Pyłek pszczeli z wodą – jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy?

Pyłek pszczeli to prawdziwa bomba witamin i związków mineralnych. Aby wydobyć wszystkie magiczne właściwości, piję pyłek pszczeli z wodą. W artykule powiem jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy i dlaczego rozpuszczam go w wodzie. Dowiesz się także jak powstaje od kwiatka, aż po stół klienta.

Pyłek pszczeli – co to jest i po co pszczoły go zbierają?

Jestem pewien, że o miodzie wiecie dużo. Czas na mniej znany produkt pszczeli. Pszczoły oprócz miodu i propolisu zbierają także pyłek z kwiatów. Przebywając na kwiatach, zbierają go na swoich mechatych ciałach. Następnie zwilżają go nektarem oraz śliną z enzymami i formują obnóża na nóżkach. W takiej formie transportują do ula 2 kulki pyłku. Układają go w komórkach plastra. Pyłek ugniatają główkami, dodają swoje enzymy oraz mleczko i pozostawiają do naturalnego ukiszenia. Z tak przygotowanego pyłku, powstaje pierzga pszczela, która jest dla pszczół tym samym co dla nas chleb.

Pyłek ma szeroką gamę kolorystyczną. W zależności od tego z jakich kwiatów został zebrany, może mieć barwę od kremowej, poprzez żółtą, pomarańczową, czerwoną, fioletową, brązową, aż po czarną.

Odbieram pszczołom pyłek za pomocą specjalnych poławiaczy pyłku. Następnie w stanie surowym transportuję do pracowni pszczelarskiej. Tu od 1 do 3 dni jest suszony w specjalnie do tego przystosowanej suszarce z temperaturą ustawioną poniżej 40 stopni C. Dzięki niskiej temperaturze suszenia, zachowuję wszystkie drogocenne właściwości pyłku.

Na temat leczniczych właściwości pyłku pszczelego, jego składu i zastosowania powstał ciekawy film:

Pyłek pszczeli jest wilgotny i nietrwały. Jak już wspomniałem, pszczoły przerabiają go na pierzgę, a ludzie suszą w celu dłuższego przechowywania. Wysuszony pyłek może nam poleżeć w szczelnie zamkniętym pojemniku (słoik lub woreczek strunowy) do roku czasu. Wadą suszenia pyłku jest jego twardość i trudność z wchłanianiem przez nasz organizm. Naukowcy stwierdzili, że w formie wysuszonej nasz organizm potrafi przyswoić zaledwie 10% zawartości pyłku. Dlatego przed spożyciem, musimy go zmielić lub rozpuścić w wodzie.

Pyłek pszczeli z wodą.

Do szklanki wlewam około 150 ml wody przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej. Następnie wsypuję od 2 do 4 łyżeczek pyłku pszczelego. Mieszam i odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W tym czasie wysuszony pyłek pszczeli zmięknie i rozpuści się w wodzie. Piję z rana na czczo (przed wypiciem oczywiście mieszam łyżeczką). Dla poprawy smaku możesz dodać odrobinę miodu oraz soku z cytryny.

Druga metoda. Możesz też wlać wodę do szklanki, a następnie wsypać pyłek pszczeli. Pod wpływem grawirtacji ziarna pyłku spadają na dół i rozpuszczają się. W efekcie po około 2 godzinach możesz wszystko wymieszać i wypić. Ostatnio stosuję tą właśnie metodę.

na zdjęciu pyłek pszczeli z wodą

Pyłek pszczeli po rozpuszczeniu w wodzie, jest bardzo dobrze wchłaniany i przyswajany przez nasz organizm. Smak pyłku różni się w zależności od rodzaju kwitu z jakiego pochodzi. Jedne pyłki mają lepszy smak inne gorszy. Można porównać smak do słodkiej mąki. Jeśli wyczuwasz w pyłku smak i zapach suszonych grzybów, oznacza to, że pyłek jest przesuszony lub nieprawidłowo suszony w temperaturze wyższej niż 40 stopni C. Taki produkt nie posiada wartościowych wartości leczniczych. Niestety klienci kuszą się ceną, a potem twierdzą, że pyłek pszczeli nie działa.

Jeśli pyłek pszczeli z wodą nie smakuje, to możesz go zmielić np w młynku do kawy i posypać np kanapkę z miodem. W takiej formie drobno zmielone struktury pyłku są również doskonale wchłaniane przez organizm. Metodę ze zmieleniem pyłku polecam szczególnie dla dzieci. które chętniej go spożywają w takiej formie.

Kiedy pić pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli z wodą warto pić każdego dnia. Sam regularnie spożywam pyłek pszczeli rozpuszczony w wodzie i widzę rewelacyjne działanie na moim organizmie. Szczególnie jesienią, zimą oraz wczesną wiosną gdy nasz dieta jest uboższa, wskazane jest wspomaganie się pyłkiem pszczelim. Produkt pszczeli zalecany jest dla osób obarczonych wzmożonym wysiłkiem fizycznym bądź umysłowym.

Pyłek pszczeli może uczulać nieliczne osoby. Dlatego podczas pierwszego razu, należy spożyć niewielką ilość np 1 łyżeczkę i sprawdzić jak reaguje nasz organizm. Zaczynamy od 1 łyżeczki i docelowo spożywamy regularnie 3 – 4 łyżeczki pyłku rozpuszczonego w wodzie każdego dnia.

Na co pomaga pyłek pszczeli – wskazania do stosowania pyłku.

Wiemy już jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy. Czas odpowiedzieć sobie na pytanie na co pomaga pyłek pszczeli? Naukowcy wyodrębnili prawie 500 aktywnych związków, które razem oddziałują na nasz organizm. Pyłek pszczeli doskonale uzupełnia nasze niedobory w pożywieniu. Uzupełnia zapasy mikro i makroelementów oraz witamin. Reguluje pracę całego organizmu począwszy od serca, poprzez układ pokarmowy i skończywszy na mózgu.

Odkąd piję regularnie pyłek pszczeli, nie mam żadnych dolegliwości sercowych. Zapomniałem co to ból i kłucie serca. Żona wyregulowała sobie wypróżnianie. Dzieci rzadziej chorują, odkąd spożywają pyłek. Zdziwiłem się, jak znajoma przyszła zeszłej zimy po pyłek pszczeli dla swojego dziecka. Otóż okazało się, że lekarz pierwszego kontaktu zalecił pyłek dla jej dziecka, w celu poprawy odporności. Jak widać, są jeszcze uczciwi lekarze. Pyłek pszczeli można całkowicie bezpiecznie podawać dla dzieci od 3 roku życia.

Pyłek pszczeli pomaga przede wszystkim na:

  • serce (zapobiega zawałom)
  • mózg (zapobiega udarom)
  • pracę układu pokarmowego (reguluje pracę jelit)
  • odporność (zapobiega infekcjom i przeziębieniom)
  • urodę (zdecydowanie odmładza, poprawie stan skóry i włosów).

Koniecznie wprowadźcie pyłek pszczeli do swojej codziennej diety i dajcie znać w komentarzach o swoich pozytywnych efektach.