Śledzie po cygańsku

Lubisz słodko pikantne smaki? Jeśli tak to zapraszam na pyszne śledzie po cygańsku w aromatycznym sosie musztardowo keczupowym z domieszką miodu oraz czosnku. Przepis jest banalnie prosty, a potrawę wykonasz błyskawicznie. Wystarczy pokroić śledzie i wymieszać z sosem. Potrawa jest najlepsza na drug dzień, gdy przegryzą się wyraziste smaki.

Śledzie po cygańsku zachwycą rodzinę na święta lub domowej imprezie typu: urodziny, imieniny, Andrzejki, Sylwester, czy zwykłej domówce. Jestem pewien, że każdy będzie chciał przepis po pierwszym kęsie wyrazistej potrawy.

Składniki na śledzie po cygańsku:

  • 500 g śledzi (w oleju lub osolonej zalewie),
  • 90 g cebuli,

Dodatkowo: jeśli masz pod ręką, to możesz także dorzuć pokrojone w kostkę :

  • marynowane grzybki (pieczarki lub leśne),
  • ogórki (kiszone lub konserwowe),
  • paprykę konserwową,
  • posiekaną natkę pietruszki.

Sos musztardowo – keczupowy.

Łyżka to 15 ml.

  • 5 łyżek keczupu (ostrego lub łagodnego)
  • 2 łyżki musztardy (ostra lub łagodna)
  • 4 łyżki oleju (60 ml)
  • pół łyżeczki miodu wielokwiatowego lub lipowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej)
  • szczypta pieprzu
  • ewentualnie odrobina soli, gdy płaty śledziowe są mało słone
na zdjęciu wszystkie składniki na śledzie po cygańsku
Składniki na śledzie po cygańsku przed wymieszaniem.

Śledzi po cygańsku – wykonanie krok po kroku.

Przygotuj na potrawę: miskę lub większą salaterkę przeźroczystą. Ewentualnie możesz umieścić śledzie w słoiku 0,9L.

Śledzie w oleju odsączam i są gotowe do pokrojenia w kostkę. Natomiast śledzie z beczki lub w słonej zalewie musimy wcześniej wymoczyć. Śledzie ze skórką prosto z beczki moczę w zimnej wodzie przez kilkanaście godzin i kilkukrotnie zmieniam wodę podczas moczenia. Płaty śledzia moczę od 1 do 3 godzin. Warto odkroić kawałek śledzia i sprawdzić słoność. Gdy smak mi pasuje, to odsączam z wody.

Śledzie kroję w 2 cm kostkę.

Gdy śledzie mamy już przygotowane, nadchodzi czas na wykonanie aromatycznego sosu. W tym celu do miski wrzucam musztardę oraz keczup. Całość mieszam łyżką. Następnie, aby sos mi się nie zważył wlewam sukcesywnie po 1 łyżce oleju i całość dokładnie mieszam łyżką.

na zdjęciu sos do śledzi po cygańsku

Dodaję obrane i zmiażdżone ząbki czosnku oraz miód. Oprószam przyprawami i całość mieszam łyżką do momentu, aż uzyskam jednolitą konsystencję. Próbuję i ewentualnie dodaję miodu lub przypraw. Jeśli używam pikantnego keczupu, to dodaję łagodnej papryki i odwrotnie. Zanim dodasz całą porcję papryki, sprawdź czy smak jest odpowiedni. Lepiej dodać później, niż przedobrzyć z ostrością.

Do miski lub słoika wrzucam pokrojone śledzie.

Cebulkę obieram i kroję w pół talarki lub 5mm kostkę. Wrzucam do śledzi.

Jeśli masz pod ręką paprykę, ogórki lub grzybki, to także możesz pokroić w drobną kostkę i dodać do potrawy. Dodatkowo smaku dodaje posiekana drobno natka pietruszki. Z pewnością śledzie będą miały bogatszy smak, aromat oraz wygląd.

Całość polewam sosem musztardowo keczupowym z domieszką czosnku oraz miodu. Mieszam do połączenia się składników.

na zdjęciu śledzie po cygańsku w słoiku

Śledzie po cygańsku schładzam w lodówce przez kilka godzin. Najlepsze są jednak na drugi lub trzeci dzień, gdy aromatyczny sos przegryzie się ze śledziami.
Smacznego!

Polecam także królową wigilijnych potraw: