Kurkuma w połączeniu z miodem tworzy najsilniejszy, naturalny antybiotyk, którego skuteczności nie potrafią wyjaśnić nawet współcześni lekarze i naukowcy. Łącząc słodkość miodu z orientalną kurkumą otrzymasz złoty miód o oryginalnym smaku i magicznych właściwościach wspomagających organizm. Dowiesz się dziś jak przygotować złoty miód oraz jak go zażywać. Wypróbuj naturalny antybiotyk zanim sięgniesz po syntetyczne leki. […]
Kategoria: Blog pszczelarski
Zlałem brzeczkę miodową do drugiego gąsiora
Po 7 tygodniach od nastawienia miodu pitnego, nadszedł czas na zlanie brzęczki miodowej znad osadu do drugiego, mniejszego gąsiora. Nie obyło się także bez degustacji młodego miodu pitnego. Zapraszam do fotorelacji! W pierwszej kolejności przeczytaj jak zrobiłem miód pitny. Poznaj sprawdzony przepis na staropolski miód pitny. Zlewam grawitacyjnie brzęczkę miodową. Gąsior z brzęczką miodową ustawiłem […]
Listopad w pasiece
Listopad to czas spokoju dla pszczelarza i jego rodzin pszczelich. Nocne przymrozki ćwiczą pszczoły zawiązywania zimowych kłębów, a sporadyczne ciepłe popołudnia sprzyjają oblotom młodym pszczołom. Wszelkie prace pasieczne są już zakończone i nie zaglądamy do uli. Wolny czas pszczelarze spędzają przy konserwacji uli i sprzętu pasiecznego. Rozwój rodziny pszczelej w listopadzie Rodziny pszczele w listopadzie […]
Ile miodu dziennie można jeść? Jak spożywać miód?
Zobacz ile minimalnie miodu dziennie i miesięcznie na podstawie własnych obserwacji zalecają jeść pszczelarze. Dowiedz się jak spożywać miód i co jest najważniejsze. Fakty i mity na temat dziennego spożywania miodu przez dzieci i osoby dorosłe. Najważniejszą sprawą przy spożywaniu miodu jest zachowanie temperatury poniżej 40 stopni C. W temperaturze pokojowej miód zachowuje wszystkie cenne […]
Jak odymiam pszczoły Apiwarolem
Ostatnie ciepłe dni w październiku to najlepszy czas na końcowe odymianie pszczół Apiwarolem. W artykule podzielę się swoimi metodami spalania tabletek z amitrazą. Opiszę je pokrótce oraz wskażę plusy i minusy. Na początku kilka zdań o źródle ognia. Można używać zapałek, ale muszą być suche, bo przechowywane w wilgotnym pomieszczeniu gasną na lekkim wietrze. Dużo […]
Czy można jeść wosk pszczeli?
Czy można jeść wosk pszczeli? Takie pytanie otrzymuję czasami od klientów. Ludzie mają różne pomysły i zachcianki. Kuszą się miodem sekcyjnym, czyli ładnie wyglądającym plastrem miodu lub plastrem zatopionym w słoiku miodu. Czy można go jeść, jak reaguje nasz układ trawienny? Na te i inne pytanie związane z woskiem odpowiem w dalszej części artykułu. Czy […]
Październik w pszczelarstwie
Październik jest ostatnim ciepłym miesiącem i pszczoły ochoczo korzystają z oblotów i poszukiwania ostatnich pożytków. Pracy przy ulach jest już nie wiele. Gniazda są już ułożone na zimę, a rodziny pszczele zakarmione i wyleczone. W październiku zabezpieczam ule, wytapiam wosk, leczę od warrozy i nasadzam rośliny miododajne. Dowiedz się co trzeba zrobić przy pszczołach i […]
Kalendarz prac pasiecznych
W kalendarzu prac pasiecznych zawieram poradnik pszczelarski zarówno dla początkujących jak i doświadczonych bartników, z podziałem i opisem 12 miesiący. Rok pszczelarza nie pokrywa się z kalendarzowym. Zaczyna się nie w styczniu, lecz po ostatnim miodobraniu i kończy też w lipcu. W naszej i większości pasiek w Polsce jest to połowa lub trzecia dekada lipca, […]
Który miód lepszy lipowy czy wielokwiatowy?
Każdego roku w naszej pasiece pozyskujemy miody wielokwiatowe wiosenne oraz lipowe. Klienci często pytają, który miód jest lepszy lipowy czy wielokwiatowy? Wychodząc naprzeciw wątpliwościom, zajmę się najpopularniejszymi miodami. Na co dzień w dużych ilościach spożywamy oba rodzaje miodu. Wyjaśnię czym się różnią i jaki wybrać. W artykule pogrupowałem główne cechy miodów, które pomogą podjąć decyzję […]
Jak zrobić miód pitny – staropolski przepis krok po kroku.
Staropolski miód pitny Mieszkańcy południa Europy mieli wina. Słowianie wytwarzali miody pitne, które były cenione przez rycerstwo. Miód pitny kiedyś był napojem dostępnym tylko dla pary królewskiej i szlachty. W późnym średniowieczu miód pitny ustąpił miejsca winom i z racji większej dostępności trafił do klas niższych. Dziś także warto robić i degustować staropolskie miody pitne. […]