Miód akacjowy – cenne składniki odżywcze i zastosowanie

Miody bardzo często są stosowane jako zamiennik białego cukru, gdyż w odróżnieniu od niego miód posiada wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na działanie ludzkiego organizmu. Jakie składniki odżywcze zawiera miód akacjowy? Kiedy warto go stosować?

Miód akacjowy – właściwości

Miód akacjowy, wbrew powszechnym opiniom, nie jest pozyskiwany z prawdziwej akacji, a z robinii akacjowej, czyli białej lipy. Jest jednym z niewielu miodów, które posiadają jasną barwę, określaną najczęściej jako jasnosłomkową. Niekiedy miód akacjowy jest tak jasny, że wydaje się bezbarwny. Posiada również smaczny, słodki smak. Jest źródłem wielu cennych składników, które mają zbawienny wpływ na ludzki organizm. Miód ten zawiera przede wszystkim węglowodany, które są szybko przyswajalne, i z tego powodu bywa pomocny w przypadku przewlekłego zmęczenia.

Miód akacjowy – wartości odżywcze

Ten rodzaj miodu posiada wiele witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń, mangan i inne. Zawarte w miodzie akacjowym składniki odżywcze skutecznie wzmacniają nasz układ odpornościowy. Ponadto taki miód posiada również pewną ilość kwasu foliowego i pantotenowego oraz biotyny. Jednak najwięcej w miodzie znajdziemy węglowodanów, a także glukozy i fruktozy. Występują w nim również kwasy organiczne (jabłkowy, glukonowy i cytrynowy), które wpływają na smak. W miodzie akacjowym znajdują się także olejki eteryczne z nektaru. Jest ich łącznie ponad 50, w tym estry, aldehydy czy związki polifenolowe. W tym rodzaju miodu znajdują się także pewne barwniki, takie jak karotenoidy – to od nich jest uzależniony kolor produktu. W składzie znajdują się również związki azotowe oraz białka (enzymy) czy nadtlenek wodoru, który ma właściwości antyseptyczne i niszczy drobnoustroje. Miód ten posiada również acetylocholiny, wpływają one na działanie układu krwionośnego i serca. Jeśli zdecydujemy się wprowadzić miód akacjowy do swojej codziennej diety, musimy pamiętać o tym, że posiada on większość zawartość sacharozy niż inne miody (10%). Natomiast ilość związków mineralnych jest niewielka, zatem jego właściwości także. Najlepszej jakości produkty znajdziemy w specjalnych sklepach prowadzących sprzedaż zdrowego jedzenia. Najlepiej kupować np. miód akacjowy w sklepie frutavita.pl. W takich miejscach znajdziemy również wiele innych pysznych produktów ekologicznych, które posiadają więcej składników odżywczych od ich odpowiedników ze zwykłych upraw.

Smak i barwa miodu akacjowego

Miód akacjowy uważa się za najjaśniejszy rodzaj miodu lub za jeden z najjaśniejszych. W postaci płynnej bywa niemal przeźroczysty bądź jasnosłomkowy. Jest gęsty i łagodny oraz słodki w smaku. Należy do ulubionych miodów dzieci. Jego zapach jest intensywny, ale bardzo przyjemny.

Miód akacjowy – zastosowanie

Miód ten zaleca się spożywać przy zaburzeniach związanych z trawieniem, skurczami, nadkwaśnością, oraz w przypadku zapalenia jelit i żołądka. Składniki, jakie zawiera miód akacjowy, chronią żołądek i utrzymują odpowiednią ilość kwasów trawiennych. Tego rodzaju miód wpływa również pozytywnie na pracę wątroby i mózgu. Zmniejsza zmęczenie fizyczne i psychiczne. Niweluje również stres i poprawia nastrój, uspokaja, a także pozwala zwalczyć bezsenność. Można go stosować również podczas leczenia stanów zapalnych i bakteryjnych nerek czy układu moczowego. Pomaga również przy chorobach skórnych czy zakażeniach. Miód akacjowy sprawdza się także przypadku przeziębienia – pozwala szybko pozbyć się bólu gardła i kaszlu. Działa także oczyszczająco, moczopędnie i wzmacnia odporność.

Artykuł sponsorowany.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *