Kawa z miodem i cynamonem to idealne połączenie. Nawet jeśli nie słodzisz kawy, sprawdź jaki bogaty bukiet smakowy daje połączenie jej z miodem oraz cynamonem. Dlaczego warto ją pić, jakie ma właściwości oraz działanie? Poznasz także sprawdzony przepis na kawę z miodem i cynamonem. Przepis tylko z pozoru jest błahy i prosty, a sukces jak zwykle tkwi w szczegółach. Oto wskazówki.
Jaki miód najlepiej nadaje się do słodzenia kawy?
Miłośników kawy śmiało mogę podzielić na słodzących oraz niesłodzących. Każda z grup ma swoje racje i walory smakowe. Osobiście uważam, że kawa nie po to została stworzona czarna i gorzka by ją słodzić i zabielać :-). Jakiekolwiek dodatki psuja smak. Niemniej jednak czasami warto spróbować innych smaków. Szczególnie zimową porą wszelkie rozgrzewające dodatki takie jak miód i cynamon są wskazane i mile widziane. Niewielki dodatek miodu oraz cynamonu pozwala uchwycić subtelne różnice aromatu kawy.
Wypróbuj kawę z ulubionym miodem. Jej smak zachwyci Cię bogatym aromatem. Pamiętaj, że miód jest słodszy od cukru. Z tego powodu dodaj mniejszą ilość miodu od codziennej dawki cukru. Wystarczy zaledwie pół łyżeczki miodu, aby odmienić smak i aromat filiżanki kawy.
Jaki miód najlepiej nadaje się do słodzenia kawy lub herbaty? Na to pytanie każdy powinien odpowiedzieć sobie samemu na podstawie prób dostępnych rodzajów miodu. Każdy z nas ma odmienne upodobania smakowe i dlatego zalecam osobiste wypróbowanie, zaczynając oczywiście od jasnego miodu wielokwiatowego. Dlaczego miód wiosenny jest najlepszy? Ponieważ ma stonowany smak i aromat, przez co oprócz przyjemnej słodkości nie zakłóca smaku i aromatu kawy. Mi osobiście smakuje kawa lub herbata słodzona wiosennym miodem wielokwiatowym. Na kolejnym miejscu jest miód lipowy, nawłociowy oraz faceliowy. Generalnie im jaśniejszy miód tym smaczniejszy w kawie. Najgorsze wrażenia miałem po dodaniu do kawy miodu ze spadzi liściastej. Intensywny aromat miodu spadziowego zabił smak kawy.
Wypróbuj kawę z miodem zaczynając od wielokwiatu wiosennego, poprzez ciemniejsze miody i sprawdź jaki gatunek miodu najbardziej pasuje. Bogate wrażenia smakowe dostarcza także kawa z miodem oraz cynamonem.
-
Miód wielokwiatowy wiosenny35,00 zł
-
Miód odsklepinowy z odsklepin199,00 zł
-
Miód lipowy35,00 zł – 45,00 zł
Kawa z miodem i cynamonem – przepis.
Nie ma znaczenia czy użyjesz miodu płynnego, czy skrystalizowanego. Mała ilość miodu z pewnością doskonale rozpuści się w filiżance kawy. Pamiętaj tylko by słodzić miodem dopiero, jak kawa lekko ostygnie. Oszczędzimy w ten sposób cenne enzymy pszczele, które odpowiadają za właściwości lecznicze.
Składniki na 250ml naparu:
- zaparzona kawa lekko mocniejsza niż pijemy zazwyczaj.
- pół łyżeczki miodu
- szczypta cynamonu.
Krok 1. Zaparzam lekko mocniejszą kawę niż zazwyczaj. Dzięki temu zachowam dominację aromatu kawy.
Krok 2. Do zaparzonej kawy dodaję szczyptę cynamonu i całość mieszam za pomocą łyżeczki.
Krok 3. Do tak przygotowanej i oczywiście lekko ostudzonej kawy, dodaję pół łyżeczki miodu wielokwiatowego wiosennego lub lipowego. Możesz oczywiście wypróbować inne rodzaje miodu, mając na uwadze opisane przeze mnie wyżej wskazówki: jaki miód do kawy. Całość mieszam do połączenie się aromatu kawy, miodu i cynamonu. Smakuje rewelacyjnie. Napój najlepiej wygląda w przeźroczystym naczyniu.
Zachęcam do eksperymentowania z różnymi rodzajami miodu oraz przyprawami takimi jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa… Dodatek imbiru i cynamonu w kawie zwiększa naszą odporność i zwalcza wolne rodniki. Podobne, antyoksydacyjne działanie ma dodatek do kawy cynamonu z kardamonem. Ostatnia mieszanka dodatkowo zmniejsza we krwi poziom szkodliwego cholesterolu LDL.
Jeśli lubisz dodatek mleka, oczywiście możesz go także dodać do kawy w tym przepisie.
Właściwości i zastosowanie kawy z miodem i cynamonem.
Kawa z miodem i cynamonem łączy działanie 3 składników. Kawa pobudza, mała ilość miodu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na słodkość, a cynamon przyspiesza metabolizm przyspieszając trawienie i spalanie tłuszczu. Z tego względu taką kawę stosuje się podczas odchudzania. Dodatkowo kawa z cynamonem oraz miodem potęguje poprawę nastroju i jest doskonałym napojem na miłe rozpoczęcie dnia.
Mała czarna z dodatkiem miodu i cynamonu łagodzi bóle miesiączkowe oraz reguluje cykle miesięczne.
Kawa z dodatkiem miodu i cynamonu polecana jest studentom oraz osobom wykonującym intensywne prace umysłowe.
Przeciwwskazaniami do spożywania kawy z cynamonem są problemy z nadciśnieniem oraz wrzody układu pokarmowego.
Słodzisz kawę? Miód jest zdrowszy od cukru i słodzików.
O wyższość miodu nad cukrem i słodzikach przeczytasz przeczytasz w artykule Czy miód jest zdrowszy od cukru? Co wybrać: miód czy cukier? Cukier to puste węglowodany bez wartości odżywczych. Każdego dnia nieświadomie spożywamy spore ilości w takich produktach jak: pieczywo, jogurty, ketchup. Cukier jest wszędzie, dlatego nie dodawajmy go jeszcze do kawy.
Mając wybór, minimalizujmy spożywanie czystej sacharozy, która w procesie trawienie obciąża nasz organizm. Miód jest produktem przetworzonym przez pszczoły. Składa się z cukrów prostych: glukozy oraz fruktozy, które nie obciążają organizmu w procesie trawienia. Dodatkowo produkt pszczeli zawiera mnóstwo witamin, związków mineralnych, flawonoidów (cenne antyutleniacze) oraz lecznicze enzymy. Uwaga na temperaturę spożywania miodu, który powyżej 40 stopni C traci cenne enzymy pszczele. Z tego względu warto słodzić gorące napoje takie jak herbata czy kawa, jak lekko ostygną.
W Polsce do XIX wieku słodzono głównie miodem. Obecnie jesteśmy jednym z największych producentów cukru białego, czyli sacharozy. Dietetycy zalecają zastępowanie cukru miodem, który oprócz zbliżonej ilości kalorii posiada wspomniane wcześniej cenne wartości odżywcze. Dodatkowo miód spożywany regularnie, poprawia odporność. Codzienna kawa z miodem to doskonały pomysł.
Kawa z miodem kalorie.
Większa słodkość miodu pozwala używać go mniej niż cukru, a przez to ogranicza ilość kalorii.
Kawa nie jest kaloryczna. Filiżanka 250ml kawy zawiera zaledwie 5 kcal. Dopiero dodatki mleka, śmietanki lub cukru podnoszą kaloryczność. Pół łyżeczki miodu to zaledwie 19 kcal. Miód ma o 20% mniej kalorii od cukru.
Miód ma niższy od cukru Indeks Glikemiczny. Oznacza to, że nie powoduje tak gwałtownego wystrzału insuliny we krwi po spożyciu.
Na spód szklanki do latte dobrze wlać dwie łyżki miodu (ale można użyć też filiżanki czy kubka).