Jak przechowywać miód?

Zaraz po zakupie miodu u pszczelarza należy przede wszystkim zadbać o jego prawidłowe przechowywanie. Chłodne i ciemne miejsce daje gwarancję, że produkty pszczele na długo zachowają swoje zdrowotne oraz smakowe właściwości.W artykule poznasz kilka wskazówek jak przechowywać miód. Czy i kiedy chować go do szafki kuchennej lub lodówki. W jakiej temperaturze trzymać słoiki z miodem.

Jak przechowywać miód na co dzień?

Zaraz po zakupie miodu u pszczelarza należy przede wszystkim zadbać o jego prawidłowe przechowywanie, tak aby na długo zachował swoje zdrowotne oraz smakowe właściwości. Im niższa temperatura, tym dłużej przechowamy miód. Najlepszym miejscem jest chłodna spiżarnia lub piwnica. Większość miodów przechowuję w piwnicy o średniej temperaturze około 10 stopni C, w której produkty pszczele najdłużej zachowują swoje zdrowotne i smakowe właściwości. Najlepszą temperaturą do długiego przechowywania miodu jest wartość od 8 do 18 stopni C. Ulegają one szybkiej krystalizacji, co jest prawidłowym zachowaniem dobrej jakości miodu. Część miodów do spożycia w najbliższym czasie przechowuję w domu w szafce. Wyższa temperatura sprawia, że miód nie krystalizuje za szybko. Spożywam je w pierwszej kolejności, dzięki czemu nie narażam się na utratę wartości miodu proporcjonalnej do czasu i temperatury przechowywania. W obu przypadkach chronię miód przed promieniami słonecznymi.

Miód należy przechowywać w szklanych słoikach lub porcelanowych pojemnikach. Zdecydowana większość miodów oferowanych na rynku spełnia ten warunek. Tylko nieliczni pszczelarze oferują miód w plastikowych wiaderkach. Według producentów plastikowych opakowań, miód może być przechowywany w nich do 6 miesięcy. Osobiście odradzam nabywania miodu w plastikowych opakowaniach, ponieważ miód wchodzi w chemiczną reakcję z opakowaniem.

Miód przechowywany w temperaturze powyżej 20 st. C

Miód z pewnością bardzo długo zachowuje trwałość oraz zdrowotne właściwości. Musi być przede wszystkim przechowywany w temperaturze koło 10 stopni C. Miód trzymany w temperaturze powyżej 20 st. C oczywiście szybko traci swoje zdrowotne właściwości. W temperaturze pokojowej z czasem zanika aktywność cennych enzymów pszczelich, które są w miodzie najcenniejsze.

Jak przechowywać miód po otwarciu?

Miód jest produktem higroskopijnym, pochłania wilgoć i zapach z otoczenia. Powinien być cały czas szczelnie zamknięty w słoiku. Miód nie zabezpieczony szczelnie zakrętką, po kilku miesiącach może ulec sfermentowaniu. Dostęp powietrza i wilgoci z zewnątrz sprzyja rozwojowi drożdży i powoduje fermentację. Nie kładę miodu w otoczeniu produktów o silnym aromacie np przyprawach kuchennych.

Zaraz po nabraniu miodu łyżeczką, zakręcam zakrętkę. Pamiętaj aby raz oblizanej łyżeczki nie wkładać ponownie do słoika z miodem. Zawarte w ludzkiej ślinie enzymy prowadzą do psucia się miodu.

Łyżeczka miodu
Łyżeczka miodu lipowego

Miód odstawiam na kuchenną szafkę, na którą nie padają promienie słoneczne. Miód jem regularnie i 1 słoik spożywam z całą rodziną przez kilka dni. Dlatego nie chowam go za każdym razem do ciemnej szafki kuchennej. Z pewnością dobrze jest mieć miód cały czas „na oku”, by o nim nie zapominać. Gdybyście spożywali dłużej miód, zalecam chowanie słoika miodu do ciemnej kuchennej szafki z dala od grzejnika i innych źródeł ciepła. Najlepszą temperaturą do przechowywania miodu w domu jest szafka o temperaturze poniżej 18 stopni C.

Przechowywanie miodu w lodówce

Jeśli masz dużo miejsca w lodówce, możesz przechowywać miód w lodówce zamiast w szafce kuchennej. Z pewnością niższa temperatura pozytywnie wpłynie na trwałość miodu. Pamiętaj bardzo dokładnie zakręcić miód trzymany w lodówce, tak aby nie chłonął obcych zapachów.

Trudno dostępne, drogie i posiadające silne właściwości zdrowotne miody, takie jak miód odsklepinowy, powinny być po otwarciu przechowywane w temperaturze około 10 stopni C. np w lodówce. Temperatura jest bardzo istotna, ponieważ wydłuża prozdrowotne właściwości produktów pszczelich. Ja miód z odsklepin po przyniesieniu z chłodnej piwnicy, przechowuję w lodówce.

Nie przegrzewaj i nie rozpuszczaj miodu

Skrystalizowany miód (krupiec) to świadectwo dobrego miodu. Nie próbuj go samodzielnie dekrystalizować. Pszczelarze posiadają specjalistyczne urządzenie – suszarkę do pyłku z opcją dekrystalizacji. Osobiście odradzam rozpuszczać miód nawet w takich specjalistycznych urządzeniach z termostatem, z powodu negatywnego oddziaływania wyższej temperatury (maksymalna dopuszczalna 40-42 stopnie C) na enzymy pszczele przez dłuższy czas. Herbatę i inne napoje staraj się słodzić, gdy są ostudzone poniżej 40 stopnie C.

Jak długo można przechowywać miód?

Miód pszczeli oficjalnie ma 3 lata przydatności do spożycia. Należy pamiętać, że nie każdy miód zachowuje tak długo przydatność do spożycia. Np miody:

  • rzepakowy
  • spadziowy
  • nawłociowy
    charakteryzują się krótszym terminem do spożycia. Są podatne na rozwój drożdżaków i stopniową fermentację.

Archeolodzy odkryli miód w egipskiej piramidzie – grobowcu Tutenchamona. Po badaniach okazało się, że pomimo około 3500 lat nadal miał wartości spożywcze, jednak pozbawiony był cennych substancji zdrowotnych. Odpowiednie warunki; ciemno, sucho i chłodno sprzyjały konserwacji miodu. Mimo wszystko nie zalecam tak długie przechowywania miodu. Najwięcej substancji czynnych w zależności od temperatury przechowywania zachowuje się w miodzie od kilku do kilkunastu miesięcy. Dlatego wskazane jest spożywanie miodów nie starszych niż kilkanaście miesięcy.

Pamiętaj, że miód starzeje się proporcjonalnie do temperatury w jakiej jest przechowywany. Traci enzymy pszczele: diastazę oraz inwertazę:

  • 10 st.C. diastazę po 34 latach oraz inwertazę po 26 latach !
  • 20 st.C. diastazę po 4 latach oraz inwertazę po 2 latach
  • 30 st.C. diastazę po 200 dniach oraz inwertazę po 83 dniach
  • 40 st.C. diastazę po 31 dniach oraz inwertazę po 9.6 dnia
    (Źródło Vcelarství 9/2005 za „Bienenprodukte und Apitherapie”, A. Matzke, S. Bogdanov.).

Prawdziwy i dobrze przechowywany miód prosto od pszczelarza kupisz w naszym sklepie Miodowe Wzgórze:

One thought on “Jak przechowywać miód?

  1. Krzysztof J.

    Miód przechowywałem w kuchennej szafce. Po przeczytaniu artykułu na Pańskim blogu, skłaniam się do zmiany wygodnych przyzwyczajeń i przeniesienie zapasów w chłodniejsze miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *