dlaczego warto stosować apiterapię?

Produkty pszczele mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Są smaczne i jednocześnie zdrowe. Odznaczają się łagodnym działaniem i praktycznie nie da się ich przedawkować. Nie wywołują także skutków ubocznych jak konwencjonalne leki. Coraz więcej osób przekonuje się do nich i stosuje w profilaktyce zdrowotnej. Czy warto sięgać po wymienione produkty? Z pewnością tak! Podstawowym warunkiem ich pozytywnego oddziaływania, jest przede wszystkim regularne spożywanie. Dowiedz się ile jeść miodu dziennie. Jedz miód i pozostałe produkty. Za pomocą apiterapii dbaj o zdrowie własne i całej rodziny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *