Kawa z miodem i cynamonem. Przepis, właściwości i działanie.

Kawa z miodem i cynamonem to idealne połączenie. Nawet jeśli nie słodzisz kawy, sprawdź jaki bogaty bukiet smakowy daje połączenie jej z miodem oraz cynamonem. Dlaczego warto ją pić, jakie ma właściwości oraz działanie? Poznasz także sprawdzony przepis na kawę z miodem i cynamonem. Przepis tylko z pozoru jest błahy i prosty, a sukces jak zwykle tkwi w szczegółach. Oto wskazówki.

Jaki miód najlepiej nadaje się do słodzenia kawy?

Miłośników kawy śmiało mogę podzielić na słodzących oraz niesłodzących. Każda z grup ma swoje racje i walory smakowe. Osobiście uważam, że kawa nie po to została stworzona czarna i gorzka by ją słodzić i zabielać :-). Jakiekolwiek dodatki psuja smak. Niemniej jednak czasami warto spróbować innych smaków. Szczególnie zimową porą wszelkie rozgrzewające dodatki takie jak miód i cynamon są wskazane i mile widziane. Niewielki dodatek miodu oraz cynamonu pozwala uchwycić subtelne różnice aromatu kawy.

Wypróbuj kawę z ulubionym miodem. Jej smak zachwyci Cię bogatym aromatem. Pamiętaj, że miód jest słodszy od cukru. Z tego powodu dodaj mniejszą ilość miodu od codziennej dawki cukru. Wystarczy zaledwie pół łyżeczki miodu, aby odmienić smak i aromat filiżanki kawy.

Jaki miód najlepiej nadaje się do słodzenia kawy lub herbaty? Na to pytanie każdy powinien odpowiedzieć sobie samemu na podstawie prób dostępnych rodzajów miodu. Każdy z nas ma odmienne upodobania smakowe i dlatego zalecam osobiste wypróbowanie, zaczynając oczywiście od jasnego miodu wielokwiatowego. Dlaczego miód wiosenny jest najlepszy? Ponieważ ma stonowany smak i aromat, przez co oprócz przyjemnej słodkości nie zakłóca smaku i aromatu kawy. Mi osobiście smakuje kawa lub herbata słodzona wiosennym miodem wielokwiatowym. Na kolejnym miejscu jest miód lipowy, nawłociowy oraz faceliowy. Generalnie im jaśniejszy miód tym smaczniejszy w kawie. Najgorsze wrażenia miałem po dodaniu do kawy miodu ze spadzi liściastej. Intensywny aromat miodu spadziowego zabił smak kawy.

Wypróbuj kawę z miodem zaczynając od wielokwiatu wiosennego, poprzez ciemniejsze miody i sprawdź jaki gatunek miodu najbardziej pasuje. Bogate wrażenia smakowe dostarcza także kawa z miodem oraz cynamonem.

Kawa z miodem i cynamonem – przepis.

Nie ma znaczenia czy użyjesz miodu płynnego, czy skrystalizowanego. Mała ilość miodu z pewnością doskonale rozpuści się w filiżance kawy. Pamiętaj tylko by słodzić miodem dopiero, jak kawa lekko ostygnie. Oszczędzimy w ten sposób cenne enzymy pszczele, które odpowiadają za właściwości lecznicze.

Składniki na 250ml naparu:

  • zaparzona kawa lekko mocniejsza niż pijemy zazwyczaj.
  • pół łyżeczki miodu
  • szczypta cynamonu.
kawa miód i cynamon

Krok 1. Zaparzam lekko mocniejszą kawę niż zazwyczaj. Dzięki temu zachowam dominację aromatu kawy.

Krok 2. Do zaparzonej kawy dodaję szczyptę cynamonu i całość mieszam za pomocą łyżeczki.

Krok 3. Do tak przygotowanej i oczywiście lekko ostudzonej kawy, dodaję pół łyżeczki miodu wielokwiatowego wiosennego lub lipowego. Możesz oczywiście wypróbować inne rodzaje miodu, mając na uwadze opisane przeze mnie wyżej wskazówki: jaki miód do kawy. Całość mieszam do połączenie się aromatu kawy, miodu i cynamonu. Smakuje rewelacyjnie. Napój najlepiej wygląda w przeźroczystym naczyniu.

Zachęcam do eksperymentowania z różnymi rodzajami miodu oraz przyprawami takimi jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowaDodatek imbiru i cynamonu w kawie zwiększa naszą odporność i zwalcza wolne rodniki. Podobne, antyoksydacyjne działanie ma dodatek do kawy cynamonu z kardamonem. Ostatnia mieszanka dodatkowo zmniejsza we krwi poziom szkodliwego cholesterolu LDL.

Jeśli lubisz dodatek mleka, oczywiście możesz go także dodać do kawy w tym przepisie.

Właściwości i zastosowanie kawy z miodem i cynamonem.

Kawa z miodem i cynamonem łączy działanie 3 składników. Kawa pobudza, mała ilość miodu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na słodkość, a cynamon przyspiesza metabolizm przyspieszając trawienie i spalanie tłuszczu. Z tego względu taką kawę stosuje się podczas odchudzania. Dodatkowo kawa z cynamonem oraz miodem potęguje poprawę nastroju i jest doskonałym napojem na miłe rozpoczęcie dnia.
Mała czarna z dodatkiem miodu i cynamonu łagodzi bóle miesiączkowe oraz reguluje cykle miesięczne.
Kawa z dodatkiem miodu i cynamonu polecana jest studentom oraz osobom wykonującym intensywne prace umysłowe.

filiżanka kawy

Przeciwwskazaniami do spożywania kawy z cynamonem są problemy z nadciśnieniem oraz wrzody układu pokarmowego.

Słodzisz kawę? Miód jest zdrowszy od cukru i słodzików.

O wyższość miodu nad cukrem i słodzikach przeczytasz przeczytasz w artykule Czy miód jest zdrowszy od cukru? Co wybrać: miód czy cukier? Cukier to puste węglowodany bez wartości odżywczych. Każdego dnia nieświadomie spożywamy spore ilości w takich produktach jak: pieczywo, jogurty, ketchup. Cukier jest wszędzie, dlatego nie dodawajmy go jeszcze do kawy.

Mając wybór, minimalizujmy spożywanie czystej sacharozy, która w procesie trawienie obciąża nasz organizm. Miód jest produktem przetworzonym przez pszczoły. Składa się z cukrów prostych: glukozy oraz fruktozy, które nie obciążają organizmu w procesie trawienia. Dodatkowo produkt pszczeli zawiera mnóstwo witamin, związków mineralnych, flawonoidów (cenne antyutleniacze) oraz lecznicze enzymy. Uwaga na temperaturę spożywania miodu, który powyżej 40 stopni C traci cenne enzymy pszczele. Z tego względu warto słodzić gorące napoje takie jak herbata czy kawa, jak lekko ostygną.

W Polsce do XIX wieku słodzono głównie miodem. Obecnie jesteśmy jednym z największych producentów cukru białego, czyli sacharozy. Dietetycy zalecają zastępowanie cukru miodem, który oprócz zbliżonej ilości kalorii posiada wspomniane wcześniej cenne wartości odżywcze. Dodatkowo miód spożywany regularnie, poprawia odporność. Codzienna kawa z miodem to doskonały pomysł.

Kawa z miodem kalorie.

kawa poprawia nastrój

Większa słodkość miodu pozwala używać go mniej niż cukru, a przez to ogranicza ilość kalorii.

Kawa nie jest kaloryczna. Filiżanka 250ml kawy zawiera zaledwie 5 kcal. Dopiero dodatki mleka, śmietanki lub cukru podnoszą kaloryczność. Pół łyżeczki miodu to zaledwie 19 kcal. Miód ma o 20% mniej kalorii od cukru.

Miód ma niższy od cukru Indeks Glikemiczny. Oznacza to, że nie powoduje tak gwałtownego wystrzału insuliny we krwi po spożyciu.

Zobacz także:

One thought on “Kawa z miodem i cynamonem. Przepis, właściwości i działanie.

  1. Monitor

    Na spód szklanki do latte dobrze wlać dwie łyżki miodu (ale można użyć też filiżanki czy kubka).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *