Soczyste żeberka w miodowej marynacie

Poznaj mój sprawdzony przepis na soczyste żeberka w miodowej marynacie, które od lat robię w mojej kuchni. Kluczem do sukcesu jest miodowa marynata oraz praktyczne wskazówki. Soczyste żeberka doskonale odchodzą od kości i aż trudno nie wziąć dokładki. Ten obiad będzie wizytę w wykwintnej restauracji. Zobacz jak krok po kroku upiec w piekarniku pyszne żeberka w miodzie.

Czas przygotowania nie licząc okresu marynowania to zaledwie pół godziny. Czas pieczenia około 1,5 godziny. Z podanych składników otrzymasz 6 porcji obiadowych.

Składniki na miodową marynatę

  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego lub lipowego
  • 1 łyżka musztardy (w zależności od Waszych smaków może być uniwersalna lub ostra)
  • 5 ząbków czosnku (drobno posiekane)
  • 4 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 4 ziela angielskie
  • 1 pokruszony listek laurowy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo

Bardzo ważne w potrawie jest użycie odpowiednich żeberek. Nie mogą one być ani za chude, ani za tłuste.

  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • 100 ml piwa ewentualnie wody
  • 2 większe białe lub czerwone cebule
  • 1 łyżka miodu do posmarowania mięsa na sam koniec pieczenia
  • 1 łyżka oliwy do posmarowania mięsa pod koniec pieczenia

Jak zrobić żeberka w marynacie miodowej?

Krok 1: przygotowuję żeberka.

1 kg żeberek wieprzowych płuczę pod bieżącą wodą i kroję na kawałki, tak aby każdy kawałek miał minimum 1 podłużną kość.

Krok 2: przygotowuję marynatę.

Do dużej miski wrzucam wszystkie składniki marynaty. Jeśli masz skrystalizowany “twardy jak kamień miód“, to możesz oczywiście go najpierw rozmieszać w płynnych składnikach marynaty i na sam koniec dodać suche przyprawy.

Żeberka dokładnie smaruję w marynacie i odstawiam przykryte w misce na całą noc do lodówki dla przegryzienia się smaków. Minimalny czas marynowania to 1 godzina.

Krok 3: piekę żeberka w marynacie.

Do naczynia żaroodpornego kładę zamarynowane żeberka wraz z całą marynatą. Całość polewam 150 ml piwa (ewentualnie wody lub bulionu). Możesz użyć zarówno jasnego jak i ciemnego piwa.

Potrawę w naczyniu żaroodpornym przykrywam i umieszczam na środku rozgrzanego do 190 stopni piekarnika z opcją grzałek góra / dół. Piekę przez około 60 minut w temperaturze 190 stopni C. W trakcie pieczenia zalecam przede wszystkim 1 lub 2 razy za pomocą szczypiec odwrócić kawałki mięsa, tak aby nie przypaliły się i równomiernie upiekły.
Po godzinie pieczenie pod przykryciem, odbieram przykrywkę. Pomiędzy kawałki mięsa układam w zależności od rozmiaru pokrojone w ćwiartki lub ósemki cebule. Możesz oczywiście użyć białej lub czerwonej cebuli. Porcje żeberek za pomocą pędzelka smaruję miodem z oliwą. W zależności od wielkości i grubości żeberek, dodatkowo piekę jeszcze przez 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C, aż do uzyskania miękkości i złotego koloru. Podaję na talerzu i polewam sosem z pieczenia.

Zobacz ile jeść miodu dziennie oraz jak spożywać miód.

Wskazówki.

Jeśli nie posiadasz naczynia żaroodpornego możesz oczywiście użyć rękawa do pieczenia. Pierwsze 60 minut piec w rękawie, a następnie wyjmij porcje mięsa i marynaty z rękawa i piec na blaszce.
Oprócz cebuli możesz oczywiście także dodać inne ulubione warzywa takie jak: pieczarki, paprykę, pora, marchewkę.

Potrawa z pewnością jest prostą propozycją na pyszny obiad z dominującą nutą miodu w tle. Przy małym nakładzie pracy, uzyskasz efektowne danie obiadowe dla całej rodziny.

Każdy kto nie przepada za żeberkami zapewne doceni tą recepturę. Soczyste żeberka doskonale odchodzą od kości i aż trudno nie wziąć dokładki. Potrawę możesz podawać z ryżem, kopytkami bądź frytkami. Nie zapomnij także o surówce. Smacznego.

Zobacz jaką kaloryczność ma miód oraz dlaczego miód jest lepszy od cukru: https://miodowewzgorze.pl/miod/kalorie/

One thought on “Soczyste żeberka w miodowej marynacie

  1. Jola

    Ja dodaję jeszcze odrobinę musztady. Świetnie przełamuje smak marynaty. Z ziół warto dodać rozmaryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *