Co można zrobić z miodem? 5 zaskakujących pomysłów

Miód, nazywany jest niekiedy “płynnym złotem”, co jest niewątpliwie doskonałym określeniem tego cudu natury. Naturalny miód zawiera w sobie niepowtarzalny zestaw witamin i mikroelementów, które sprzyjają naszemu zdrowiu. Ponieważ ma słodki smak jest często wykorzystywany do słodzenia napojów, ale to nie jedyny sposób wykorzystania tego produktu. Oto 5 pomysłów na wykorzystanie płynnego złota w kuchni.

1. Mięso z miodowym posmakiem

Dania mięsne kojarzą się zazwyczaj z ostrymi i aromatycznymi przyprawami. Mało kto łączy z mięsem słodkie smaki, a szkoda, bo to ciekawe zestawienie. Miód jest jednym ze słodkich dodatków, o których warto pamiętać podczas przygotowywania mięsa do pieczenia. Połączenie oleju, miodu oraz przypraw stanowi doskonałą marynatę, którą można użyć do niemal każdego rodzaju mięsa. Zarówno wieprzowina, wołowina jak i drób będą wspaniale smakowały po zamarynowaniu w miodzie z przyprawami.

Więcej przepisów na dania mięsne z miodem można znaleźć na fajnegotowanie.pl.

2. Sosy do dań na zimno i na gorąco

Miód to także ciekawy dodatek do sosów podawanych do dań na zimno i gorąco. Niewielka ilość miodu łagodzi smak ostrych przypraw i dodaje lekko słodkiego posmaku całej potrawie. Łyżeczkę miodu można dodać np. do sosu musztardowego.

3. Surówki i sałatki – nie tylko na słodko

Dla osób lubiących miód niczym niezwykłym jest informacja, że można go dodawać nie tylko do mięs ale także do warzyw i owoców. Dresing z octu winnego, miodu i ziół doskonale sprawdzi się w sałatkach ze świeżych warzyw. Sałatki owocowe można podawać z dresingiem z miodu i soków owocowych. Ciekawą opcją są sałatki, w których podstawowym składnikiem są kasza lub ryż a dodatkami bakalie, owoce, a czasami także mięsa. Do tego rodzaju sałatek warto dodać sos z dodatkiem miodu, który podkreśli smaki wszystkich składników i połączy je w całość.

4. Ciasta miodowe

Miód jest częstym zamiennikiem cukru. Dodaje się go do napojów ale także do różnych ciast. W książkach kucharskich i cukierniczych można znaleźć dziesiątki przepisów na miodowniki – ciasta z dodatkiem miodu. W przypadku niektórych z nich miód dodaje się bezpośrednio do ciasta, a w innych miód jest jednym ze składników kremów. Niezależnie od tego jakie ciasto z miodem wybierzemy jest ono znacznie zdrowsze niż słodycze z dodatkiem zwykłego cukru.

5. Słodkie przekąski

Miód to także doskonały dodatek do zdrowych, domowych przekąsek. Słodki miód można dodać do domowej chałwy lub połączyć go z płatkami, bakaliami i suszonymi owocami tworząc batoniki, które świetnie sprawdzają się także w roli śniadania do szkoły.

Miód jest zdrowszym zamiennikiem cukru. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Doskonale sprawdza się jako dodatek do różnych potraw, zarówno słodkich ciast i deserów jak i sałatek czy dań obiadowych. Można go używać na wiele sposobów i warto zawsze mieć choć jeden słoik miodu w domowej spiżarni.

Artykuł sponsorowany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *