Woda z miodem i cytryną

Woda z miodem i cytryną to moja codzienna dawka energii, witamin i zdrowia. To najlepsza forma profilaktycznego spożywania miodu na co dzień. Dowiedz się ile należy odczekać po rozpuszczeniu miodu w wodzie oraz po co jest cytryna. Jak pić wodę z miodem i cytryną?

Przepis na miksturę z wody, miodu i cytryny jest banalnie prosty. Każdy metodą prób dobierze swój smak. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Ważna jest temperatura wody oraz czas oddziaływania miodu na wodę. Zapraszam po przepis.

Przepis na wodę z miodem i cytryną.

Składniki:

Szklanka to pojemność 250 ml.

  • szklanka wody (przegotowana i ostudzona)
  • łyżeczka miodu *
  • sok z połowy cytryny (dla dzieci można dać smaczniejszą limonkę)

*Miód. W zależności od swoich upodobań smakowych możesz użyć płaskiej lub czubatej łyżeczki miodu. Ja na przykład daję płaską łyżeczkę jasnego miodu wielokwiatowego lub czubatą łyżeczkę miodu lipowego lub nektarowo – spadziowego. Powodem tej różnicy dawek jest większa słodkość jasnych miodów. Do lemoniady z wody, miodu i cytryny używam najczęściej miodu wiosennego. Przeczytaj także artykuł jaki miód lipowy czy wielokwiatowy.

Sposób wykonania mikstury.

Do szklanki wlewam przegotowaną i ostudzoną wodę. Pamiętaj by nie dodawać miodu do temperatury powyżej 40 stopni C, przy której traci swoje cenne enzymy pszczele.

na zdjęciu woda z nierozpuszczonym miodem
W szklankach z wodą miód przed wymieszaniem i rozpuszczeniem.


Następnie dodaję łyżeczkę miodu oraz sok z połowy cytryny. Najczęściej całość mieszam łyżeczką do czasu, aż miód się rozpuści i wypijam. Tu jednak pojawia się dylemat. Otóż co prawda miód po rozpuszczeniu w wodzie jest łatwiej przyswajalny. Jednak aby mikstura posiadała właściwości antybiotyczne, musimy po zrobieniu odstawić ją na około 10 godzin. Dopiero po tym czasie napój nabiera właściwości antybiotycznych.

Cytryna wykorzystywana jest w wielu miksturach oczyszczających organizm. W naszym napoju także ma taką rolę. Kwaśny sok z cytryny oczyszcza jelita i ułatwia wchłanianie mikstury. Dodatkowo oczyszcza wątrobę.

Najlepiej taki napój przygotować wieczorem i wypić z samego rana na czczo. Metodę z odczekaniem 10 godzin polecam osobom, które przywiązują uwagę do badań medycznych i naukowych.

Przyznam się szczerze, że bardzo rzadko czekam tylko godzin. Po pierwsze szklanka wody z miodem to moje pierwsze źródło gaszenia pragnienia. Sięgam po nią wielokrotnie, gdy chce mi się pić. Po drugie problemem jest obawa o skiśnięcie miodu. Taką miksturę trzeba by przechowywać w chłodnym miejscu np lodówce. Później ogrzać do temperatury pokojowej. Za dużo z tym zachodu. Po trzecie każdego dnia spożywam tylko miodu, pyłku pszczelego i propolisu, że naturalne antybiotyki w dużej ilości krążą w moim krwioobiegu :-). Zobacz ile jeść miodu dziennie – polecam każdemu artykuł na moim blogu.

Jesienią i zimową porą raczę się także złotym mlekiem. Polecam przepis na mleko z miodem i kurkumą.

na pionowym zdjęciu woda z miodem i cytryną

Właściwości wody z miodem i cytryną.

Cytryna jest bogatym źródłem witaminy C i oczyszcza jelita. Miód ma działanie antybakteryjne. Przyspiesza gojenie się ran. Koi nerwy, poprawia pracę serca oraz mózgu. Woda z miodem i cytryną ma szereg właściwości leczniczych. Przede wszystkim:

  • doskonale nawadnia organizm
  • ułatwia pozbywanie się toksyn
  • poprawia trawienie i percepcję jelit
  • ma działanie odchudzające
  • wspomaga walkę z infekcjami
  • pozytywnie oddziałuje na górne drogi oddechowe
  • przeciwdziała wymiotom i nudnościom
  • poprawia wygląd włosów i skóry
  • po odstaniu 10 godzin staje się silnym antybiotykiem naturalnym.
  • stanowi doskonałą energię dla całego organizmu
  • poprawia koncentrację i pracę mózgu

100 % naturalne miody z naszej pasieki kupisz tutaj: