Lubisz słodko pikantne smaki? Jeśli tak to zapraszam na pyszne śledzie po cygańsku w aromatycznym sosie musztardowo keczupowym z domieszką miodu oraz czosnku. Przepis jest banalnie prosty, a potrawę wykonasz błyskawicznie. Wystarczy pokroić śledzie i wymieszać z sosem. Potrawa jest najlepsza na drug dzień, gdy przegryzą się wyraziste smaki.
Śledzie po cygańsku zachwycą rodzinę na święta lub domowej imprezie typu: urodziny, imieniny, Andrzejki, Sylwester, czy zwykłej domówce. Jestem pewien, że każdy będzie chciał przepis po pierwszym kęsie wyrazistej potrawy.
Składniki na śledzie po cygańsku:
- 500 g śledzi (w oleju lub osolonej zalewie),
- 90 g cebuli,
Dodatkowo: jeśli masz pod ręką, to możesz także dorzuć pokrojone w kostkę :
- marynowane grzybki (pieczarki lub leśne),
- ogórki (kiszone lub konserwowe),
- paprykę konserwową,
- posiekaną natkę pietruszki.
Sos musztardowo – keczupowy.
Łyżka to 15 ml.
- 5 łyżek keczupu (ostrego lub łagodnego)
- 2 łyżki musztardy (ostra lub łagodna)
- 4 łyżki oleju (60 ml)
- pół łyżeczki miodu wielokwiatowego lub lipowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej)
- szczypta pieprzu
- ewentualnie odrobina soli, gdy płaty śledziowe są mało słone
Śledzi po cygańsku – wykonanie krok po kroku.
Przygotuj na potrawę: miskę lub większą salaterkę przeźroczystą. Ewentualnie możesz umieścić śledzie w słoiku 0,9L.
Śledzie w oleju odsączam i są gotowe do pokrojenia w kostkę. Natomiast śledzie z beczki lub w słonej zalewie musimy wcześniej wymoczyć. Śledzie ze skórką prosto z beczki moczę w zimnej wodzie przez kilkanaście godzin i kilkukrotnie zmieniam wodę podczas moczenia. Płaty śledzia moczę od 1 do 3 godzin. Warto odkroić kawałek śledzia i sprawdzić słoność. Gdy smak mi pasuje, to odsączam z wody.
Śledzie kroję w 2 cm kostkę.
Gdy śledzie mamy już przygotowane, nadchodzi czas na wykonanie aromatycznego sosu. W tym celu do miski wrzucam musztardę oraz keczup. Całość mieszam łyżką. Następnie, aby sos mi się nie zważył wlewam sukcesywnie po 1 łyżce oleju i całość dokładnie mieszam łyżką.
Dodaję obrane i zmiażdżone ząbki czosnku oraz miód. Oprószam przyprawami i całość mieszam łyżką do momentu, aż uzyskam jednolitą konsystencję. Próbuję i ewentualnie dodaję miodu lub przypraw. Jeśli używam pikantnego keczupu, to dodaję łagodnej papryki i odwrotnie. Zanim dodasz całą porcję papryki, sprawdź czy smak jest odpowiedni. Lepiej dodać później, niż przedobrzyć z ostrością.
Do miski lub słoika wrzucam pokrojone śledzie.
Cebulkę obieram i kroję w pół talarki lub 5mm kostkę. Wrzucam do śledzi.
Jeśli masz pod ręką paprykę, ogórki lub grzybki, to także możesz pokroić w drobną kostkę i dodać do potrawy. Dodatkowo smaku dodaje posiekana drobno natka pietruszki. Z pewnością śledzie będą miały bogatszy smak, aromat oraz wygląd.
Całość polewam sosem musztardowo keczupowym z domieszką czosnku oraz miodu. Mieszam do połączenia się składników.
Śledzie po cygańsku schładzam w lodówce przez kilka godzin. Najlepsze są jednak na drugi lub trzeci dzień, gdy aromatyczny sos przegryzie się ze śledziami.
Smacznego!
Polecam także królową wigilijnych potraw: