Kawa z miodem i cynamonem. Przepis, właściwości i działanie.

Kawa z miodem i cynamonem to idealne połączenie. Nawet jeśli nie słodzisz kawy, sprawdź jaki bogaty bukiet smakowy daje połączenie jej z miodem oraz cynamonem. Dlaczego warto ją pić, jakie ma właściwości oraz działanie? Poznasz także sprawdzony przepis na kawę z miodem i cynamonem. Przepis tylko z pozoru jest błahy i prosty, a sukces jak zwykle tkwi w szczegółach. Oto wskazówki.

Jaki miód najlepiej nadaje się do słodzenia kawy?

Miłośników kawy śmiało mogę podzielić na słodzących oraz niesłodzących. Każda z grup ma swoje racje i walory smakowe. Osobiście uważam, że kawa nie po to została stworzona czarna i gorzka by ją słodzić i zabielać :-). Jakiekolwiek dodatki psuja smak. Niemniej jednak czasami warto spróbować innych smaków. Szczególnie zimową porą wszelkie rozgrzewające dodatki takie jak miód i cynamon są wskazane i mile widziane. Niewielki dodatek miodu oraz cynamonu pozwala uchwycić subtelne różnice aromatu kawy.

Wypróbuj kawę z ulubionym miodem. Jej smak zachwyci Cię bogatym aromatem. Pamiętaj, że miód jest słodszy od cukru. Z tego powodu dodaj mniejszą ilość miodu od codziennej dawki cukru. Wystarczy zaledwie pół łyżeczki miodu, aby odmienić smak i aromat filiżanki kawy.

Jaki miód najlepiej nadaje się do słodzenia kawy lub herbaty? Na to pytanie każdy powinien odpowiedzieć sobie samemu na podstawie prób dostępnych rodzajów miodu. Każdy z nas ma odmienne upodobania smakowe i dlatego zalecam osobiste wypróbowanie, zaczynając oczywiście od jasnego miodu wielokwiatowego. Dlaczego miód wiosenny jest najlepszy? Ponieważ ma stonowany smak i aromat, przez co oprócz przyjemnej słodkości nie zakłóca smaku i aromatu kawy. Mi osobiście smakuje kawa lub herbata słodzona wiosennym miodem wielokwiatowym. Na kolejnym miejscu jest miód lipowy, nawłociowy oraz faceliowy. Generalnie im jaśniejszy miód tym smaczniejszy w kawie. Najgorsze wrażenia miałem po dodaniu do kawy miodu ze spadzi liściastej. Intensywny aromat miodu spadziowego zabił smak kawy.

Wypróbuj kawę z miodem zaczynając od wielokwiatu wiosennego, poprzez ciemniejsze miody i sprawdź jaki gatunek miodu najbardziej pasuje. Bogate wrażenia smakowe dostarcza także kawa z miodem oraz cynamonem.