Papryka konserwowa z miodem

Papryka konserwowa z miodem do słoików na zimę jest chrupiąca i słodka. Świetnie smakuje do drugiego dania, kanapek bądź jako zakąska na imprezę. Zobacz jak krok po kroku w prosty i szybki sposób zrobić pyszną paprykę konserwową w zalewie octowo miodowej.

Na przełomie lata i jesieni papryka jest najtańsza i ogólnodostępna. Warto zrobić z niej przetwory na zimę do słoików. Polecam wykonać większy zapas, ponieważ bardzo szynko znika ze spiżarni. Miód doskonale łagodzi ostrość octu.

Składniki na paprykę konserwową

Z 1 kg papryki przygotujesz 2 słoiki o pojemności 900 ml, 3 słoiki o pojemności 720 ml lub 4 słoiki o pojemności 500 ml.

  • 1 kg papryki (różne kolory mięsistej i jędrnej papryki)
  • 70 g cebulki (1/2 sztuki)
  • 10 g czosnku (2 ząbki)
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki ziaren gorczycy białej
  • łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżka oleju na każdy słoik
  • 1 gałązka tymianku lub kopru wraz z baldachami na każdy słoik

Zalewa octowo miodowa:

  • 1 litr wody *
  • 250 ml octu spirytusowego 10% *
  • 200 g miodu **
  • 25 g soli kamiennej

PS * zamiast sklepowego octu spirytusowego, często używam domowego octu jabłkowego. Stosuję wówczas proporcje 600 ml wody oraz 600 ml octu jabłkowego.
** Najlepszy jest oczywiście jasny miód wielokwiatowy wiosenny.