Poznaj mój sprawdzony przepis na soczyste żeberka w miodowej marynacie, które od lat robię w mojej kuchni. Kluczem do sukcesu jest miodowa marynata oraz praktyczne wskazówki. Soczyste żeberka doskonale odchodzą od kości i aż trudno nie wziąć dokładki. Ten obiad będzie wizytę w wykwintnej restauracji. Zobacz jak krok po kroku upiec w piekarniku pyszne żeberka w miodzie.
Czas przygotowania nie licząc okresu marynowania to zaledwie pół godziny. Czas pieczenia około 1,5 godziny. Z podanych składników otrzymasz 6 porcji obiadowych.
Składniki na miodową marynatę
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego lub lipowego
- 1 łyżka musztardy (w zależności od Waszych smaków może być uniwersalna lub ostra)
- 5 ząbków czosnku (drobno posiekane)
- 4 łyżek oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka majeranku
- 4 ziela angielskie
- 1 pokruszony listek laurowy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
- pół łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- pół łyżeczki soli
-
Miód nektarowo spadziowy40,00 zł
Dodatkowo
Bardzo ważne w potrawie jest użycie odpowiednich żeberek. Nie mogą one być ani za chude, ani za tłuste.
- 1 kg wieprzowych żeberek
- 100 ml piwa ewentualnie wody
- 2 większe białe lub czerwone cebule
- 1 łyżka miodu do posmarowania mięsa na sam koniec pieczenia
- 1 łyżka oliwy do posmarowania mięsa pod koniec pieczenia
Jak zrobić żeberka w marynacie miodowej?
Krok 1: przygotowuję żeberka.
1 kg żeberek wieprzowych płuczę pod bieżącą wodą i kroję na kawałki, tak aby każdy kawałek miał minimum 1 podłużną kość.
Krok 2: przygotowuję marynatę.
Do dużej miski wrzucam wszystkie składniki marynaty. Jeśli masz skrystalizowany „twardy jak kamień miód„, to możesz oczywiście go najpierw rozmieszać w płynnych składnikach marynaty i na sam koniec dodać suche przyprawy.
Żeberka dokładnie smaruję w marynacie i odstawiam przykryte w misce na całą noc do lodówki dla przegryzienia się smaków. Minimalny czas marynowania to 1 godzina.
Krok 3: piekę żeberka w marynacie.
Do naczynia żaroodpornego kładę zamarynowane żeberka wraz z całą marynatą. Całość polewam 150 ml piwa (ewentualnie wody lub bulionu). Możesz użyć zarówno jasnego jak i ciemnego piwa.
Potrawę w naczyniu żaroodpornym przykrywam i umieszczam na środku rozgrzanego do 190 stopni piekarnika z opcją grzałek góra / dół. Piekę przez około 60 minut w temperaturze 190 stopni C. W trakcie pieczenia zalecam przede wszystkim 1 lub 2 razy za pomocą szczypiec odwrócić kawałki mięsa, tak aby nie przypaliły się i równomiernie upiekły.
Po godzinie pieczenie pod przykryciem, odbieram przykrywkę. Pomiędzy kawałki mięsa układam w zależności od rozmiaru pokrojone w ćwiartki lub ósemki cebule. Możesz oczywiście użyć białej lub czerwonej cebuli. Porcje żeberek za pomocą pędzelka smaruję miodem z oliwą. W zależności od wielkości i grubości żeberek, dodatkowo piekę jeszcze przez 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C, aż do uzyskania miękkości i złotego koloru. Podaję na talerzu i polewam sosem z pieczenia.
Zobacz ile jeść miodu dziennie oraz jak spożywać miód.
Wskazówki.
Jeśli nie posiadasz naczynia żaroodpornego możesz oczywiście użyć rękawa do pieczenia. Pierwsze 60 minut piec w rękawie, a następnie wyjmij porcje mięsa i marynaty z rękawa i piec na blaszce.
Oprócz cebuli możesz oczywiście także dodać inne ulubione warzywa takie jak: pieczarki, paprykę, pora, marchewkę.
Potrawa z pewnością jest prostą propozycją na pyszny obiad z dominującą nutą miodu w tle. Przy małym nakładzie pracy, uzyskasz efektowne danie obiadowe dla całej rodziny.
Każdy kto nie przepada za żeberkami zapewne doceni tą recepturę. Soczyste żeberka doskonale odchodzą od kości i aż trudno nie wziąć dokładki. Potrawę możesz podawać z ryżem, kopytkami bądź frytkami. Nie zapomnij także o surówce. Smacznego.
Zobacz jaką kaloryczność ma miód oraz dlaczego miód jest lepszy od cukru: https://miodowewzgorze.pl/miod/kalorie/
Ja dodaję jeszcze odrobinę musztady. Świetnie przełamuje smak marynaty. Z ziół warto dodać rozmaryny.