Prosty piernik z miodem

Poznaj mój prosty i szybki w przygotowaniu piernik świąteczny na miodzie. Jeśli szukasz pomysłu na piernik, który przygotujesz i zjesz tego samego dnia, to doskonale się składa. Mój szybki i uniwersalny piernik będzie idealny do upieczenia tuż przed wigilią. Jest wilgotny, puszysty i przede wszystkim pyszny. Przygotujesz go w mniej niż godzinę czasu.

Składniki na prosty piernik

  • szklanka prawdziwego miodu, najlepiej gryczanego, możesz też użyć miód lipowy lub wielokwiatowy
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła extra
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 3 żółta oraz oddzielone 3 białka
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • ulubione powidła do przełożenia np z czarnej porzeczki lub śliwkowe.

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Szybki i prosty sposób wykonania świątecznego piernika

Krok 1.
Do garnka wrzucam: miód, masło oraz przyprawę do piernika. Całość podgrzewam na małym ogniu i mieszam aż uzyskam jednolitą masę. Następnie odstawiam do ostudzenia.

Krok 2.
Do ostudzonej masy wrzucam: cukier, żółtka, kakao, mleko wymieszane z sodą i mieszam. Następnie wsypuję mąkę i także mieszam ręcznie lub za pomocą miksera na średnich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy. W oddzielnej misce ubijam białka ze szczyptą cukru na jednolita pianę i powoli dodaję do masy mieszając drewnianą łyżką.

Krok 3.
Powstałą masę wlewam do prostokątnej foremki wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz także użyć 2 keksówek.

Krok 4.
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C i wkładam foremkę z ciastem. Piekę w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem przez około 60 minut. Po upieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam do ostudzenia. Piernik pięknie wyrasta. Jest puszysty, wilgotny i przede wszystkim przepyszny.

Krok 5.
Piernik wyciągam z foremki po ostygnięciu. Kroję go wzdłuż na pół. Smaruję grubo ulubionymi powidłami jedną część. Drugą częścią nakrywam na posmarowana część. Całość dociskam przy pomocy deski kuchennej.

Krok 6.
W garnuszku na małym ogniu rozpuszczam masło z kawałkami czekolady. Odstawiam do ostudzenia. Wierzch oraz boki smaruję przestudzoną polewą czekoladową. Z pewnością możesz także udekorować kawałkami orzechów. Piernik przechowuję pod przykryciem w chłodnym miejscu.

PS. Polewa nie jest oczywiście niezbędna, ale z pewnością dodaje uroku i smaku świątecznemu piernikowi.

Przepisów na piernik jest bardzo dużo. Jeśli masz czas i cierpliwość, polecam oczywiście przygotować Staropolski piernik na miodzie, który dojrzewa przez 4 tygodnie! Jeśli nie masz czasu na przygotowanie ciasto i potrzebujesz na już, przedstawiony prosty i szybki przepis na świąteczny piernik będzie idealny. Zawsze się udaje i zachwyca gości.