Dietetyczny blok czekoladowy

Dietetyczny blok czekoladowy bez cukru, zachwyca smakiem i gładką konsystencją. Deser jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Zapraszam po sprawdzony przepis krok po kroku.

Blok czekoladowy często gościł na naszych stołach w czasach PRL. Dziś dla przypomnienia smaków z dzieciństwa, polecam w wersji dietetycznej bez cukru. Zamiast cukru użyłem miodu i to był super wybór. Blok jest smaczniejszy i ma gładszą konsystencję.

Dietetyczny blok czekoladowy – składniki:

Szklanka = 250 ml.
Podane proporcje są na keksówkę 9 x 20 cm.

Dodatki
Do wyboru około 150 g – 200 g ulubionych dodatków:

  • orzechy: laskowe, włoskie, pistacje
  • migdały
  • rodzynki
  • suszona żurawina lub śliwki
  • połamane herbatniki lub wafle
  • wiórki kokosowe
  • pestki słonecznika
  • ryż preparowany

Wskazówki:

  • Jeśli nie dodasz kakao, otrzymasz biały blok czekoladowy. Jasny deser apetycznie komponuje się z takimi kontrastującymi dodatkami jak: suszona żurawina czy zielone pistacje.
  • Jeśli użyjesz dłuższej blaszki np 9 x 30 cm, otrzymasz niższy deser. Będzie on łatwiejszy w krojeniu.
  • Jeśli zrobisz z połowy składników, otrzymasz deser o kształcie płaskiej czekolady
  • Zamiast keksówki możesz uformować walec, zawinąć go w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
na zdjęciu dietetyczny blok czekoladowy

Jak zrobić dietetyczny blok czekoladowy?

do zrobienia bloku użyłem: 2 litrowego garnka, rózgi kuchennej, łyżki oraz keksówki 9 x 20 cm.

1. Rozpuszczam masło z miodem, wodą oraz kakao

na zdjęciu rozpuszczam masło z miodem
Masło i miód podczas rozpuszczania

Do 2 litrowego garnka wrzucam pokrojone w kostkę masło extra 82 %. Rozpuszczam na małym ogniu. Następnie wlewam przegotowaną wodę, wrzucam miód i wszystko mieszam rózgą kuchenną. Wsypuję kakao i za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki, mieszam do połączenia się składników. Oczywiście cały czas podgrzewam na małym ogniu, ale nie doprowadzam do wrzenia. Gdy otrzymam jednolitą masę czekoladową, zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia na 3 do 5 minut. W tym czasie keksówkę wyścielam papierem do pieczenia i odmierzam mleko w proszku.

2. Dodaję mleko w proszku

na zdjęciu dodaję mleko w proszku

Masa czekoladowa powinna być lekko ciepła, aby można było łatwo dodać mleko w proszku. Nie może być jednak gorąca, bo wszystko się zważy. Nigdy mi się masa nie zważyła. Jeśli jednak do tego dojdzie, natychmiast wlej 30 – 50 ml wrzącej wody i całość intensywnie wymieszaj.

Do lekko ciepłej masy czekoladowej wsypuję partiami po kilka łyżek mleka w proszku. Mieszam intensywnie rózgą kuchenną. Pod koniec masa jest już na tyle gęsta, że używam łyżki.

3. Wrzucam dodatki i odstawiam do lodówki

na zdjęciu masa czekoladowa z dodatkami

Do masy wrzucam ulubione dodatki. Wszystko mieszam ze sobą za pomocą łyżki i przekładam do keksówki. Wierzch ugniatam łyżką, a następnie zwilżoną w wodzie ręką. Na górę kładę woreczek lub papier śniadaniowy, aby nie przesiąkło zapachami. Odstawiam do lodówki na 4 do 6 godzin, a najlepiej na całą noc. W tym czasie blok zastygnie i będzie się dobrze kroił.

Dietetyczny blok czekoladowy z mleka w proszku kroję w paski lub kostkę. Deser przechowuję w lodówce do 7 dni. Czasami go także mrożę i po rozmrożeniu także jest smaczny.
Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *