Nalewka z czarnej porzeczki z miodem

Świetna nalewka z czarnej porzeczki na miodzie, którą wykonasz w 20 minut. Jest aromatyczna, a miód dodaje jej szlachetnego smaku. Zobacz jak krok po kroku po kroku zrobić nalewkę z czarnej porzeczki. Poznaj lecznicze właściwości smorodinówki.

Czarna porzeczka ma szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Żona lubi z niej robić dżemy i soki, a ja wyśmienite nalewki oraz wina. Nalewka z czarnej porzeczki na miodzie zaraz po nalewce z wiśni jest moim ulubionym trunkiem w zimowe dni. Świetnie rozgrzewa i wspomaga nasze zdrowie. Oczywiście pod dwoma warunkami. Otóż musi być pita z umiarem -:) i wykonana ze sprawdzonego przepisu.

Lecznicze właściwości smorodinówki

Nalewka z owoców czarnej porzeczki jest bogatym źródłem: witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E oraz kwasów tłuszczowych, mikro i makroelementów. Smorodinówka pita z umiarem przez osoby dorosłe ma szereg pozytywnych oddziaływań na nasz organizm:

  • poprawia trawienie poprzez poprawę pracy żołądka i wydzielanie soków trawiennych
  • łagodzi bóle gardła i pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe
  • poprawia stan skóry oraz włosów
  • hamuje rozwój miażdżycy oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi
  • zapobiega powstawaniu żylaków
  • łagodzi artretyzm oraz reumatyzm
  • hamuje procesy starzenia się
  • działa przeciwwirusowo antybakteryjnie, wzmacniająco, przeciwalergicznie
  • zapobiega powstawaniu nowotworów.

Składniki na nalewka z czarnej porzeczki:

Podane składniki są na 1kg owoców. Zatem w łatwy sposób zwiększysz lub zmniejszysz proporcje.

  • 1 kg owoców czarnej porzeczki
  • 500 g miodu (lub 500 g cukru)
  • 250 ml wody
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 4 liście czarnej porzeczki (opcjonalnie)

PS. Niektórzy dodatkowo dodają także na 1 kg czarnej porzeczki: laskę wanilii, 2 szczypty cynamonu oraz 3 goździki. Ja jednak wolę tradycyjną smorodinówkę.

na zdjęciu nalewka z czarnej porzeczki
na zdjęciu karafka z miodem

Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki?

Zanim przystąpisz do wykonywania nalewki z czarnej porzeczki, przeczytaj dokładnie opis wykonania. Przygotuj także duży słój o pojemności minimum 3 litry.

Krok 1. Przygotowuję owoce czarnej porzeczki i zalewam alkoholem.

Usuwam łodyżki z owoców czarnej porzeczki. Następnie płuczę w misce z zimną wodą. Dwu lub trzykrotnie zmieniam wodę. Owoce odsączam na durszlaku i wrzucam partiami na przemian wraz z miodem do większego słoja (u mnie 3 litrowy oczywiście umyty i wyparzony).