Karp w migdałach i miodzie z piekarnika

Karp na wigilijnym stole budzi mieszane uczucia. Ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Poznaj mój sprawdzony przepis na karpia w migdałach i miodzie. Karp doskonale komponuje się z delikatną słodyczą miodu. Jest prosty w przygotowaniu i rewelacyjnie smakuje w magicznej atmosferze świąt.

Składniki na wigilijnego karpia z miodem

  • 1,5 kg karpia
  • 5 łyżek miodu lipowego lub wielokwiatowego
  • 75 g płatków migdałowych (około 1 garści)
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • olej

Przyprawy: świeżo zmielony czarny pieprz, sól do smaku.
Ewentualnie korzenne przyprawy: imbir, cynamon.

Wigilijny karp w migdałach i miodzie krok po kroku

Krok I.
Pierwszy krok będzie się różnił, w zależności od tego jaki rodzaj karpia kupisz. Najwięcej pracy jest ze świeżą rybą. Którą trzeba …, oskrobać, wypatroszyć. Takiego karpia kroję w dzwonki. Możesz także zaopatrzyć się w płaty / filety i masz gotową rybę. W obu przypadkach usuwam ości z ryby. W filetach będzie ich zdecydowanie mniej. Jeśli chcesz w łatwy sposób usunąć ości, to polecam użyć pincety.

Krok II.
Przygotowane mięso karpia oprószam solą, posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem i oczywiście skrapiam sokiem z 1 cytryny oraz połowy pomarańczy. Odstawiam na 3 godziny do przegryzienia smaków.

Krok III.
Obtaczam mięso ryby w mące. Smażę na oleju, aż ryba nabierze złocisty kolor.

Krok IV.
Podsmażoną rybę układam na naczyniu żaroodpornym.

Krok V.
Migdały zarumieniam na suchej patelni. Na drugiej patelni roztapiam na małym ogniu masło, dodaję oczywiście miód. Całość na małym ogniu mieszam do czasu uzyskania jednolitej masy i wsypuję zarumienione migdały. Uzyskany sos możesz także doprawić przyprawami jakimi lubisz np cynamonem, imbirem.

Krok VI.
Karpia ułożonego w naczyniu żaroodpornym polewam oczywiście przygotowanym sosem.

Krok VII.
Potrawę wigilijną wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę pod przykryciem w temperaturze 200 stopni C (bez termoobiegu, opcja grzałki góra + dół) przez około 15 minut.

Wskazówki

Karp z pewnością nie będzie „pachniał” mułem jeśli sparzymy go gorącą wodą i zdejmiemy szlam, który się wydzieli.

Polecam przede wszystkim używać filetów z skórą, ponieważ zapobiega ona wysuszeniu ryby podczas obróbki cieplnej. Dodatkowo potrawa rybna łatwiej nakłada się na talerz i estetyczniej wygląda w całym kawałku.

Karp z piekarnika jest przede wszystkim lżejszy niż smażony na głębokim tłuszczu. Skropiony sokiem z owoców oraz ewentualnych przypraw korzennych, traci swój rybi zapach.

Tradycja karpia na wigilijnym stole

Karp zyskał popularność na wigilijnym stole w czasach PRL. W socjalistycznym ustroju brakowało wszystkiego: począwszy od papieru toaletowego, poprzez sprzęt RTV AGD, skończywszy na żywności. Władza poradziła sobie z brakiem szlachetnej ryby, zastępując ją hodowlanym karpiem. Karp, jak to karp ma mulisty smak, mięso ma miękkie i galaretowate. Dlatego z pewnością średnio nadaje się na świąteczny stół. Wiele osób oczywiście nie przepada za tą rybą. Są też osoby, które z pewnością nie wyobrażają sobie Wigilii bez karpia na stole. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, to zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na karpia w migdałach i miodzie.

Przed wojną na Wigilijnym stole dominowały przede wszystkim szlachetniejsze ryby typu sandacz lub szczupak. Obecnie karp przegrywa z dużym wyborem szlachetnych ryb. Bez względu jaką rybę wybierzesz na Wigilię, z pewnością będzie smakowała wyjątkowo podczas magicznej atmosfery świąt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *