Dietetyczny blok czekoladowy bez cukru, zachwyca smakiem i gładką konsystencją. Deser jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Zapraszam po sprawdzony przepis krok po kroku.
Blok czekoladowy często gościł na naszych stołach w czasach PRL. Dziś dla przypomnienia smaków z dzieciństwa, polecam w wersji dietetycznej bez cukru. Zamiast cukru użyłem miodu i to był super wybór. Blok jest smaczniejszy i ma gładszą konsystencję.
Dietetyczny blok czekoladowy – składniki:
Szklanka = 250 ml.
Podane proporcje są na keksówkę 9 x 20 cm.
- 400 g (3 szklanki) mleka w proszku
- 200 g masła extra 82%
- 100 g miodu (użyłem miodu wielokwiatowego wiosennego)
- 100 ml wody (przegotowana)
- 40 g kakao (4 płaskie łyżki)
Dodatki
Do wyboru około 150 g – 200 g ulubionych dodatków:
- orzechy: laskowe, włoskie, pistacje
- migdały
- rodzynki
- suszona żurawina lub śliwki
- połamane herbatniki lub wafle
- wiórki kokosowe
- pestki słonecznika
- ryż preparowany
Wskazówki:
- Jeśli nie dodasz kakao, otrzymasz biały blok czekoladowy. Jasny deser apetycznie komponuje się z takimi kontrastującymi dodatkami jak: suszona żurawina czy zielone pistacje.
- Jeśli użyjesz dłuższej blaszki np 9 x 30 cm, otrzymasz niższy deser. Będzie on łatwiejszy w krojeniu.
- Jeśli zrobisz z połowy składników, otrzymasz deser o kształcie płaskiej czekolady
- Zamiast keksówki możesz uformować walec, zawinąć go w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
Jak zrobić dietetyczny blok czekoladowy?
do zrobienia bloku użyłem: 2 litrowego garnka, rózgi kuchennej, łyżki oraz keksówki 9 x 20 cm.
1. Rozpuszczam masło z miodem, wodą oraz kakao
Do 2 litrowego garnka wrzucam pokrojone w kostkę masło extra 82 %. Rozpuszczam na małym ogniu. Następnie wlewam przegotowaną wodę, wrzucam miód i wszystko mieszam rózgą kuchenną. Wsypuję kakao i za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki, mieszam do połączenia się składników. Oczywiście cały czas podgrzewam na małym ogniu, ale nie doprowadzam do wrzenia. Gdy otrzymam jednolitą masę czekoladową, zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia na 3 do 5 minut. W tym czasie keksówkę wyścielam papierem do pieczenia i odmierzam mleko w proszku.
2. Dodaję mleko w proszku
Masa czekoladowa powinna być lekko ciepła, aby można było łatwo dodać mleko w proszku. Nie może być jednak gorąca, bo wszystko się zważy. Nigdy mi się masa nie zważyła. Jeśli jednak do tego dojdzie, natychmiast wlej 30 – 50 ml wrzącej wody i całość intensywnie wymieszaj.
Do lekko ciepłej masy czekoladowej wsypuję partiami po kilka łyżek mleka w proszku. Mieszam intensywnie rózgą kuchenną. Pod koniec masa jest już na tyle gęsta, że używam łyżki.
3. Wrzucam dodatki i odstawiam do lodówki
Do masy wrzucam ulubione dodatki. Wszystko mieszam ze sobą za pomocą łyżki i przekładam do keksówki. Wierzch ugniatam łyżką, a następnie zwilżoną w wodzie ręką. Na górę kładę woreczek lub papier śniadaniowy, aby nie przesiąkło zapachami. Odstawiam do lodówki na 4 do 6 godzin, a najlepiej na całą noc. W tym czasie blok zastygnie i będzie się dobrze kroił.
Dietetyczny blok czekoladowy z mleka w proszku kroję w paski lub kostkę. Deser przechowuję w lodówce do 7 dni. Czasami go także mrożę i po rozmrożeniu także jest smaczny.
Życzę smacznego!