Dietetyczny blok czekoladowy bez cukru, zachwyca smakiem i gładką konsystencją. Deser jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Zapraszam po sprawdzony przepis krok po kroku.
Blok czekoladowy często gościł na naszych stołach w czasach PRL. Dziś dla przypomnienia smaków z dzieciństwa, polecam w wersji dietetycznej bez cukru. Zamiast cukru użyłem miodu i to był super wybór. Blok jest smaczniejszy i ma gładszą konsystencję.
Dietetyczny blok czekoladowy – składniki:
Szklanka = 250 ml.
Podane proporcje są na keksówkę 9 x 20 cm.
- 400 g (3 szklanki) mleka w proszku
- 200 g masła extra 82%
- 100 g miodu (użyłem miodu wielokwiatowego wiosennego)
- 100 ml wody (przegotowana)
- 40 g kakao (4 płaskie łyżki)
Dodatki
Do wyboru około 150 g – 200 g ulubionych dodatków:
- orzechy: laskowe, włoskie, pistacje
- migdały
- rodzynki
- suszona żurawina lub śliwki
- połamane herbatniki lub wafle
- wiórki kokosowe
- pestki słonecznika
- ryż preparowany
Wskazówki:
- Jeśli nie dodasz kakao, otrzymasz biały blok czekoladowy. Jasny deser apetycznie komponuje się z takimi kontrastującymi dodatkami jak: suszona żurawina czy zielone pistacje.
- Jeśli użyjesz dłuższej blaszki np 9 x 30 cm, otrzymasz niższy deser. Będzie on łatwiejszy w krojeniu.
- Jeśli zrobisz z połowy składników, otrzymasz deser o kształcie płaskiej czekolady
- Zamiast keksówki możesz uformować walec, zawinąć go w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
Jak zrobić dietetyczny blok czekoladowy?
do zrobienia bloku użyłem: 2 litrowego garnka, rózgi kuchennej, łyżki oraz keksówki 9 x 20 cm.
1. Rozpuszczam masło z miodem, wodą oraz kakao
Do 2 litrowego garnka wrzucam pokrojone w kostkę masło extra 82 %. Rozpuszczam na małym ogniu. Następnie wlewam przegotowaną wodę, wrzucam miód i wszystko mieszam rózgą kuchenną. Wsypuję kakao i za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki, mieszam do połączenia się składników. Oczywiście cały czas podgrzewam na małym ogniu, ale nie doprowadzam do wrzenia. Gdy otrzymam jednolitą masę czekoladową, zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia na 3 do 5 minut. W tym czasie keksówkę wyścielam papierem do pieczenia i odmierzam mleko w proszku.
2. Dodaję mleko w proszku
Masa czekoladowa powinna być lekko ciepła, aby można było łatwo dodać mleko w proszku. Nie może być jednak gorąca, bo wszystko się zważy. Nigdy mi się masa nie zważyła. Jeśli jednak do tego dojdzie, natychmiast wlej 30 – 50 ml wrzącej wody i całość intensywnie wymieszaj.
Do lekko ciepłej masy czekoladowej wsypuję partiami po kilka łyżek mleka w proszku. Mieszam intensywnie rózgą kuchenną. Pod koniec masa jest już na tyle gęsta, że używam łyżki.
3. Wrzucam dodatki i odstawiam do lodówki
Do masy wrzucam ulubione dodatki. Wszystko mieszam ze sobą za pomocą łyżki i przekładam do keksówki. Wierzch ugniatam łyżką, a następnie zwilżoną w wodzie ręką. Na górę kładę woreczek lub papier śniadaniowy, aby nie przesiąkło zapachami. Odstawiam do lodówki na 4 do 6 godzin, a najlepiej na całą noc. W tym czasie blok zastygnie i będzie się dobrze kroił.
Dietetyczny blok czekoladowy z mleka w proszku kroję w paski lub kostkę. Deser przechowuję w lodówce do 7 dni. Czasami go także mrożę i po rozmrożeniu także jest smaczny.
Życzę smacznego!
Wyszedł tlusty wycieka z formki Masło:/
Masło zawsze będzie się wytrącało na górze. To nie wina za dużej ilości masła, tylko domowe mieszanie. Można nadmiar masła zebrać poprzez nasączenie ręcznika papierowego lub zebrać, jak zastygnie. Poza tą małą wadą blok jest bardzo pyszny.
U mnie też tak się robiło. Zblendować aż masa się połączy i wszystko będzie OK😉
Spróbuję blenderem następnym razem 🙂
Oczywiście zblendować przed dodaniem herbatników i reszty dodatków 😉.