Mleczko pszczele

Mleczko pszczele jest eliksirem młodości, którym odżywia się królowa – matka pszczela. Poznaj właściwości, zastosowanie i efekty po spożywaniu mleczka pszczelego. Dowiedz się jak powstaje, gdzie kupić prawdziwe mleczko pszczele oraz jaka jest jego cena.

Czym jest, jak powstaje, właściwości i zastosowanie mleczka pszczelego.

Mleczko pszczele jest eliksirem młodości. Wystarczy zwrócić uwagę, że z tego samego jajeczka może się wykluć w ulu zwykła pszczoła robotnica lub królowa. Sekret tkwi oczywiście w sposobie karmienia. Matka pszczela od samego początku karmiona jest mleczkiem pszczelim, czyli galaretowatą substancją wytwarzaną przez pszczoły robotnice. Zwykłe pszczoły oraz trutnie karmione są niezwykle wartościowym eliksirem młodości zaledwie przez 3 pierwsze dni. Aby w pełni uzmysłowić sobie jakie magiczne właściwości ma mleczko pszczele wystarczy zwrócić uwagę na długość życia zwykłych pszczół oraz królowej. Pszczoły robotnice w zależności od pory roku żyją w sezonie do kilkudziesięciu dni, a w okresie zimowym do 8-9 miesięcy. Matka pszczela, która przez całe życie karmiona jest mleczkiem pszczelim żyje do 4-5 lat.

Mleczko pszczele znane jest od dawna medycynie ludowej. To gęsta, papkowata, mleczna substancja o kremowej barwie i piekącym, lekko kwaśno-octowym smaku. Ma specyficzny aromat, który z pewnością na długo pozostaje w pamięci. Doświadczony pszczelarz po smaku mleczka może rozpoznać, czy matecznik obciągnięty przez pszczoły ma charakter rójkowy czy cichej wymiany. Mateczniki rójkowe mają intensywnie kwaśny i ostry smak oraz zapach.

Bogaty skład chemiczny.

Pszczele mleczko ma kwaśny odczyn z pH od 3,4 do 4,3. Składa się przede wszystkim z :

  • wody około 65%,
  • białka około 12% (albumin i globulin, zawiera do 25 aminokwasów z czego 10% jest doskonale wchłanialna przez ludzki organizm),
  • cukrów około 12% (głównie fruktoza i glukoza, w mniejszej ilości gencjobioza, sacharoza i maltoza),
  • lipidów około 5%
  • pozostałe 6% to przede wszystkim: hormony (neurohormon acetylocholiny, hormony płciowe: estradiol, progesteron i testosteron), enzymy (amylaza, inwertaza, proteaza), witaminy, kwasy organiczne (odpowiedzialne za kwaśny smak) oraz sole mineralne. Zawartość witamin (witamina A, PP, B1, B2, B6, B12, C, D, E, biotyna, kwas pantotenowy, kwas nikotynowy, kwas foliowy.) jest większa niż w popularnym miodzie czy pyłku kwiatowym. Bogate jest w mikro oraz makro-elementy: potas, kobalt, żelazo, cynk, miedź, fosfor, mangan, magnez, siarkę, chlor, bizmut, nikiel, arsen, krzem.

Właściwości:

  • zwiększa odporność na infekcje
  • poprawia sprawność fizyczną oraz intelektualną
  • uzupełnia codzienne dietę w witaminy i związki mineralne
  • posiada właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne (nawet w rozcieńczeniu 1:1000).
  • przyspiesza 3-krotnie czas zrastania się złamanych kości (badania przeprowadzano na królikach)

Najważniejszą właściwością mleczka pszczelego jest przede wszystkim odnowa tkanek miękkich. Badania naukowe potwierdziły przedłużenia życia aż o 30% u badanych zwierząt, którym podawano mleczko. Produkt pszczeli zwiększa przemianę materii, podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów, skraca czas gojenia raz i oparzeń. Charakteryzuje się dużą wartością odżywczą.

Zastosowanie:

  • pozytywnie wpływa na pracę serca i układu krążenia, odbudowuje tkanki serca, przeciwdziała arytmii serca.
  • doskonale sprawdza się w przypadku problemów z naczyniami krwionośnymi, stanach zapalnych żył i miażdżycy,
  • zalecane jest dla osób z podwyższonym ciśnieniem krwi oraz osteoporozą,
  • chroni wątrobę przez toksynami,
  • stosuje się do leczenia skutków zniszczeń po alkoholu,
  • doskonale sprawdza się przy zapaleniu stawów, chorobach reumatycznych, migrenach,
  • w stężeniu 100mg / 1ml działa bakteriobójczo na: dwoinki zapalenia płuc, prątki gruźlicy, gronkowce złociste, laseczki wąglika i pałeczki jelitowe,
  • w stężeniu 20mg / 1ml hamuje rozwój bakterii, pierwotniaków, patogennych pleśni i drożdżaków,
  • zwalcza wirusy: grypy, opryszczki, świnki,
  • w schorzeniach autoimmunoagresji obniża powstawanie przeciwciał niszczących własne komórki,
  • pobudza pracę kory mózgowej i centralnego układu nerwowego, odnowę fizyczną i psychiczną,
  • zapobiega powstawaniu dny moczanowej,
  • przy schorzeniach oczu,
  • wspomaga leczenie astmy oskrzelowej i chorób reumatycznych,
  • wspomaga leczenie wrzodów dwunastnicy, zapalenia jelita grubego, stanów zapalnych woreczka żółciowego, schorzeń trzustki,
  • zlecane jest po zabiegach chirurgicznych oraz ciężkich chorobach,
  • działa przeciwcukrzycowo.

Za działanie przeciwdrobnoustrojowe odpowiada przede wszystkim royalizyna oraz kwas 10-hydroksy-2-decenowy. Zaledwie 10mg dziennie mleczka powoduje zauważalny wzrost krwinek czerwonych zawartych w hemoglobinie.

Mleczko pszczele ma także zastosowanie w dermatologii. Oprócz wspomnianych procesów gojenia się ran, oparzeń, liszajach, odleżyn, mleczko pszczele wykorzystywane jest również przy leczeniu łysienia.

Jak stosować?

Mleczko pszczele jest dobrze przyswajane przez ludzki organizm. Zaleca się spożywać na czczo 2-3 godziny przed jedzeniem z rana lub wieczorem 2-3 godziny po ostatnim posiłku. Osobom dorosłym zaleca się dzienne dawkowanie od 50mg do 300mg mleczka.
Mleczko pszczele najlepiej trzymać pod językiem przez kilka minut.
Kuracja powinna trwać od 3 do 8 tygodni raz lub dwa razy do roku. Zaleca się regularne spożywanie wszystkich produktów pszczelich: oprócz mleczka są to przede wszystkim:

Efekty po spożywaniu mleczka pszczelego.

Regularne spożywanie wzmacnia organizm, polepsza koncentrację oraz ogólne samopoczucie. Mleczko zalecane jest szczególnie osobom będącym w stanie osłabienia i wyczerpania fizycznego oraz psychicznego. Pozytywnie wpływa także na bezsenność. Zwiększa naszą odporność na zakażeni wirusowe oraz bakteryjne. Działa immunoregulująco.
Zarówno u dzieci jak i u dorosłych w stanie niedożywienia, prowadzi do regeneracji białek ustrojowych. Wzmacnia organizm po ciężkich chorobach i operacjach.

Spożywanie każdego dnia 100mg mleczka przez miesiąc, eliminuje bóle serca.

Jak pozyskuję mleczko pszczele?

Mleczko pszczele pozyskuję od pierwszej dekady maja do trzeciej dekady lipca. Pszczoły w tym okresie tworzą mateczniki, z których chcą wychowywać matki pszczele. W 1 rodzinie pszczelej może być od kilku do kilkunastu lub kilkudziesięciu mateczników, z których można pobierać mleczko. Przyszłe królowe są intensywnie karmione mleczkiem. Aby pozyskać zaledwie 1 gram mleczka potrzeba aż 5 mateczników.

Mleczko pszczele zużywane jest przez pszczoły na bieżąco, dlatego nie jest przez nie w żaden sposób konserwowane jak miód czy pierzga. Przechowywane w nieodpowiednich warunkach żółknie i wysycha tracąc przy tym swoje cenne właściwości. Szkodliwa jest oczywiście wysoka temperatura oraz światło. Mleczko należy przechowywać w szczelnym pojemniku:

  • w temperaturze pokojowej zachowa świeżość do 3 dni
  • w temperaturze od 0 do 5 stopni C zachowa świeżość do roku.

Od maja do lipca spożywam świeże mleczko pszczele wydłubując je za pomocą dłuta pszczelarskiego oczywiście prosto z mateczników. Natomiast na zimę konserwuję przede wszystkim w miodzie lub nalewce. W nalewce z mleczka stosuję proporcje 10% mleczka w 40% alkoholu. Miksturę przechowuję oczywiście w szczelnym pojemniku w ciemnym miejscu do 1 roku. Natomiast do miodu daję 2% mleczka pszczelego, czyli przykładowo słoik 1kg płynnego miodu wzbogacam 2 gramami mleczka. Miód z mleczkiem pszczelim przechowuję w ciemnym miejscu także do roku.

Gdzie kupić prawdziwe mleczko pszczele? Cena mleczka pszczelego.

Mleczko pszczele możesz z pewnością kupić w aptekach bądź w sklepach ze zdrową żywnością. Występuje one w formie syropu, tabletek bądź kapsułek. Mając na uwadze niską trwałość oraz delikatność, warto kupować mleczko pszczele prosto od zaufanego pszczelarza. Nie będzie to jednak zadanie łatwe, ponieważ mało który pszczelarz zajmuje się zbieraniem mleczka pszczelego.

Cena mleczka pszczelego miodzie w sezonie 2021 waha się od 60 do 120 zł za 1kg miodu. Cena nie powinna oczywiście stanowić wyznacznika zakupu, lecz zaufanie do pszczelarza lub o zgrozo do sklepu, który sprzedaje cudzy towar. Bardzo trudno domowym sposobem stwierdzić obecność i jego % w miodzie pszczelim.

Mleczko pszczele dla dzieci.

Zaleca się dzienne dawkowanie od 25mg do 150mg mleczka pszczelego dla dzieci. Z pewnością najlepszą formą jest spożywanie przez dzieci z rana na czczo, na godzinę przed jedzeniem lub wieczorem 2 godziny po jedzeniu. Mleczko reguluje procesy trawienia i zaburzenia odżywiania. U niemowląt bardzo szybko zwiększa przyrost masy ciała.

Źródła:

„Pozyskiwanie mleczka pszczelego metodą intensyfikacji produkcji pasiecznej”, M. Siuda, J. Wilde, J. Bratkowski; Biuletyn Naukowy, Nr 18, 2002r.
„Mleczko pszczele, Żyjmy dłużej”, A. Paciorek; 11/1999r.
„Leczenie produktami pszczelimi”, E. Hołderna-Kędzia, B. Kędzia; Warszawa 1994r.
„Naturalne leki z ula”, E. Hołderna-Kędzia, B. Kędzia; Warszawa 1991r.
„Skład oraz właściwości biologiczne i lecznicze mleczka pszczelego”, E. Hołderna-Kędzia, B. Kędzia; Pasieka, Nr 4/2006r.
„Pszczela apteczka. Apiherba”, E. Kałużny; Leszno 1992r.
Zdjęcie główne https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_jelly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *