Staropolski ocet jabłkowy z miodem – przepis babci

W moim domu robimy ocet jabłkowy z miodem na bazie obierek. Zobacz jak krok po kroku zrobić staropolski ocet jabłkowy z przepisu babci. Domowy wyrób jest zdrowszy, smaczniejszy i tańszy od kupnego octu spirytusowego. Poznaj właściwości i zastosowanie. domowego octu.

Samodzielne wykonanie octu jabłkowego z przepisu babci jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy rozpuścić miód w wodzie, obrać jabłka i gotowe :-). 15 minut pracy i kilka tygodni oczekiwania na wspaniały ocet domowy, który ma mnóstwo zastosowań w kuchni.

Staropolski ocet jabłkowy z miodem – składniki.

Podaję proporcje 1 kg jabłek do zrobienia octu w słoju. Jeśli chcesz większą ilość w gąsiorze, to pomnóż proste składniki.

  • 1 kg obierek *
  • 1 litr wody (przegotowana i ostudzona)
  • 4 – 5 łyżek miodu
  • Moja babcia jak mantrę powtarzała, że najlepsze do octu są obierki z jabłek oraz obkrojone ogryzki. Kiedyś nie marnowano żywności – dziś mówimy na to zero waste. Jabłka obieram i zjadam z całą rodziną, a z obierek przygotowuję ocet. Możesz oczywiści pokroić jabłka w drobne elementy i tak samo otrzymasz pyszny i zdrowy ocet. Ze swojego doświadczenia powiem, że na obierkach z jabłek nastaw łatwiej startuje z fermentacją.

Bardzo ważne jest pochodzenie jabłek. Powinny to być nie pryskane chemią owoce. Najlepiej prosto z sadu lub bazarku od lokalnego rolnika. Jabłka z marketu dokładnie wyszoruj w wodzie.

na zdjęciu ekologiczne jabłka z sadu
Różne gatunki jabłek prosto z przydomowego sadu.

Ilość miodu zależy przede wszystkim od słodkości użytych jabłek. Odnośnie jabłek, najlepiej użyć kilku odniam, wówczas smak i aromat octu jest najpiękniejszy.

na zdjęciu świeży oraz gotowy ocet z jabłek.
Po lewej świeżo zrobiony, a po prawej dojrzały ocet jabłkowy.

Sposób wykonania staropolskiego octu jabłkowego z przepisu babci

Do wykonania octu jabłkowego potrzebować będziemy dużego słoja najlepiej 3 litrowego. Przy większej ilości jabłek używa się gąsiora. Dodatkowo przyda się ostry nóż, deska do krojenia, a także gaza i gumka do przykrycia słoja.

Krok pierwszy.

Słoik wyparzam, aby naturalne drożdże z owoców miały świeże środowisko do rozwoju. Zagotowuję i odstawiam do ostudzenia wodę. Następnie przelewam ją do czystego słoja. Dodaję miód i rozpuszczam poprzez mieszanie za pomocą łyżki. Najlepszy jest miód wielokwiatowy wiosenny, ponieważ ma neutralną barwę i smak. Dodatkowo jest najtańszy na rynku. Stali czytelnicy bloga doskonale wiedzą, a nowym przypomnę, że miodu nie rozpuszcza się w wodzie powyżej 40 stopni C, gdyż tracimy wówczas cenne enzymy pszczele.