Herbata z miodem – 8 powodów dla których warto pić herbatę z miodem.

Do jakiej herbaty dodawać miód?

Miłośników herbaty, podobnie jak kawoszy, można podzielić na słodzących oraz nie słodzących. Słodkość przełamuje gorycz herbaty i nadaje subtelnego smaku i aromatu. Jeśli słodzić to tylko miodem, który oprócz pustych kalorii posiada szereg zdrowotnych właściwości.

Miód śmiało możemy dodawać do herbaty czarnej, która ma najwięcej goryczy. Miód przełamuje gorzki smak. Herbata zielona jest delikatniejsza w smaku i tu zalecam eksperymentowanie z mniejszą ilością miodu. W przypadku delikatnej w smaku, białej herbaty nie zaleca się dosładzać miodem, który mógłby zdominować smak.

Miód komponuje ciekawą nutę smakową i zapachową przede wszystkim w połączeniu z herbatami ziołowymi oraz owocowymi.

Jaki miód dodawać do herbaty?

Miody jasne z wiosny charakteryzują się delikatnym smakiem i aromatem, który z pewnością nie zakłóca smaku napoju. Kolejną propozycją do herbaty jest miód lipowy oraz miód akacjowy, które także są delikatne w smaku. Miód z lipy dodatkowo wspomaga nas w walce z przeziębieniami.
Zalecam szczególną ostrożność z dodawaniem ciemnych miodów do herbaty. Zarówno miód gryczany, jak i miód spadziowy mają intensywny smak, który może zakłócać nasze dotychczasowe przyzwyczajenia smakowe.