Owsianka bez gotowania z jogurtem, orzechami i miodem

Pyszne i zdrowe śniadanie w 5 minut? Owsianka bez gotowania z jogurtem, orzechami, miodem i ulubionymi owocami, to szybkie i zdrowe FIT śniadanie. Poznaj niezwykle prosty przepis na syte danie, po którym na kilka godzin zapomnisz co to głód. Składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki są na 1 porcję. szklanka płatków owsianych (górskich) […]

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele jest eliksirem młodości, którym odżywia się królowa – matka pszczela. Poznaj właściwości, zastosowanie i efekty po spożywaniu mleczka pszczelego. Dowiedz się jak powstaje, gdzie kupić prawdziwe mleczko pszczele oraz jaka jest jego cena. Czym jest, jak powstaje, właściwości i zastosowanie mleczka pszczelego. Mleczko pszczele jest eliksirem młodości. Wystarczy zwrócić uwagę, że z tego […]

Kwiecień w pasiece

Kwiecień w pasiece to okres dynamicznego rozwoju rodzin pszczelich, a dla nas pszczelarzy to początek intensywnych prac. Dowiedz się jakie prace należy przeprowadzić w kwietniu i na co zwrócić uwagę. Główny przegląd wiosenny przypada najczęściej w kwietniu. W kwietniu temperatura rośnie na tyle, że można śmiało przeprowadzić główny przegląd wiosenny. Zaglądam do ula jeśli temperatura […]

Najsmaczniejsze odmiany pomidorów do uprawy w gruncie i pod osłonami

Pomidory wbrew pozorom nie są trudne w uprawie. Oczywiście niezbędna w tym przypadku okazuje się szklarnia czy odpowiedni tunel foliowy. Warto jednak wiedzieć o tym, w jaki sposób hodować pomidory w przydomowych szklarniach i jakie można wyróżnić najsmaczniejsze odmiany? Co oznacza symbol F1 na nasionach? Zakup dobrej jakości nasion Aby można było cieszyć się ekologicznymi, […]

Sok z brzozy. Kiedy i jak zbierać oraz dlaczego warto go pić.

Sok z brzozy – oskoła, to w 100% naturalny napój energetyczny. Wzmacnia i odtruwa organizm. Dowiedz się kiedy i jak zbieram sok z brzozy oraz jak go piję z miodem. Poznaj właściwości, na co pomaga, przeciwwskazania i zastosowanie bzowiny. Wyjaśnię dlaczego warto samodzielnie pozyskiwać naturalny sok z brzozy, zamiast pasteryzowanego ze sklepu. Sok z brzozy […]

Herbata z miodem – 8 powodów dla których warto pić herbatę z miodem.

Do jakiej herbaty dodawać miód? Miłośników herbaty, podobnie jak kawoszy, można podzielić na słodzących oraz nie słodzących. Słodkość przełamuje gorycz herbaty i nadaje subtelnego smaku i aromatu. Jeśli słodzić to tylko miodem, który oprócz pustych kalorii posiada szereg zdrowotnych właściwości. Miód śmiało możemy dodawać do herbaty czarnej, która ma najwięcej goryczy. Miód przełamuje gorzki smak. […]

Kawa z miodem i cynamonem. Przepis, właściwości i działanie.

Kawa z miodem i cynamonem to idealne połączenie. Nawet jeśli nie słodzisz kawy, sprawdź jaki bogaty bukiet smakowy daje połączenie jej z miodem oraz cynamonem. Dlaczego warto ją pić, jakie ma właściwości oraz działanie? Poznasz także sprawdzony przepis na kawę z miodem i cynamonem. Przepis tylko z pozoru jest błahy i prosty, a sukces jak […]

W jaki sposób można wzmocnić odporność w czasach przejściowych oraz przy dużych zmianach temperatur?

Układ odpornościowy chroni Cię przed różnymi infekcjami, łagodzi objawy alergii sezonowych, a nawet zapobiega niektórym nowotworom. Zastanawiasz się, jak zapobiec przeziębieniu i grypie? Zadbaj o zdrową i zbilansowaną dietę. Sprawdź, jakie produkty warto włączyć do swojego jadłospisu! Zadbaj o dietę Jeśli chcesz wspomóc organizm w walce z wirusami, dostarczaj mu niezbędnych składników odżywczych. Aby uniknąć […]

Marzec w pasiece. Zalecenia pszczelarskie i pierwszy przegląd.

Coraz dłuższe i cieplejsze, marcowe dni sprzyjają ruchowi na pasiece. Rytm biologiczny pszczół steruje ich rozwojem, a pszczelarz musi zadbać o jak najlepsze warunki. Dowiedz się jakie są zalecenia pszczelarskie w marcu, co obserwować, czy robić pierwszy przegląd i jak ewentualnie leczyć pszczoły. Pogoda oraz długość dnia w marcu. Pierwsze obloty pszczół. Marzec marcowi z […]

Czy miód jest zdrowszy od cukru? Co wybrać: miód czy cukier?

Czym słodzić, aby być szczupłym i zdrowym? Pod lupę weźmiemy miód, cukier biały, trzcinowy, aspartam, stawię i ksylitol. Obalimy fakty i mity na temat spożywania miodu, cukru i słodzików. Czym słodzić: miodem czy cukrem? Sprawdźmy także inne popularne słodkości. Miód świetnie smakuje i obfituje w substancje wspomagające naszą odporność. Na rynku dostępne są naturalne i […]