Ryba po grecku przepis babci

Najlepsza ryba po grecku z przepisu babci. Jest tak dobra, że musisz ją koniecznie przygotować. Na wigilijnym stole to obowiązkowa potrawa, która kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa. Sekret tkwi w aromatycznym, słodko kwaśnym farszu i doborze ryby. Zobacz jak w prosty i szybki sposób krok po kroku zrobić rybę po grecku.

Ryba po grecku ze sprawdzonego przepisu mojej babci idealnie sprawdzi się jako potrawa wigilijna oraz na co dzień. Jest tak dobra, że wykonuję ją kilka razy w roku. Za każdym razem zachwyca mnie swoim wykwintnym, słodko – kwaśnym smakiem farszu. Danie wykonasz w niecałą godzinę. Zapraszam po sprawdzony przepis mojej babci.

Składniki na rybę po grecku z przepisu babci.

Z podanych składników otrzymasz od 6 do 8 porcji dla osób dorosłych.

  • 1000 g filetów ryby (sandacz, szczupak, dorsz, miruna, sola, morszczuk, mintaj …)
  • 500 g marchewki (6 średnich sztuk)
  • 500 g cebuli (5 średnich sztuk)
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Dodatkowo:

  • sól oraz świeżo zmielony pieprz do oprószenia ryby przed smażeniem
  • mąka pszenna do obtoczenia ryby
  • olej roślinny do duszenia farszu oraz smażenia ryby

Wskazówki do wyboru ryby.

Do ryby po grecku najlepsze są oczywiście filety bez ości. Nie wyobrażam sobie dłubać na talerzu pełnym farszu, w poszukiwaniu ości. Przy wyborze ryby zwracam uwagę, aby była świeża lub mrożona bez lodu. Oblodzona ryba wchłania wodę i rozpada się podczas smażenia.

Ryba po grecku przepis babci krok po kroku.

Przygotuj: dużą patelnię z grubym dnem, tarkę do warzyw, drewnianą łyżkę do mieszania farszu. Zaplanuj także etapy prac w kuchni. Na przykład przygotowanie ryby (w zależności od rodzaju ryby: rozmrożenie, filetowanie, przyprawianie, smażenie), farszu oraz czas podania na stół. Farsz możesz wykonać dzień wcześniej lub kila tygodni przed i zamrozić. Następnie w dniu Wigilii podgrzać i połączyć ze świeżo usmażoną rybą. Odpowiednie zaplanowanie przede wszystkim ułatwia pracę w kuchni i pozwala serwować świeżą i gorącą potrawę.

Krok 1 – przygotowuję rybę.

Jeśli korzystam z mrożonej ryby, to na kilka godzin przed rozmrażam ją na durszlaku. W razie potrzeby filetuję. Następnie rozmrożoną lub świeżą rybę płuczę w zimnej wodzie i osuszam np za pomocą papierowego ręcznika. Ryby kroję na 6 – 10 cm kawałki. Wielkość oczywiście według uznania. Głównie patrzę na grubość i szerokość filetów.
Porcje ryb oprószam solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką papryką. Zamarynowaną rybę odstawiam, aby smaki się przegryzły. Jeśli na dłużej, to odstawiam do lodówki. Jeśli na czas zrobienia farszu, to trzymam na blacie kuchennym. W czasie marynowania przygotowuję warzywny farsz.

Krok 2 – wykonuję warzywny farsz.

Cebule obieram i kroję w kostkę.

Marchewki, selera i pietruszkę obieram i ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw.

Na rozgrzaną patelnię wlewam 1 lub 2 łyżki dobrego oleju roślinnego. Po rozgrzaniu wrzucam cebulkę pokrojona w kostkę i szklę na średnim ogniu. Następnie wrzucam starowaną marchewkę, selera i pietruszkę. Całość mieszając, podsmażam na średnim, nie dużym ogniu przez 3 minuty. Wlewam pół szklanki wody, dodaję listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Oprószam solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i słodką papryką. Całość mieszam i duszę przez 25 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby podlewam dodatkowo wodą.

Pod koniec duszenia, gdy warzywa są już miękkie, dodaję łyżkę miodu i 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego.

Mieszam i podsmażam cały czas na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Po czym zdejmuję z ognia i próbuję smak. W razie potrzeby doprawiam przyprawami lub koncentratem pomidorowym.

Krok 3 – smażę filety ryb.

usmażone filety ryb

Na duży talerz posypuję kilka łyżek mąki pszennej. Filety przyprawionych ryb obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam olej roślinny. Kawałki ryb układam na dobrze rozgrzanym tłuszczu i smażę na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Jeśli masz dzwonki ryb, to pamiętaj także o obsmażeniu obu boków.

Po usmażeniu odkładam rybę na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Krok 4 – układam naprzemiennie rybę oraz farsz.

Usmażone porcje ryb układam w naczyniu żaroodpornym i przykrywam farszem warzywnym. Możesz także układać rybę i farsz naprzemiennie. Zamiast naczynia możesz oczywiście użyć dużego talerza. Jednak naczynie żaroodporne ma tą zaletę, że potrawę w każdej chwili możemy sprawnie podgrzać w piekarniku.

Wierzch ryby po grecku dekoruję np. posiekaną natkę pietruszki i okładam plastrami cytryny.

Ryba po grecku z przepisu babci najsmaczniejsza jest podana na gorąco. Smakuje idealnie także na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Możesz ją podawać na świąteczny stół, uroczysty obiad, pożywne śniadanie lub kolację. To moja najlepsza ryba po grecku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.