Świetna nalewka z czarnej porzeczki na miodzie, którą wykonasz w 20 minut. Jest aromatyczna, a miód dodaje jej szlachetnego smaku. Zobacz jak krok po kroku po kroku zrobić nalewkę z czarnej porzeczki. Poznaj lecznicze właściwości smorodinówki.
Czarna porzeczka ma szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Żona lubi z niej robić dżemy i soki, a ja wyśmienite nalewki oraz wina. Nalewka z czarnej porzeczki na miodzie zaraz po nalewce z wiśni jest moim ulubionym trunkiem w zimowe dni. Świetnie rozgrzewa i wspomaga nasze zdrowie. Oczywiście pod dwoma warunkami. Otóż musi być pita z umiarem -:) i wykonana ze sprawdzonego przepisu.
Lecznicze właściwości smorodinówki
Nalewka z owoców czarnej porzeczki jest bogatym źródłem: witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E oraz kwasów tłuszczowych, mikro i makroelementów. Smorodinówka pita z umiarem przez osoby dorosłe ma szereg pozytywnych oddziaływań na nasz organizm:
- poprawia trawienie poprzez poprawę pracy żołądka i wydzielanie soków trawiennych
- łagodzi bóle gardła i pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe
- poprawia stan skóry oraz włosów
- hamuje rozwój miażdżycy oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi
- zapobiega powstawaniu żylaków
- łagodzi artretyzm oraz reumatyzm
- hamuje procesy starzenia się
- działa przeciwwirusowo antybakteryjnie, wzmacniająco, przeciwalergicznie
- zapobiega powstawaniu nowotworów.
Składniki na nalewka z czarnej porzeczki:
Podane składniki są na 1kg owoców. Zatem w łatwy sposób zwiększysz lub zmniejszysz proporcje.
- 1 kg owoców czarnej porzeczki
- 500 g miodu (lub 500 g cukru)
- 250 ml wody
- 500 ml spirytusu 95%
- 4 liście czarnej porzeczki (opcjonalnie)
PS. Niektórzy dodatkowo dodają także na 1 kg czarnej porzeczki: laskę wanilii, 2 szczypty cynamonu oraz 3 goździki. Ja jednak wolę tradycyjną smorodinówkę.


Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki?
Zanim przystąpisz do wykonywania nalewki z czarnej porzeczki, przeczytaj dokładnie opis wykonania. Przygotuj także duży słój o pojemności minimum 3 litry.
Krok 1. Przygotowuję owoce czarnej porzeczki i zalewam alkoholem.
Usuwam łodyżki z owoców czarnej porzeczki. Następnie płuczę w misce z zimną wodą. Dwu lub trzykrotnie zmieniam wodę. Owoce odsączam na durszlaku i wrzucam partiami na przemian wraz z miodem do większego słoja (u mnie 3 litrowy oczywiście umyty i wyparzony).
-
Miód lipowy45,00 zł
-
Miód wielokwiatowy wiosenny35,00 zł
-
Miód odsklepinowy z odsklepin175,00 zł
-
Miód nektarowo spadziowy40,00 zł
Czynność powtarzam, aż dodam wszystkie czarne porzeczki oraz całą porcję miodu. Jeśli nie masz miodu, to możesz go zastąpić cukrem 1 do 1. Na wierzch wrzucam także 4 liście czarnej porzeczki, które nadadzą smaku oraz aromatu.
Wlewam 250 ml wody, a następnie 500 ml spirytusu. Kolejność jest ważna, aby nie spalić owoców. Czarna porzeczka powinna być cała zakryta alkoholem. Zawartości nie mieszam. Słoik z nastawem zakręcam nakrętką.
Odstawiam do szafki kuchennej na okres 6 – 8 tygodni maceracji. Przez pierwsze 10 dni codziennie (o ile pamiętam i mam czas) potrząsam słojem, aby miód lepiej się rozpuścił i wszystko ze sobą wmieszało.
Krok 2. Odcedzam i rozlewam smorodinówkę do butelek.
Po upływie 6 – 8 tygodni zawartość słoja odcedzam na sicie lub durszlaku. Najlepiej dodatkowo sito wyścielić gazą. Odcedzoną nalewkę rozlewam do butelek i zakręcam. Odstawiam w chłodne i ciemne miejsce. Po upływie minimum 4 – 6 tygodni nalewka z czarnej porzeczki nabierze smaku i aromatu. Zalecam jednak poczekać kilka miesięcy, aby nabrała szlachetności.

Odcedzone owoce przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku. Żona wykorzystuje je do deserów. Na przykład po zblenderowaniu robi z nich farsz do naleśników.
Życzę dużo zdrowia i przyjemnych chwil podczas degustacji zimową porą.