Puszysty omlet na słodko to najsmaczniejsza forma podania jajek dla dzieci. Twoje dziecko poprosi o dokładkę. Z kilku składników wyczarujemy pyszne śniadanie lub kolację. Zobacz jak w prosty sposób zrobić omlet na słodko.
Składniki na puszysty omlet na słodko dla dzieci.
- 2 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mleka lub wody
- 1 łyżeczka cukru
- 80 g dowolnych owoców (np. banan, jabłko, wiśnie, jagody, borówki, maliny, truskawki, brzoskwinie)
- szczypta soli
- 1 lub 2 łyżki tłuszczu do smażenia (masło, masło klarowane lub olej roślinny)
Omlet czekoladowy. Dodaj do ciasta także 1 łyżeczkę kakao i usmaż czekoladowy omlet 🙂
Sposób wykonania puszystego omleta na słodko.
Przygotuj: 2 nieduże miski (lub plastikowe kubki z miarką), mikser, szpatułkę (lub rózgę kuchenną), łopatkę do przewracania omleta oraz patelnię o średnicy od 18 do 22 cm.
Oddzielam dokładnie białka od żółtek.
Przygotowuję ulubione owoce. Np jabłko obieram i kroję w kostkę lub plastry. Podobnie postępuję z bananami. Gdy używam wiśni, sprawdzam czy nie mają pestek. Drobne owoce takie jak jagody czy borówki nie wymagają większych nakładów pracy. Jedynie zimową porą muszę je wcześniej rozmrozić.
Żółtka ucieram z cukrem za pomocą rózgi kuchennej lub miksera. Następnie wsypuję mąką, (w tym momencie możesz także dodać łyżeczkę kakao) wlewam mleko lub wodę i całość mieszam ze sobą, aż uzyskam jednolita masę.
Na najwyższych obrotach miksera w oddzielnej misce ubijam białka wraz ze szczyptą soli. Ubijam przez około 3 minuty do czasu, aż powstanie gęsta i sztywna piana.
Do pierwszej miski z utartymi żółtkami dodaję ubitą pianę z białek i delikatnie mieszam za pomocą szpatułki. Na koniec wsypuję przygotowane owoce i całość delikatnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Najlepsze jest oczywiście masło klarowane, ale zwykłe masło też się nada. Na rozgrzany tłuszcz wylewam równomiernie masę omletową.
Smażę na nie dużym ogniu na rumiano z obu stron. Przez około 3 – 4 minuty z pierwszej strony. Następnie podważam i zdecydowanym ruchem za pomocą łopatki lub szpatułki odwracam omlet na drugą stronę, którą smażę przez 2 – 3 minuty.
Innym sposobem na odwrócenie omletu jest przełożenie go z patelni na talerz. W tym celu przykładam zsuwam omlet z patelni na talerz. Następnie talerz nakrywam patelnią i zdecydowanym ruchem przewracam omlet z talerza na patelnię i smażę drugą stronę 🙂
Omlet zdejmuje z patelni i serwuje dzieciom na ciepło. Poniżej podaję pomysły z czym podawać puszysty omlet.
Z czym podawać puszysty omlet na słodko dla dzieci?
Puszysty omlet na słodko możemy podawać z mnóstwem dodatków. Godne polecenia propozycje podania omleta:
-
Miód nektarowo spadziowy40,00 zł