Czym jest przewodność właściwa miodu?

Oprócz tradycyjnego smaku i zapachu miód możemy badać za pomocą przyrządów laboratoryjnych. Przewodność miodu czyli konduktywność zbadamy za pomocą konduktometru. Badanie istotne jest przede wszystkim w przypadku miodów spadziowych. Poznaj tabelę przewodności elektrycznej popularnych miodów. Dowiedz się czym jest badanie przewodności miodu i po co je wykonujemy.

Czym jest przewodność właściwa miodu i jak badać za pomocą konduktometru?

Przewodność miodu mówi nam dużo przede wszystkim o jego pochodzeniu, składzie i wartościach odżywczych bogatych w związki mineralne. Przewodność elektryczna właściwa miodu służy przede wszystkim do rozróżnienia miodu nektarowego od spadziowego. Na podstawia badania konduktywności stwierdzimy czy mamy do czynienia ze spadzią liściastą czy iglastą – jodłową. Patrz tabela w dalszej części artykułu. Wartość zależy od zawartości kwasów i związków mineralnych w miodzie. Miody spadziowe zawierają kilkakrotnie więcej związków mineralnych niż nektarowe. Wyższy poziom związków mineralnych zwiększa przewodność prądu. Wartością graniczną jest 8 mS/cm. Poniżej tej wartości klasyfikowane są miody nektarowe, a powyżej spadziowe.

Przewodność elektryczna, właściwa miodu jest odwrotnością oporności właściwej. Mierzona jest za pomocą konduktometru i wyrażana w :

  • mS/cm (milisimensach na centymetr)
  • S/cm (simensach na centymetr)
    Pomiar jest banalnie prosty. Dwie elektrody urządzenia badają prąd płynący w cieczy (roztwór wody z miodem). Konduktometr mierzy natężenie płynącego prądu i przelicza go na jednostkę przewodności.
    Przewodność właściwą miodu bada się dla temperatury 25 stopni C. Dobry konduktometr wyposażony jest w czujnik temperatury, który przelicza wynik dla bazowych 25 stopni C.
    Aby zbadać parametr przewodności, należy miód rozpuścić w wodzie destylowanej i zanurzyć czujnik miernika. Proporcje miodu oraz wody podaje producent w instrukcji. Najczęściej jest to 24g miodu na 100ml wody. Odnośnie wody destylowanej musi to być świeżo destylowana woda o przewodności 0.

Polskie i słowackie tabele przewodności miodu.

Przewodność elektryczna miodów opracowana przez Słowacki Instytut Pszczelarski w Liptovskym Hradku, podana w słowackim piśmie Vcelar z 2003r.:

z drzew owocowych – 2,19 mS/cm
akacjowy – 2,41 mS/cm
rzepakowy – 3,02 mS/cm
malinowy – 3,63 mS/cm
wielokwiatowy – 4,20 mS/cm
gryczany – 4,98 mS/cm
kończynowy – 5,11 mS/cm
Miód lipowy – 5,32 mS/cm
wrzosowy – 6,92 mS/cm

nektarowo – spadziowy – 6,99 mS/cm
spadź liściasta – 8,10 mS/cm
ze spadzi iglasta – 9,81 mS/cm
spadź jodłowa – 11,03 mS/cm.

Polskie normy nie są tak precyzyjne, jak słowackie. Według PN przewodność elektryczna właściwa miodów wynosi:
nektarowy nie mniej niż 2,00 mS/cm
nektarowo-spadziowy nie mniej niż 6,00 mS/cm
ze spadzi-liściastej nie mniej niż 8,00 mS/cm
ze spadzi-iglastej nie mnie niż 9,50 mS/cm.

Wartość poniżej 1 mS/cm świadczy o zafałszowaniu miodu syropem cukrowym. Bardzo ważne jest kupowanie produktów pszczelich z zaufanego źródła prosto od pszczelarza.

Zobacz jak rozpoznać prawdziwy miód.

W warunkach domowych możesz samodzielnie dokonać pomiaru za pomocą kieszonkowego konduktometru, którego cena wynosi około 100 – 500 zł. Typowy konduktometr mierzy przewodność właściwą, zasolenie oraz temperaturę badanego produktu. W przypadku badania miodu, interesuje nas jedynie przewodność właściwa. Do badania przewodności elektrycznej miodu, wystarczy urządzenie z dokładnością pomiaru od 0 do 19,99 mS/cm.

Badanie miodu w laboratorium. Po co badać przewodność laboratoryjna miodu?

Miód jest bogatym źródłem wielu związków chemicznych. Polskie laboratoria badają miód korzystając z Polskiej Normy /PN-88/A-77626/ oraz Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 03.10.2003r.

Dokładny przebieg i opis laboratoryjnego badania przewodności miodu opisuje Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14.01.2009r. w sprawie metod analiz związanych z dokonywaniem oceny miodu (Dz.U.2009.17.94).

Miód bada się w laboratorium, aby rozwiać nasze wątpliwości odnośnie pochodzenia i składu. Często sami pszczelarze nie wiedzą jaki miód pozyskali. Laboratoryjne badanie przewodności oraz zawartość pyłku w miodzie, daje nam 100% pewność rodzaju badanego miodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *