Napój miodowy z kurkumą, imbirem i cytryną

Pomysł na miód z kurkumą, imbirem, pieprzem i cytryną podpatrzyłem u Ewy Wachowicz. Napój miodowy z kurkumą, imbirem i cytryną sprawdzi się idealnie w jesienno zimowe dni. Korzenny smak kurkumy, kwaśność cytryny idealnie przełamują słodkość miodu. Kolor jest również piękny, intensywnie pomarańczowy. Zapraszam do wspólnego przygotowania. Dowiesz się także jakie właściwości ma mikstura oraz jak i kiedy spożywać.

Składniki na 1 porcję:

  • około 250 ml wody
  • imbir (ok. 1 cm)
  • 1 łyżeczka – kurkumy
  • czubata łyżeczka – miodu lipowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta świeżego pieprzu
Napój miodowy oraz kurkuma imbir
Napój z miodem kurkumą i imbirem.

Jak zrobić napój miodowy z kurkumą i cytryną?

Podane składniki są na 1 szklankę około 250 ml. Jeśli chcesz przygoować dla całej rodziny zwiększ proporcje i zaparz napój w dzbanku. Warto przygotować większą ilość, ponieważ napój jest pyszny, zdrowy i długo na niego czekamy 🙂

Imbir obieram ze skórki i kroję w 2 – 3 mm paski. Im cieniej pokroisz imbir tym więcej esencji z niego wydobędziesz. Pokrojony imbir wrzucam do szklanki i zalewam do połowy wrzątkiem. Odstawiam na kilkanaście minut. Przecedzam imbir na sitku i do ekstraktu dolewam przegotowanej i ostudzonej wody.

Do wywaru wody z imbirem wsypuję imbir, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu oraz sok z cytryny. Miód dodaję dopiero jak wywar będzie poniżej 40 stopni C, czyli temperaturze bezpiecznej dla zawartych w nim enzymów pszczelich. Dodaję do mikstury miód lipowy ponieważ ma lecznicze właściwości na drogi oddechowe, dobry smak oraz jest ogólnie dostępny. Jeśli chcesz możesz oczywiście użyć innego miodu. Polecam jasny miód wiosenny, który jest ogólnie dostępny, najtańszy i ma neutralny smak.

Całość mieszam i wypijam od razu, bądź wieczorem odstawiam na noc. Najlepiej odczekać 10 – 12 godzin, aby wszystko się przegryzło. Miód w wodzie po całej nocy rozpuszcza się idealnie i uwalnia związki, które są lepiej wchłaniane przez nasz organizm. Miksturę warto wypić z rana na czczo zaraz po wstaniu z łóżka.

O właściwościach oraz sposobie przygotowania miodu z kurkumą przeczytasz w artykule: https://miodowewzgorze.pl/blog/kurkuma-z-miodem/

Właściwości miódu z wodą, cytryną, imbirem oraz kurkumą i pieprzem

Miód z wodą, cytryną, imbirem oraz kurkumą i pieprzem buduje odporność i zapobiega wielu chorobom. Takie połączenie składników i sposób przygotowania tworzy silny, naturalny antybiotyk, który jest o wiele silniejszy niż sam miód spożyty bezpośrednio ze słoika. Mikstura zwalcza wirusy, bakterie i pomaga w walce z pasożytami. Enzymy pszczele zawarte w miodzie niszczą cząsteczki wirusów oraz bakterii, przyczyniając się do budowania naszej odporności. Imbir podobnie jak kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Kurkuma jest indyjską przyprawą, która silnie zwalcza patogeny i podnosi naszą odporność. Pieprz oprócz swoich walorów smakowych i bakteriobójczych ułatwia wchłanianie kurkumy przez nasz organizm. Cytryna jest cennym źródłem witaminy C, którą stale musimy dostarczać dla organizmu.

Zobacz ile oraz jak spożywać miód codziennie: https://miodowewzgorze.pl/blog/ile-miodu-dziennie-mozna-jesc-jak-spozywac-miod/

Napój polecam szczególnie w okresie jesienno zimowym. Produkty pszczele spożywaj regularnie każdego dnia. Miód nie leczy istniejących już chorób, pomaga załagodzić objawy. Najważniejsze jest regularne spożywanie miodu w celu wytworzenia odporności naszego organizmu i nie dopuszczenia do stanów zapalnych oraz chorobowych. Jeśli będziesz regularnie pić miód z wodą lub rozbudowaną o przyprawy wersję Ewy Wachowicz, obniżysz do minimum ryzyko wystąpienia chorób.

Mikstura wypita na czczo z rana 30 minut przed posiłkiem oraz kawą lub herbatą, poprawia perystaltykę jelit oraz całego układu pokarmowego i moczowego. Zapobiega zaparciom, wzdęciom i usuwa złogi jelitowe. Oczyszcza oczywiście organizm z toksyn poprzez poprawę ukrwienia i pracy wątroby. Wątroba wzmaga produkcję żółci, która ułatwia wchłanianie witamin oraz minerałów i wspomaga rozbijanie tłuszczy. Pomaga pozbyć się uczucia głodu, wspomagając odchudzanie. Mikstura jest poranną dawką energii, porównywalną do kawy. Mobilizuje cały organizm, a szczególnie mózg do efektywnej pracy.

Zobacz także:

4 thoughts on “Napój miodowy z kurkumą, imbirem i cytryną

  1. Maricn

    Według mnie 1 łyżeczka miodu to trochę za mało. Pani Ewa Wachowicz chyba dba o linię i ogranicza cukru. Napój z kurkumą, imbirem i przede wszystkim cytryną jest kwaśny i ostry. Dlatego zalecam dodać 2 łyżeczki miodu na szklankę 250ml.mar

  2. AnitaS

    Imbir warto dodawać nie tylko do picia ale też do sosów czy jako przyprawę. Tak samo można łączyć go z kurkumą (w mniejszej ilości) i działa to mocno na zdrowie. Ja robię na wiosnę i jesień zawsze napar imbirowy z dodatkami innych ziół w zależności co mam w domu w danej chwili. Ale bardzo dobrze sprawdza się to z goździkami. Choroby trzymają się wtedy też z daleka.

  3. Ana

    Napój idealny stosuję od dawna co jakiś czas <3 Nie tylko kiedy go piję nie choruję – nawet raz cała rodzina przechodziła covida, a ja nie złapałam kiedy piłam, ale też świetnie wspomaga metabolizm.
    Do tego uwielbiam ten smak i lubię to, że jest idealnie wyważony – stosuję podobne proporcje, tylko dwa razy więcej imbiru i jest idealnie (widziałam w kilku innych miejscach przesłodzone miodem przepisy i miałam straszne problemy dopić całą szklankę takiej słodyczy).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *