Sos miodowo musztardowy to świetny dodatek do wielu moich dań. Sprawdzi się do kurczaka, sałatek, ryby i nie tylko. Ostrość i gorycz musztardy fantastycznie łagodzi słodki smak miodu. Zobacz jak w bardzo prosty i szybki sposób zrobić sos miodowo musztardowy. Podaję 3 przepisy.
Sos musztardowo miodowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole do polania: pieczeni, sałatek oraz przede wszystkim jajek.
Składniki na sos miodowo musztardowy:
- 3 łyżki musztardy (najlepiej ostra saperska w ostateczności łagodna Dijon)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- pół łyżki soku z cytryny lub limonki
- szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Jak zrobić sos miodowo musztardowy?
Do małej miseczki (salaterki) wlewam: musztardę, miód, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Najlepiej sprawdza się ostra musztarda saperska. Jeśli masz skrystalizowany miód (tylko dobry i prawdziwy miód krystalizuje) to rozpuść go w kąpieli wodnej. Jeżeli zależy Ci na zachowaniu zdrowotnych właściwości miodu, to nie przekraczaj 40 stopni C. Skrystalizowany miód możesz też rozetrzeć w musztardzie. Oprószam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym.
Wszystko mieszam ze sobą (rózgą kuchenną, łyżką lub widelcem). Możesz też umieścić składniki w słoiku (np po musztardzie). Następnie zakręcić i wszystko intensywnie potrząsać, aż powstanie jednolity sos musztardowo miodowy. Jeśli masz blender, to szybko i sprawnie wymieszasz sos za jego pomocą.
To jest mój uniwersalny przepis na sos miodowo musztardowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyście poeksperymentowali i zmienili proporcje składników. Zwiększając ilość musztardy, nadasz ostry smak. Natomiast zwiększając ilość miodu, złagodzisz i zaakcentujesz słodkość. Do sosu możesz też dodać łyżkę majonezu, dzięki czemu nabierze gładką konsystencję.
Do czego użyć sos miodowo musztardowy?
Zrobiłem sos. Do czego go teraz użyć 🙂 ?
Sos miodowo musztardowy sprawdzi się przede wszystkim do kurczaka, sałatek oraz ryby. Możesz nim polać tortillę, ciecierzycę lub tofu. Kolejnym pomysłem na wykorzystanie mojego sosu jest polanie pieczonego mięsa na obiad. Na co dzień możesz także tym sosem smarować kanapki.
Sos musztardowo miodowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole do polania: pieczeni, sałatek oraz przede wszystkim jajek.
Podsumowując, używam sosu miodowo musztardowego zawsze, gdy moim potrawom brakuje wyrazistego smaku. Sos rewelacyjnie zastępuje przyprawy.
Sos miodowy
Jeśli przeszkadza Ci ostry smak musztardy, możesz ją pominąć w przepisie i zrobić sam sos miodowy.
Składniki na sos miodowy:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- mały ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Jak zrobić sos miodowy?
Do miski, słoika lub wysokiego pojemnika umieszczam: oliwę, miód, ocet jabłkowy, posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Za pomocą blendera miksuję, aż otrzymam jednolity sos miodowy. Jeśli nie masz blendera, to wymieszaj wszystko za pomocą łyżki lub widelca. Możesz też jak w przypadku sosu musztardowo miodowego, wytrząsać wszystko w zamkniętym słoiku.
Sos śmietanowo musztardowy z nutą miodu
Jeśli chcesz, możesz też w sosie dusić kurczaka lub mięso wieprzowe. Wystarczy, że dodasz śmietanki 30% oraz trochę więcej oliwy z oliwek. Poniżej składniki i sposób wykonania.
Składniki na sos śmietanowo musztardowy z miodem:
- 125 ml śmietanki 30% (pół szklanki)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- łyżka octu jabłkowego
- ząbek czosnku
- po szczypcie soli oraz świeżo zmielonego pieprzu
Wszystki skadniki mieszam ze sobą, oczywiście najlepiej za pomocą blendera. Sprawdzi się taże rózga kuchenna, łyżka lub widelec. Podane proporcje są na około 400 g mięsa.
Życzę smacznego.