Staropolska nalewka z malin przepis babci

Staropolska nalewka z malin z przepisu babci ma piękny kolor, smak i aromat. Poznaj właściwości prozdrowotne malinówki oraz sprawdź na co pomaga. Dowiedz się jak w prosty i szybki sposób wyciągnąć smak oraz aromat z owoców malin, którymi będziesz mógł się delektować zimową porą.

Staropolska nalewka z malin przepis babci

Staropolska nalewka z malin z przepisu babci ma piękny kolor, smak i aromat. Poznaj właściwości prozdrowotne malinówki oraz sprawdź na co pomaga. Dowiedz się jak w prosty i szybki sposób wyciągnąć smak oraz aromat z owoców malin, którymi będziesz mógł się delektować zimową porą.

Każdego roku robię nalewki na bazie miodu z własnej pasieki oraz owoców z sadu. Są zdecydowanie smaczniejsze od trunków dostępnych na sklepowej półce i przede wszystkim zdrowsze. Bez sztucznych barwników i aromatów. W 100 % na naturalnych składnikach. W mroźne, zimowe dni doskonale rozgrzewają i wyśmienicie smakują. Zapraszam po sprawdzony przepis babci na staropolską nalewkę z malin.

Właściwości prozdrowotne. Na co pomaga nalewka malin?

Malinówka oprócz walorów smakowych ma także szereg właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim wspomaga układ naczyniowo sercowy, obniża ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy. Zawarte w nalewce polifenole to silne antyoksydanty, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Natomiast kwas salicylowy obniża gorączkę. Wspomaga zwalczać pierwsze objawy przeziębień. Wystarczy, że przed snem wypijesz gorącą herbatę z dodatkiem 30 – 50 ml malinówki.
Nalewka posiada także właściwości uspokajające. Łagodzi kobiece problemy z menopauzą oraz bóle miesiączkowe. Dodatkowo malinówka oczyszcza organizm z toksyn.

Sok z malin zawarty w nalewce, nie jest przez nas poddawany obróbce termicznej. Zatem nie tracimy cennych witamin, jak w przypadku soku podczas pasteryzacji. Oprócz wspomnianych witamin, nalewka z wiśni zawiera w 100 g :

  • 151 mg potasu
  • 22 mg magnezu
  • 25 mg wapnia.

Dodatkowo jest cennym źródłem kwasów organicznych:

  • salicylowy
  • cytrynowy
  • jabłkowy.
na zdjęciu staropolska nalewka z malin w pionie

Składniki na staropolską nalewkę z malin:

Kieliszek 50 ml nalewki z malin zawiera 135 kcal. Szklanka ma pojemność 250 ml.
Babciną nalewkę możemy zrobić na bazie letnich lub jesiennych malin. Z wymienionych składników otrzymasz około 1400 ml nalewki.

  • 1 kg malin
  • 500 ml spirytusu 95 %
  • 250 ml przegotowanej i ostudzonej wody (1 szklanka)
  • 300 g miodu (ewentualnie 300 g cukru)
na zdjęciu składniki na nalewkę z malin

Jak zrobić staropolską nalewkę z malin z przepisu babci?

Zanim przystąpisz do wykonania nalewki z malin, przeczytaj cały opis wykonania. Dzięki temu zaplanujesz optymalnie czas i pracę. Podaję także szczegóły krok po kroku oraz zamienniki. Przygotuj duży słój o pojemności minimum 2 litry oraz sito lub durszlak.

Jeśli lubisz nalewki owocowe, to z pewnością posmakuje Ci moja nalewka z wiśni.

Krok 1. Przygotowuję owoce oraz słoik z nakrętką

Słoik i nakrętka powinny być nieoszczerbione. Dokładnie myję i wyparzam słoik oraz nakrętkę.
Z malin usuwam szypułki. Następnie płuczę w misce z wodą i odsączam na sicie lub durszlaku.

Krok 2. Zalewam owoce alkoholem

Do czystego słoja wlewam pół litra spirytusu oraz szklankę wody. Całość dokładnie mieszam. Otrzymuję mocny alkohol do maceracji, ale nie na tyle mocny, aby popalił owoce.
Do słoja z alkoholem wrzucam maliny. Nie mieszam zawartości. Zakręcam szczelnie nakrętką i odstawiam na minimum 4 – 6 tygodni. Przez pierwsze kilka dni codziennie kołyszę słojem, aby alkohol dokładnie wydobył sok z malin. W tym czasie w procesie maceracji, maliny oddadzą smak, zapach, piękny kolor oraz cenne właściwości prozdrowotne.

Krok 3. Odcedzam i dosładzam

Po 4 – 6 tygodniach maceracji na sicie odcedzam maliny z nalewki. Owoce możesz dodatkowo odcisnąć, a zlaną nalewkę dodatkowo odcedzić na sicie wyścielonym gazą. Odcedzonych malin nie wyrzucaj. Możesz je przechować w szczelnie zamkniętym słoiczku i wykorzystać do ciast lub deserów. Ewentualnie odzyskać zawarty w nich alkohol, przepędzając bimber.

Odcedzoną nalewkę z malin dosładzam miodem. W tym celu do słoja z nalewką dodaję 300 g miodu i całość mieszam, aż miód się rozpuści. Jeśli masz skrystalizowany miód, który nie chce się od razu rozpuścić, to odczekaj kilka dni i codziennie mieszaj zawartość. Miód płynny powinien bez problemu rozpuścić się w nastawie.

na zdjęciu 2 kieliszki na tle nowej i zeszłorocznej nalewki z malin

Kup miód do nalewki:

Dosłodzoną nalewkę rozlewam do czystych butelek, zakręcam i odstawiam w chłodne i ciemne miejsce na minimum pół roku. Im dłużej tym oczywiście lepiej dla smaku i aromatu. Z czasem nalewka nabiera szlachetności, a alkohol jest coraz niej wyczuwalny. Na dnie butelek wytrąca się osad. Jest to naturalny proces. Jeśli chcesz, możesz ponownie przecedzić nalewkę przez czystą gazę. Mi nie przeszkadza naturalny osad. Jedynie przed rozlaniem nalewki do kieliszków wstrząsam butelką.
Życzę dużo zdrowia i smacznej degustacji umiarkowanych ilości 🙂 w miłym towarzystwie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *