Soczyste żeberka w miodowej marynacie

Poznaj mój sprawdzony przepis na soczyste żeberka w miodowej marynacie, które od lat robię w mojej kuchni. Kluczem do sukcesu jest miodowa marynata oraz praktyczne wskazówki. Soczyste żeberka doskonale odchodzą od kości i aż trudno nie wziąć dokładki. Ten obiad będzie wizytę w wykwintnej restauracji. Zobacz jak krok po kroku upiec w piekarniku pyszne żeberka w miodzie.

Czas przygotowania nie licząc okresu marynowania to zaledwie pół godziny. Czas pieczenia około 1,5 godziny. Z podanych składników otrzymasz 6 porcji obiadowych.

Składniki na miodową marynatę

  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego lub lipowego
  • 1 łyżka musztardy (w zależności od Waszych smaków może być uniwersalna lub ostra)
  • 5 ząbków czosnku (drobno posiekane)
  • 4 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 4 ziela angielskie
  • 1 pokruszony listek laurowy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo

Bardzo ważne w potrawie jest użycie odpowiednich żeberek. Nie mogą one być ani za chude, ani za tłuste.

  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • 100 ml piwa ewentualnie wody
  • 2 większe białe lub czerwone cebule
  • 1 łyżka miodu do posmarowania mięsa na sam koniec pieczenia
  • 1 łyżka oliwy do posmarowania mięsa pod koniec pieczenia