Miód na przeziębienie oraz kaszel

Poznaj domowe metody z wykorzystaniem miodu na przeziębienie, grypę suchy i mokry kaszel. Miód to mój naturalny antybiotyk, spożywany regularnie zapewnia mi i całej rodzinie zdrowie przez cały rok. Idealnie wspomaga odporność i co najważniejsze, jest bardzo smaczny. Na blogu dzielę się swoją wiedzą i obserwacjami na temat produktów pszczelich. Dziś dowiesz się jaki miód chroni przed przeziębieniem oraz wspomaga walkę z suchym lub mokrym kaszlem. Poznasz sprawdzone przepisy na przygotowanie miodowych mikstur. Dowiedz się jakie tajemnice kryje w sobie miód i jak wspomaga nasz organizm.

Lepiej zapobiegać przeziębieniom, niż leczyć!

Na temat ilości spożywania miodu każdego dnia, napisałem oddzielny artykuł: Ile miodu dziennie można jeść? Jak spożywać miód? Dzięki niemu dowiesz się ile i jak spożywać miód każdego dnia. Zapoznaj się z tym artykułem, zastosuj w codziennym życiu i zapomnij o przeziębieniach oraz kaszlu.

Ja też zanim nie zostałem pszczelarzem i nie zacząłem regularnie jeść miodu, nie wierzyłem w jego uzdrawiającą moc. Miód to produkt bogaty w cukry, witaminy, związki mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy, apidycynę, inhibinę, lizozym ale to nie wszystko. Miód zawiera przede wszystkim enzymy pszczele.

Więcej o enzymach pszczelich i o tym jak trafiają do miodu przeczytasz w moim wcześniejszym artykule jak powstaje miód.

To właśnie enzymy pszczele odpowiadają za magiczne właściwości lecznicze miodu. Kupując miód płacimy za enzymy zawarte w miodzie. Kolor i smak miodu czyli pochodzenie nektaru jest kwestią drugorzędną. Mówiąc wprost żadne nalewki, suszone herbatki z kwiatów lipy nie zastąpią leczniczych właściwości enzymów w miodzie lipowym.

Jaki jest najlepszy miód na przeziębienie?

Najpopularniejszym miodem jest wielokwiat. Smaczny i przystępny cenowo produkt pszczeli doskonale sprawdza się w roli wspomagania odporności. Miód wielokwiatowy jest przede wszystkim ogólnie dostępny.

Można teoretyzować o wyższości miodu nawłociowego czy wrzosowego nad wielokwiatem bądź lipą. Pytanie tylko gdzie w praktyce kupić taki pewny odmianowy miód? Jest go na rynku tak mało, a cena jako dodatkowa bariera, zniechęca do sięgania po wspomniany suplement codziennej diety.

W swojej historii pszczelarskiej dwukrotnie pozyskiwałem miód nawłociowy i nie wiem czy kiedykolwiek jeszcze będę. Jesień to czas leczenia i karmienia pszczół, a nie ich męczenia w postaci późnego pozyskiwania miodu. Można by na ten temat napisać oddzielny artykuł. Szanowny kliencie spożywaj obojętnie jaki miód, byle był z pewnego źródła. W miodzie najcenniejsze są enzymy pszczele oraz profilaktyczne spożywanie ich każdego dnia.

Profilaktycznie przed wyjściem poza dom w jesienne, zimowe oraz wiosenne dni zalecam spożyć łyżeczkę / łyżkę miodu i powoli połykać wraz ze śliną. Miód chroni nasz układ oddechowy podczas pierwszego kontaktu z zimnem. Więcej na temat rozpuszczania się miodu i uwalnianych związkach eterycznych przeczytasz w opisie produktu miód z odkslepin

Każdego dnia, kilka razy wypijam łyżkę miodu rozpuszczoną w szklance przegotowanej i ostudzonej wody. Antybiotyczne właściwości rozpuszczonego w wodzie miodu są 220 razy wyższe niż w miodzie nierozpuszczonym.

Miód jako produkt przeciwzapalny, przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy, fantastycznie zwalcza pierwsze objawy przeziębienia, stany zapalne gardła oraz oskrzeli. Działa antyseptycznie na gardło, rozrzedzając wydzielinę oraz zmniejszając obrzęk błony śluzowej.

Miód przechowuję w chłodnym miejscu poniżej 20 stopni C. Najlepiej gdy temperatura jest w okolicy kilku stopni, wówczas produkty pszczele długo zachowują swoje zdrowotne właściwości.

Przygotuj miód na przeziębienie – kilka sprawdzonych mikstur z miodem w roli głównej.

Przeziębienie dopada nas powoli. Charakteryzuje się uciążliwymi objawami takimi jak: katar, kaszel, ból gardła, a także bólu głowy i mięśni. Powoduje zmęczenie oraz złe samopoczucie. Jak już wcześniej napisałem regularne spożywanie produktów pszczelich buduje naszą odporność. Jeśli jednak dopada Cię przeziębienie, miód pomoże szybko wrócić do zdrowia.

Przeziębienie, uciążliwy katar i kaszel
Uciążliwy katar i kaszel podczas przeziębienia.

Powszechnie znany i spożywany miód kryje w sobie wiele tajemnic, które nie zostały odkryte przez współczesną naukę. Stosowany regularnie minimum 1 łyżkę dziennie, zapobiega wielu chorobom w tym przeziębieniu oraz kaszlu.

Podczas przeziębienia miód sprawdzi się jako środek napotny, uspokajający i nasenny. Regeneracyjne organizmu. Przyspiesza nasz powrót do zdrowia.

Gorące mleko z miodem na przeziębienia

Pamiętaj, aby spożywać miód w temperaturze poniżej 40 stopni C. Co prawda stare babcine metody zalecają pić gorące mleko z miodem, lub gorącą herbatę z miodem na przeziębienie. Dziś medycyna dowodzi, że cenne enzymy pszczele w temperaturze powyżej 40 st. C. ścinają się jak białko. Babcie o tym nie wiedziały, ale skoro w starej ludowej tradycji jest taka forma leczenia objawów przeziębienia to nie nam się z tym sprzeczać, tylko zaufać starym sprawdzonym metodom. Naukowo udowodnione jest, że miód rozpuszczony w ciepłej cieczy obniża kwasowość pH organizmu.

Mleko z miodem na przeziębienie
Mleko z miodem na przeziębienie

Każde połączenie 2 produktów tworzy nowe właściwości. Jak już wspomniałem wcześniej, miód rozpuszczony w cieczy wzmaga 220 razy swoje antybiotyczne właściwości. Może tu tkwi tajemnica leczniczych właściwości gorącego mleka z miodem? Mikstura skutecznie usuwa toksyny, wirusy i bakterie z naszego organizmu.

Dla osób z mocnym charakterem przypominam o wersji gorącego mleka z miodem oraz wyciśniętym czosnkiem :).

Miód z kurkumą

Miód z kurkumą określa się złotym miodem. Zarówno kurkuma jak i produkt pszczeli zawierają przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości. Połączone ze sobą tworzą najsilniejszy, naturalny antybiotyk.

Kurkuma z miodem

Sprawdzony przepis na wykonanie miodu z kurkumą znajdziesz we wcześniejszym artykule Kurkuma z miodem poznaj magiczne właściwości złotego miodu
Poznasz także szczegółowo lecznicze właściwości złotego miodu.

Zobacz także jak przygotować i jakie właściwości ma napój z miodu, kurkumy, cytryny.

Napój miodowy z kurkumą, imbirem i cytryną

Na odporność polecam zaparzyć herbatę z pokrzywy i po ostudzeniu dosłodzić z miodem. Taka mikstura pita regularnie wspomaga nasz układ odpornościowy. Sprawdź także lecznicze właściwości ziołomiodu a pokrzywy:

Kurację z wykorzystaniem miodu zalecam stosować każdego dnia, z naciskiem na obecny okres jesienno zimowy, gdy nasz organizm szczególnie narażony jest na działanie patogenów. Miód doskonale uzupełnia właściwości oraz niweluje ostry smak czosnku lub imbiru.

Na kaszel najlepszy jest miód lipowy oraz spadziowy, oczywiście prosto od zaufanego pszczelarza. Oba rodzaje miodu mają niesamowite działanie wykrztuśne. Poznaj domowe metody na suchy i mokry kaszel.

Domowe mikstury na suchy oraz mokry kaszel.

Kaszel potrafi być uciążliwy przez cały dzień, a nocą nie daje nam spokojnie spać. Pamiętaj, że jest to naturalny odruch wykrztuśny organizmu. Jeśli podczas kaszlu masz wydzielinę flegmy jest to kaszel mokry. Przy kaszlu suchym organizm nie wytwarza wydzielin zalegających w układzie oddechowym.

Na oba typy kaszlu nasze mamy oraz babcie miały sprawdzone, domowe sposoby. Najlepsze są mikstury na bazie miodu. Miód oraz mikstury na jego bazie podawane pół godziny przed zaśnięciem, łagodzi uporczywy kaszel. Poznaj moje domowe sposoby!

Miód na kaszel suchy

Suchy kaszel jest uciążliwy szczególnie nocą. Aby spać spokojnie bardzo często sięgamy po syntetyki. Warto sięgnąć po miód. Pszczelarze polecają miód gryczany w walce z suchym kaszlem, ja ze swojej strony ponownie odsyłam do opisu produktu z miodem odkslepinowym. Oba rodzaje miodu pozytywnie wpływają na oczyszczanie dróg oddechowych poprzez uruchomienie wytwarzania wydzielin i zamianę na kaszel mokry.

Na bolące gardło polecam zaparzyć szałwię i po ostudzeniu dodać 1 łyżeczkę miodu na szklankę naparu. To znakomita mikstura do płukania gardła.

Miód z anyżem oraz syrop cebulowo miodowy na kaszel mokry

Anyżowy miód jest skutecznym środkiem wspomagającym walkę z mokrym kaszlem. Sposób wykonania i spożywania jest bardzo prosty. Wystarczy zmielić 1 łyżkę nasion anyżu i wymieszać z 3 łyżkami miodu. Spożywamy płaską łyżeczkę trzy razy dziennie.

Kolejną propozycją na kaszel jest popularny syrop z cebuli. Każdy z nas pamięta nieprzyjemny w smaku, ale bardzo skuteczny syrop z cebuli i cukru lub miodu. W wersji z miodem jest zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy! Sposób wykonania i spożywania jest także bardzo prosty. Wystarczy pokroić w drobną kostkę cebulę, umieścić w słoiku i zalać miodem. Miksturę odstawiamy na 24 godziny do lodówki. W tym czasie cebula puści soki, które w połączeniu z miodem wytworzą niesamowite właściwości wspomagające walkę z mokrym kaszlem. Spożywamy po posiłku 1 łyżkę syropu trzy razy dziennie, a dzieci 1 łyżkę dwa razy dziennie. Miksturę przechowuję w lodówce, nie odcedzam z cebuli tylko łyżką sięgam po wytworzony sok.

Przeciwwskazania do stosowania miodu na przeziębienia i kaszel.

Ze względu na śladowe ilości bakterii Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego), nie podaje się miodu dla niemowlaków poniżej 12 miesiąca życia. Osoby z zaawansowaną cukrzycą także z pewnością powinny unikać miodu. Dla pozostałej większości społeczeństwa zalecam regularne spożywanie minimum 1 łyżki miodu oczywiście każdego dnia.

Podsumowanie

Miód to przede wszystkim jeden z najsilniejszych, naturalnych antybiotyków, a co najważniejsze bardzo smaczny. Spożywaj go w temperaturze poniżej 40 stopni C (wyjątkowo dopuszcza się rozpuścić miód w gorącym mleku). W połączeniu z innymi produktami i przyprawami wytwarza niesamowite właściwości. Magiczne cechy znane przez ludzkość od tysiącleci, nie zostały do dziś wytłumaczone przez naukę.

Miód to naturalny środek, który pozytywnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy pod warunkiem, że jest spożywany regularnie. Bardziej liczy się ilość regularnie przyjmowanego miodu z pewnego i zaufanego źródła, niż jego rodzaj. W walce z przeziębieniami i chorobami oprócz miodu wspomagam się także propolisem oraz pyłkiem pszczelim.

Miód jest naturalnym produktem leczniczym, którego spożywanie nie ma skutków ubocznych. Polecam także domowy miód pitny – zobacz jak krok po kroku zrobić staropolski miód pitny.

W komfortowej sytuacji są osoby, które mogą zaopatrywać się w pewny miód u lokalnego pszczelarza. Miód nie poddany obróbce termicznej, bez leków i właściwie przechowywany. Jeśli szukasz pewno miodu zapraszamy do naszego sklepu.

2 thoughts on “Miód na przeziębienie oraz kaszel

  1. beata

    Produkty pszczele są świetne, pełne wartościowych składników. Na przykład podczas przeziębienia i kaszlu sięgam po propolis.

  2. Majka

    Na przeziębienie stosuję babciną metodę mleko z miodem. Wypite przed snem działa cuda.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *