MIÓD MANUKA – jeden z najlepiej zbadanych i najbardziej pożądanych miodów na świecie

Miód manuka swoją nazwę zawdzięcza kwitnącym, dziko rosnącym krzewom manuka, których stożkowaty kształt jest charakterystyczny dla krajobrazu Nowej Zelandii. To właśnie z nektaru kwiatów manuka zrobiony jest miód o wyjątkowych właściwościach – miód manuka.

Jakie są właściwości miodów manuka?

Miód manuka wytwarzany z nektaru kwiatów krzewu manuka jest znany od wieków i ceniony za terapeutyczne, prozdrowotne właściwości, które zawdzięcza wyłącznie naturze. Antybakteryjne działanie miodu manuka wynika m. in. z zawartości enzymu, który produkuje nadtlenek wodoru będący sprawdzonym związkiem o właściwościach antyseptycznych. Miód manuka zawiera również antyoksydanty, dzięki którym ma zdolność do odżywiania, kojenia i leczenia wrażliwej skóry.

Dlaczego miód manuka jest tak wyjątkowy?

Miód manuka ma zastosowanie w medycynie klasycznej jako specyfik na uszkodzenia skóry oraz w terapii niektórych chorób wewnętrznych. Czynnikiem odróżniającym miód manuka od innych miodów jest zawartość methylglyoxalu (MGO). To wytwarzany naturalnie, unikalny związek chemiczny. Badania naukowe wykazały, że stężenie tej substancji w miodzie manuka może wynosić nawet ponad 600 mg/kg, podczas gdy w innych miodach nie przekracza 10 mg/kg. MGO jest związkiem, który w około 90-95% odpowiada za właściwości antybakteryjne miodu manuka. Sklep ze zdrową żywnością organic24.pl oferuje miód manuka o różnej zawartości MGO.

Miód manuka w badaniach naukowych

Miody manuka z uwagi na szczególny skład chemiczny są przedmiotem licznych badań naukowych. Odkrywcą ich unikalnych właściwości jest profesor Peter Molan z Nowej Zelandii. Wyniki prezentowane w dotychczasowych publikacjach wskazują, że spożywanie miodów manuka może przynieść konsumentom szereg korzyści zdrowotnych. Składniki miodów Manuka wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, dzięki czemu miód manuka może wspomagać zachowanie równowagi mikrobiologicznej w naszym organizmie. Miód manuka dzięki stymulowaniu prozdrowotnej flory w jelitach korzystnie wpływa na odporność. Działania antybakteryjne miodu manuka wykazały w badaniach silny efekt hamujący na wyizolowane z wrzodów żołądka szczepy bakterii Helicobacter pylori. Ze względu na istotne właściwości antybakteryjne, miód manuka, wykorzystywany jest w leczeniu stanów zapalnych ran. Te właściwości zostały pokazane w pracach naukowych autorstwa Molana, Coopera i innych.

Miód manuka – działanie na układ pokarmowy

Spożywanie miodu manuka przynosi ulgę w problemach związanych z trawieniem. Włączenie miodu manuka do diety daje pozytywne efekty w dolegliwościach powodowanych przez bakterie Helicobacter pylori, takie jak wrzody żołądka i dwunastnicy. Miód manuka powoduje także obniżenie stężenia kwasu solnego. W przypadku zespołu jelita drażliwego pomaga w łagodzeniu objawów tej choroby, dzięki właściwościom regulującym działanie układu pokarmowego. Jego działanie regulujące jest także istotne w przypadku wrzodów jelita grubego, gdzie dodatkową ulgę przynosi przeciwzapalne działanie miodu.

Miód manuka łagodzi podrażnienia układu oddechowego i zmiany skórne

Właściwości antybakteryjne miodu manuka pozwalają zwalczyć bakterie powodujące infekcje i stany zapalne w obrębie jamy ustnej i układu oddechowego. Regularnie stosowany miód manuka pomaga przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych takich jak infekcje gardła, kaszel, katar, chrypa oraz przy zapaleniu zatok. Miód manuka można również stosować zewnętrznie. Działa aktywnie na bakterie występujące na skórze, w tym bakterie gronkowca oraz wywołujące trądzik. Miód manuka przyspiesza także gojenie się ran potrądzikowych oraz zapobiega powstawaniu blizn. Może być także wykorzystywany w kosmetyce.

Od czego zależą różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami miodów manuka?

Różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami miodów manuka zależą od ilości wytworzonego w nich methylglyoxalu. Do jego wytworzenia dochodzi głównie podczas procesu dojrzewania miodu manuka, jednak proces rozpoczyna się już w organizmie pszczoły i podczas transportu nektaru do ula. Stężenie MGO jest oznaczone na etykietach poszczególnych opakowań symbolami: MGO™ 30+, MGO™ 100+, MGO™ 250+, MGO™ 400+, MGO™ 550+. Wartości liczbowe przy symbolu MGO informują konsumenta o minimalnej, gwarantowanej koncentracji methylglyoxalu w konkretnym opakowaniu w przeliczeniu na kilogram miodu (np. MGO™ 400+ oznacza, że zawartość methylglyoxalu w tym konkretnym miodzie manuka wynosi minimum 400 mg/kg). Analogicznie jest z pozostałymi oznaczeniami. Im oznaczenie numeryczne MGO na etykiecie jest wyższe, tym potencjalne korzyści wynikające z jego spożywania są większe.

Artykuł sponsorowany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *